Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Ontogenetiska och genetiska effekter på innehållet av hälsobefrämjande ämnen i svarta vinbär

Status: Avslutat
Projektnummer: H0936210
Kategori: Research program | Plant breeding
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 10 januari 2014
Huvudsökande: Eva Johansson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: Eva.johansson@slu.se
Telefon: +4641415562
Beviljade medel: 2 850 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Projektet har resulterat i effektiva metoder för analys av ett brett spektrum av polyfenoler i svarta vinbärs knoppar, blad och bär. Högst totalfenolinnehåll fanns i blad, därnäst knoppar och sedan bär. Totalt 23 olika fenoliska komponenter fanns i knopparna medan bär och blad innehöll 22 olika komponenter. Halten av enskilda polyfenoler varierar både beroende på sort och beroende på var sorten odlas. Högst totalfenolhalt och högst askorbinsyrainnehåll fanns i bär som samlats in på Balsgård jämfört med de bär som samlats in i Öjebyn. Också för flertalet av de enskilda polyfenolerna erhölls högst värde i bär som samlats in på Balsgård. Många faktorer kan ha bidragit till de erhållna resultaten såsom sorternas klimatanpassning, edafiska faktorer och tillgänglig växtnäring. Den ökade kunskapen som detta projekt bidragit med ökar möjligheterna till produktion av specifka produkter med högt innehåll av olika fenoliska komponenter där olika delar av grödan (frukt/bär/blad) kan användas.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Projektet har bidragit till kompetensuppbyggnad och resulterat i ny kunskap kring svarta vinbär av omedelbar betydelse för odlare, konsumenter, livsmedelsindustri, växtförädlare och forskare. Dessutom har nya tekniker och metoder för analyser av olika fenoliska komponenter utvecklats och använts inom projektet som är av betydelse för framtida ytterligare forskning och utvecklingsprojekt för en vidare utveckling av odling av svarta vinbär för specifika ändamål.

Odling av svarta vinbär kan med fördel ske både i norra och södra Sverige om klimatanpassat växtmaterial används. Såväl sort som årsmån och lokalitet påverkar emellertid innehållet av olika bioaktiva ämnen i svarta vinbär, där sorten har mycket stor betydelse. Genom ett kombinerat val av odlingplats och sortmaterial ökar emellertid möjligheten till produktion av olika komponenter av svarta vinbär, såsom blad, bär och knopp, med olika specifika egenskaper för olika produkter.

Generellt hade svarta vinbär som odlats i södra Sverige (på Balsgård) något högre innehåll av askorbinsyra och totalfenoler jämfört med svarta vinbär som odlats i norra Sverige (på Öjebyn) även om det omvända var giltigt för enskilda sorter. När det gäller innehållet av enskilda fenoler är bilden inte lika entydig även om de flesta undersökta ämnena förekom i högst halt i bär som odlats i södra Sverige.

Bladen hos svarta vinbär en den delen av busken som innehåller högst totalmängd av fenoler, därefter kommer knopparna och sedan bären. Möjligheterna att använda olika delar av busken för olika ändamål är därmed uppenbar. Totalt sett innehåller svarta vinbärsbusken ett mycket högt antal olika fenoliska komopnenter. Störst antal olika fenoliska komponenter hittades i knopparna (23 st) medan både blad och bär innehöll 22 olika komponenter. Mängderna av de olika komponenterna varierade dock mellan de olika delarna.

Blad av olika ålder på svarta vinbärsbuskar cisade sig också skilja i mängd och sammansättning av olika fenoliska komponenter. Även knoppar i olika stadier varierade i sammansättning av fenoler. Den funna variationen beroende på sort, var busken odlas, beroende av vilken del som undersöks och ålder på den specifika växtdelen komplicerar på olika sätt förståelsen och användingen samt möjlighten att producera exakt vad som efterfrågas men samtidigt ger det stora möjligheter att modellera och förstå hur specifika fenoliska komponenter kan produceras i ett växtmaterial.

Den stora variationen i innehåll av totalfenoler i bladen i de undersökta växtförädlingspopulationerna visar att det finns goda möjligheter att genom långsiktig växtförädling påverka innehållet av hälsobefrämjande ämnen hos nya sorter enbart genom selektion och med utnyttjande av redan tillgängliga växtgenetiska resurser! De mestadels negativa samband som detekterats mellan olika bladsjukdomar och enskilda polyfenoler (förutom kaempferol malonyl glukosid) innebär att ökad halt hälsobefrämjande polyfenoler i bladen också torde innebära en generellt ökad resistens mot bladsjukdomar.

Sammanfattningsvis visar resultaten från projektet på stora möjligheter att använda redan existerande svart vinbärsmaterial på Balsgård för förädling av framtida sorter med en önskad sammansättning av fenoliska komponenter, där dessa komponenter också kan bidra med resistens mot bladsjukdomar. Vidare visar variationen mellan olika genotyper, odlingsplatser, delar av buskarna och ålder på blad och knoppar på stora möjligheter att förädla för och producera önskade komponenter genom en rätt kombination av sort och odlingsplats samt av val av delar av busken. Eventuellt intressanta produkter och/eller komponenter behöver definieras och framtida arbete optimeras mot såväl det ekonomiska som kvalitetsmässiga utbytet av kulturen

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer

Ingen hov ingen häst? - En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar.
Lena Holm, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-17-47-299 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Competing unshod is an important issue for the Swedish harness industry. There is a general opinion that performance may increase significantly but it does not always work. The reason for failure may be disturbed locomotion “balance” of the horse or due to pain from the hooves. This is obviously …

Läs mer

Strongylus vulgaris: Alternativa metoder till läkemedel för kontroll av parasitsmitta
Eva Tydén, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-18-47-389 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Resistance to anthelmintic drugs is a threat to equine welfare. Like antibiotics, is restrictive use of anthelmintics necessary to retain their effectivity. Thus, targeted selective treatment, based on individual deworming, was introduced a decade ago. However, we have shown that the prevalence of, …

Läs mer

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Forståelse av etiologien bak acquired equine polyneuropathy via studier av Schwanske celle kulturer
siv Hanche-Olsen, NMBU Veterinærhøgskolen

Projektnummer: H-18-47-409 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Acquired equine polyneuropathy (AEP) is a devastating neurologic disease affecting Nordic horses. Characteristic histopathological changes have been shown in the peripheral nerves of horses euthanized due to the disease. These include re- and demyelination as well as hypertrophy of perikaria and …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Finding key parameters for improved forage utilization and lowered methane emissions in dairy cows
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-16-23-762 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

The aim of this project is to investigate individual differences in the rate of passage of feed, feed efficiency, microbial flora and methane production in cows with different ability to consume large proportion of roughage.
Our previous studies show that methane production differs between cows …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev