Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Optimerad kombination av vallbaljväxtensilage och andra närproducerade proteinfodermedel till mjölkraskalvar

Status: Avslutat
Projektnummer: H1150244
Kategori: Research program | Meat
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 30 oktober 2014
Huvudsökande: Birgitta Johansson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: birgitta.johansson@slu.se
Telefon: 0511-67293
Beviljade medel: 770 000 SEK

För att kalvar ska växa och utvecklas normalt behöver de foder som innehåller protein av hög kvalitet. Studiens syfte var att undersöka om ett klöverrikt ensilage i kombination med kallpressad rapskaka och åkerböna kan täcka kalvens proteinbehov vid en god tillväxt samt att beräkna lönsamheten baserad på inhemska proteinfoder. Mjölkrastjurkalvar (75) studerades från ca två till åtta månaders ålder, fördelade på tre foderstater. Studien visade att de tre fodren tillsammans kan ge en hög tillväxt hos mjölkraskalvar. Att utfodra 40 % ensilage gav ingen fördel jämfört med att utfodra med 50 % ensilage, men utfodring med 60 % ensilage gav lägre konsumtion och tillväxt än de andra två foderstaterna. Enligt lönsamhetsberäkningen var utfodring med 40 % ensilage mest lönsam i alla rimliga prissituationer i konventionell produktion. I ekologisk produktion var utfodring med 50 % ensilage mest lönsam, men med känslighet för fodermedlens prissituation.

Klöverrikt ensilage som proteinfoder till mjölkraskalvar

Närproducerade proteinfoder som alternativ till importerat sojamjöl är intressant bl.a. eftersom användande av närproducerade – svenska - fodermedel ger mindre miljöpåverkan än importerat sojamjöl. Baljväxter, som rödklöver, har kommit i fokus i och med ökat intresse för miljöfrågor framförallt med tanke på deras kvävefixerande förmåga. Odling av dessa grödor minskar behovet av kvävegödsel. Våra tidigare SLF-finansierade försök visade att mjölkraskalvar kan växa lika bra med närproducerat foder som med sojamjöl, så nu har vi försökt hitta en optimal kombination av fodermedel för ökad miljömässig och lönsam produktion. Vi undersökte om ett klöverrikt ensilage i kombination med kallpressad rapskaka och åkerböna kan täcka kalvens proteinbehov vid en god tillväxt samt att beräkna lönsamheten baserad på svenska proteinfoder. Eftersom ett försök visade att 80 % ensilage till unga kalvar inte är att rekommendera ville vi studera hur stor andel ensilage det är lämpligt att utfodra mjölkraskalvar med från avvänjning och ca 6 månader framåt. Därför jämförde vi foderstater med 40, 50 och 60 % klöverrikt ensilage i foderstaten.

Femtio procent klöverensilage fungerar lika bra som fyrtio
Studien visade att utfodring med klöverensilage, rapskaka och åkerböna är intressanta alternativ som kan ge en hög tillväxt hos mjölkraskalvar. Kalvarna som utfodrades med 60 % ensilage växte något långsammare än kalvarna som åt 40 och 50 % ensilage, vilket till stor del berodde på att de även åt mindre än de andra kalvarna. Ensilage innehåller mer fiber, så kallat NDF, än kraftfoder. De kalvar som hade mest ensilage i foderstaten åt även mest NDF i förhållande till deras kroppsvikt, vilket kan ha begränsat hur mycket de orkade äta. Däremot fanns ingen skillnad i hur effektivt kalvarna utnyttjade fodret i de olika foderstaterna. Att utfodra 40 % ensilage gav ingen fördel jämfört med att utfodra med 50 % ensilage. I konventionell produktion gav foderstaten med minst andel ensilage den högsta lönsamheten vid alla rimliga prissituationer. I ekologisk produktion hade de tre utfodringsalternativen ungefär samma beräknade lönsamhet med tendens till att 50 % ensilage var bäst, men med känslighet för fodermedlens prissituation. I praktiken är dock endast foderstaten med 60 % ensilage tillåten enligt kraven för ekologisk produktion. I skogsbygder med högt miljöstöd för vallodling kan en hög ensilageandel i foderstaten ge högst lönsamhet om kraftfoderpriserna samtidigt är höga.

En studie med 75 tjurkalvar av mjölkras
Det finns ett begränsat antal svenska proteinfoder som till exempel ärt, åkerböna och raps. Även vallfodret bidrar till proteinförsörjningen, särskilt om det innehåller stor andel baljväxter som klöver. För att kalvar ska växa och utvecklas normalt krävs foder som innehåller protein av god kvalitet, d.v.s. med tillräckligt högt innehåll av protein som kan passera vommen och tas upp i tarmen. Svenska proteinfoder innehåller vanligtvis en stor andel protein som bryts ner redan i vommen.

Försöket genomfördes på Götala nöt- och lammköttscentrum, SLU i Skara, under 2013. En omgång med 75 mjölkraskalvar (holstein och svensk röd/vit boskap) studerades från ca två till åtta månaders ålder (från ca 100 till 289 kg vikt). Kalvarna fördelades i tre grupper med olika stor andel ensilage i foderstaten. Alla kalvar utfodrades med en av tre olika kombinationer av klöverensilage, rapskaka och åkerböna, med 40, 50 respektive 60 % klöverensilage, beräknat på hela foderstatens torrsubstansinnehåll. Kalvarna utfodrades i fri tillgång med en fullfoderblandning med försöksfodermedlen, korn och mineralfoder. Lönsamheten i de olika foderstaterna jämfördes baserat på kalvarnas tillväxt och foderförbrukning enligt försöket samt foderpriser och värde av kalvarnas tillväxt.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Individuellt anpassad laktationslängd för lönsam och hållbar mjölkproduktion
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-17-20-957 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Mjölk

The aim of the project is to develop tools which can be used for individually adapted lactation lengths based on the biological conditions of the cow. Today a one year calving interval and a short lactation period, is recommended. The recommendations are based on 30 years old information and do not …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev