Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Ontogenetiska och genetiska effekter på innehållet av hälsobefrämjande ämnen i svarta vinbär

Status: Avslutat
Projektnummer: H0936210
Kategori: Research program | Plant breeding
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 10 januari 2014
Huvudsökande: Eva Johansson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: Eva.johansson@slu.se
Telefon: +4641415562
Beviljade medel: 2 850 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Projektet har resulterat i effektiva metoder för analys av ett brett spektrum av polyfenoler i svarta vinbärs knoppar, blad och bär. Högst totalfenolinnehåll fanns i blad, därnäst knoppar och sedan bär. Totalt 23 olika fenoliska komponenter fanns i knopparna medan bär och blad innehöll 22 olika komponenter. Halten av enskilda polyfenoler varierar både beroende på sort och beroende på var sorten odlas. Högst totalfenolhalt och högst askorbinsyrainnehåll fanns i bär som samlats in på Balsgård jämfört med de bär som samlats in i Öjebyn. Också för flertalet av de enskilda polyfenolerna erhölls högst värde i bär som samlats in på Balsgård. Många faktorer kan ha bidragit till de erhållna resultaten såsom sorternas klimatanpassning, edafiska faktorer och tillgänglig växtnäring. Den ökade kunskapen som detta projekt bidragit med ökar möjligheterna till produktion av specifka produkter med högt innehåll av olika fenoliska komponenter där olika delar av grödan (frukt/bär/blad) kan användas.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Projektet har bidragit till kompetensuppbyggnad och resulterat i ny kunskap kring svarta vinbär av omedelbar betydelse för odlare, konsumenter, livsmedelsindustri, växtförädlare och forskare. Dessutom har nya tekniker och metoder för analyser av olika fenoliska komponenter utvecklats och använts inom projektet som är av betydelse för framtida ytterligare forskning och utvecklingsprojekt för en vidare utveckling av odling av svarta vinbär för specifika ändamål.

Odling av svarta vinbär kan med fördel ske både i norra och södra Sverige om klimatanpassat växtmaterial används. Såväl sort som årsmån och lokalitet påverkar emellertid innehållet av olika bioaktiva ämnen i svarta vinbär, där sorten har mycket stor betydelse. Genom ett kombinerat val av odlingplats och sortmaterial ökar emellertid möjligheten till produktion av olika komponenter av svarta vinbär, såsom blad, bär och knopp, med olika specifika egenskaper för olika produkter.

Generellt hade svarta vinbär som odlats i södra Sverige (på Balsgård) något högre innehåll av askorbinsyra och totalfenoler jämfört med svarta vinbär som odlats i norra Sverige (på Öjebyn) även om det omvända var giltigt för enskilda sorter. När det gäller innehållet av enskilda fenoler är bilden inte lika entydig även om de flesta undersökta ämnena förekom i högst halt i bär som odlats i södra Sverige.

Bladen hos svarta vinbär en den delen av busken som innehåller högst totalmängd av fenoler, därefter kommer knopparna och sedan bären. Möjligheterna att använda olika delar av busken för olika ändamål är därmed uppenbar. Totalt sett innehåller svarta vinbärsbusken ett mycket högt antal olika fenoliska komopnenter. Störst antal olika fenoliska komponenter hittades i knopparna (23 st) medan både blad och bär innehöll 22 olika komponenter. Mängderna av de olika komponenterna varierade dock mellan de olika delarna.

Blad av olika ålder på svarta vinbärsbuskar cisade sig också skilja i mängd och sammansättning av olika fenoliska komponenter. Även knoppar i olika stadier varierade i sammansättning av fenoler. Den funna variationen beroende på sort, var busken odlas, beroende av vilken del som undersöks och ålder på den specifika växtdelen komplicerar på olika sätt förståelsen och användingen samt möjlighten att producera exakt vad som efterfrågas men samtidigt ger det stora möjligheter att modellera och förstå hur specifika fenoliska komponenter kan produceras i ett växtmaterial.

Den stora variationen i innehåll av totalfenoler i bladen i de undersökta växtförädlingspopulationerna visar att det finns goda möjligheter att genom långsiktig växtförädling påverka innehållet av hälsobefrämjande ämnen hos nya sorter enbart genom selektion och med utnyttjande av redan tillgängliga växtgenetiska resurser! De mestadels negativa samband som detekterats mellan olika bladsjukdomar och enskilda polyfenoler (förutom kaempferol malonyl glukosid) innebär att ökad halt hälsobefrämjande polyfenoler i bladen också torde innebära en generellt ökad resistens mot bladsjukdomar.

Sammanfattningsvis visar resultaten från projektet på stora möjligheter att använda redan existerande svart vinbärsmaterial på Balsgård för förädling av framtida sorter med en önskad sammansättning av fenoliska komponenter, där dessa komponenter också kan bidra med resistens mot bladsjukdomar. Vidare visar variationen mellan olika genotyper, odlingsplatser, delar av buskarna och ålder på blad och knoppar på stora möjligheter att förädla för och producera önskade komponenter genom en rätt kombination av sort och odlingsplats samt av val av delar av busken. Eventuellt intressanta produkter och/eller komponenter behöver definieras och framtida arbete optimeras mot såväl det ekonomiska som kvalitetsmässiga utbytet av kulturen

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Energi & biomassa
Kött
Mjölk
Växtodling

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Individuellt anpassad laktationslängd för lönsam och hållbar mjölkproduktion
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-17-20-957 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Mjölk

The aim of the project is to develop tools which can be used for individually adapted lactation lengths based on the biological conditions of the cow. Today a one year calving interval and a short lactation period, is recommended. The recommendations are based on 30 years old information and do not …

Läs mer

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev