Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Ontogenetiska och genetiska effekter på innehållet av hälsobefrämjande ämnen i svarta vinbär

Status: Avslutat
Projektnummer: H0936210
Kategori: Research program | Plant breeding
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 10 januari 2014
Huvudsökande: Eva Johansson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: Eva.johansson@slu.se
Telefon: +4641415562
Beviljade medel: 2 850 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Projektet har resulterat i effektiva metoder för analys av ett brett spektrum av polyfenoler i svarta vinbärs knoppar, blad och bär. Högst totalfenolinnehåll fanns i blad, därnäst knoppar och sedan bär. Totalt 23 olika fenoliska komponenter fanns i knopparna medan bär och blad innehöll 22 olika komponenter. Halten av enskilda polyfenoler varierar både beroende på sort och beroende på var sorten odlas. Högst totalfenolhalt och högst askorbinsyrainnehåll fanns i bär som samlats in på Balsgård jämfört med de bär som samlats in i Öjebyn. Också för flertalet av de enskilda polyfenolerna erhölls högst värde i bär som samlats in på Balsgård. Många faktorer kan ha bidragit till de erhållna resultaten såsom sorternas klimatanpassning, edafiska faktorer och tillgänglig växtnäring. Den ökade kunskapen som detta projekt bidragit med ökar möjligheterna till produktion av specifka produkter med högt innehåll av olika fenoliska komponenter där olika delar av grödan (frukt/bär/blad) kan användas.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Projektet har bidragit till kompetensuppbyggnad och resulterat i ny kunskap kring svarta vinbär av omedelbar betydelse för odlare, konsumenter, livsmedelsindustri, växtförädlare och forskare. Dessutom har nya tekniker och metoder för analyser av olika fenoliska komponenter utvecklats och använts inom projektet som är av betydelse för framtida ytterligare forskning och utvecklingsprojekt för en vidare utveckling av odling av svarta vinbär för specifika ändamål.

Odling av svarta vinbär kan med fördel ske både i norra och södra Sverige om klimatanpassat växtmaterial används. Såväl sort som årsmån och lokalitet påverkar emellertid innehållet av olika bioaktiva ämnen i svarta vinbär, där sorten har mycket stor betydelse. Genom ett kombinerat val av odlingplats och sortmaterial ökar emellertid möjligheten till produktion av olika komponenter av svarta vinbär, såsom blad, bär och knopp, med olika specifika egenskaper för olika produkter.

Generellt hade svarta vinbär som odlats i södra Sverige (på Balsgård) något högre innehåll av askorbinsyra och totalfenoler jämfört med svarta vinbär som odlats i norra Sverige (på Öjebyn) även om det omvända var giltigt för enskilda sorter. När det gäller innehållet av enskilda fenoler är bilden inte lika entydig även om de flesta undersökta ämnena förekom i högst halt i bär som odlats i södra Sverige.

Bladen hos svarta vinbär en den delen av busken som innehåller högst totalmängd av fenoler, därefter kommer knopparna och sedan bären. Möjligheterna att använda olika delar av busken för olika ändamål är därmed uppenbar. Totalt sett innehåller svarta vinbärsbusken ett mycket högt antal olika fenoliska komopnenter. Störst antal olika fenoliska komponenter hittades i knopparna (23 st) medan både blad och bär innehöll 22 olika komponenter. Mängderna av de olika komponenterna varierade dock mellan de olika delarna.

Blad av olika ålder på svarta vinbärsbuskar cisade sig också skilja i mängd och sammansättning av olika fenoliska komponenter. Även knoppar i olika stadier varierade i sammansättning av fenoler. Den funna variationen beroende på sort, var busken odlas, beroende av vilken del som undersöks och ålder på den specifika växtdelen komplicerar på olika sätt förståelsen och användingen samt möjlighten att producera exakt vad som efterfrågas men samtidigt ger det stora möjligheter att modellera och förstå hur specifika fenoliska komponenter kan produceras i ett växtmaterial.

Den stora variationen i innehåll av totalfenoler i bladen i de undersökta växtförädlingspopulationerna visar att det finns goda möjligheter att genom långsiktig växtförädling påverka innehållet av hälsobefrämjande ämnen hos nya sorter enbart genom selektion och med utnyttjande av redan tillgängliga växtgenetiska resurser! De mestadels negativa samband som detekterats mellan olika bladsjukdomar och enskilda polyfenoler (förutom kaempferol malonyl glukosid) innebär att ökad halt hälsobefrämjande polyfenoler i bladen också torde innebära en generellt ökad resistens mot bladsjukdomar.

Sammanfattningsvis visar resultaten från projektet på stora möjligheter att använda redan existerande svart vinbärsmaterial på Balsgård för förädling av framtida sorter med en önskad sammansättning av fenoliska komponenter, där dessa komponenter också kan bidra med resistens mot bladsjukdomar. Vidare visar variationen mellan olika genotyper, odlingsplatser, delar av buskarna och ålder på blad och knoppar på stora möjligheter att förädla för och producera önskade komponenter genom en rätt kombination av sort och odlingsplats samt av val av delar av busken. Eventuellt intressanta produkter och/eller komponenter behöver definieras och framtida arbete optimeras mot såväl det ekonomiska som kvalitetsmässiga utbytet av kulturen

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer

Nya hortikulturella substrat från den fasta fraktionen av biogas produktion
Håkan Asp, Sveriges lantbruks universitet

Projektnummer: R-18-25-143 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Green house production depends or reliable substrates and fertilizers. Peat is the dominating substrate in Sweden and internationally. There is a debate about reducing the peat use since the mining for peat may increase climate gas emissions and disturb sensitive ecosystems. Thus, alternative for …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev