Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Avslutat |
Projektnummer: | V0930063 |
Kategori: | Research program | Milk |
Ansökningsår: | 2009 |
Datum för slutrapport: | 3 februari 2012 |
Huvudsökande: | Madeleine Magnusson |
Organisation: | SLU |
E-postadress: | madeleine.magnusson@ltj.slu.se |
Telefon: | 040-415085 |
Sammanfattning av slutrapport
En del mjölk- och nötköttsproducenter i Sverige har sina djur i öppna byggnader och utfodringen sker delvis eller helt utomhus. Även fåglar kan då fritt vistas i områdena runt foder. När det gäller salmonellasmitta är idag många djurägare oroliga över fåglarnas eventuella betydelse. Syftet med detta projekt var att försöka kartlägga problemen med fåglar på gårdar med nötkreatur. Slutsatsen är att det är viktigt med god hygien på gården och i synnerhet runt fodret. Man ska också minska antalet fåglar runt stallet och skydda foder. Fåglar kan troligen utgöra ett problem tex. vid saneringsarbetet i en smittad besättning. Det finns behov av att sammanställa erfarenheterna från tidigare salmonelladrabbade besättningar så att dessa erfarenheter kan användas vid framtida salmonellautbrott samt av att utforma olika enkla lösningar av skydd så att fåglarna inte kommer i kontakt med foder som finns utomhus, t ex. något enkelt hanterbart skydd vid uttagsytan i plansilor och ensilagekorvar.
Populärvetenskaplig sammanfattning
Råd för hur man skyddar sig mot smittspridande fåglar i och runt omkring stallar för nötkreatur
En del mjölk- och nötköttsproducenter i Sverige har sina djur i öppna byggnader och utfodringen sker delvis eller helt utomhus. Många besättningar har tidvis, tex under sommaren, byggnaden öppen så att korna kan gå fritt in och ut ur byggnaden för att äta. Även fåglar kan då fritt flyga in i byggnaden i områdena runt foder. När det gäller salmonellasmitta är idag många djurägare oroliga över fåglarnas eventuella betydelse.
Syftet med detta projekt var att försöka kartlägga problemen med fåglar på gårdar med nötkreatur.
Inom ramen för projektet har följande genomförts:
• Inom ett examensarbete gjordes intervjuer med lantbrukare som drabbats av salmonella i sina besättningar samt med olika personer med kunskap inom olika ämnesområden som berörs, tex. veterinär, jägare, byggnadsrådgivare samt personer med kunskap om smittspridning och smittskydd. Examensarbetet beskriver fåglarnas roll i spridningen av salmonellasmitta på gårdar med nötkreatur.
• Uppföljningsmöte med en mjölkproducent vars besättning hade drabbats av salmonella samt ansvarig veterinär vid saneringsarbetet vid samma gård. Då diskuterades vilka åtgärder som provats och vilka som varit mest verkningsfulla.
Slutsatserna är att:
• det är viktigt med god hygien
• skydda foder och utsatta miljöer
• inte mata fåglar vintertid
• minska antalet fåglar runt stallet
• använd täckta silor
• var noggrann med hygienen på foderbord
• städa bort fågelspillning.
Det viktigaste är att minska antalet av kajor, skator och råkor runt gården. Detta är ett långsiktigt arbete där många olika åtgärder omväxlande används såsom jakt, ljud och olika mekaniska skydd.
En viktig synpunkt är att enbart fåglarnas närvaro i sig troligen inte innebär att gården blir smittad av salmonella. Det är snarare så att de för med sig salmonellabakterier till gården och där kan de i miljöer med sämre hygien, men för bakterien gynnsamma miljöer, uppförökas till så höga nivåer att djurens normala immunförsvar inte kan stå emot längre. Oftast är det i utrustningen som hanterar fodret eller där foder lagras som uppförökningen kan ske. Fåglar kan troligtvis också vara ett problem på gårdar som är under sanering av salmonella då fåglarna rör sig över både rena och förorenade områden.
Under saneringsarbetets gång då man provat sig fram med olika åtgärder för att begränsa smittan har man samlat på sig olika erfarenheter, inte bara angående fåglar utan även inom andra områden. Många åtgärder är kanske också speciella för den enskilda gården. Liknande erfarenheter måste finnas i de olika saneringsfallen runt om i Sverige. Hade man kunnat ta del av tidigare erfarenheter hade man troligen kunnat spara mycket tid vid saneringen.
Det finns behov av att:
• sammanställa erfarenheterna från tidigare salmonelladrabbade besättningar så att dessa erfarenheter kan användas vid framtida salmonellautbrott
• utforma olika lösningar av skydd så att fåglarna inte kommer i kontakt med foder såsom majsensilage, fullfoder och spannmål som finns utomhus. T ex. behövs det något enkelt hanterbart skydd vid uttagsytan från plansilor och ensilage”korvar”.
Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …
Läs merProjektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …
Läs merProjektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …
Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …
Läs merProjektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …
Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019
All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …
Läs merProjektnummer: O-20-20-447 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
Cleaning and disinfection are critical elements for meat premises when it comes to production of safe food of high quality. It is the responsibility of the meat premises to ensure this is done efficiently to keep levels of pathogenic, spoilage and antimicrobial resistant bacteria low. This can be …
Läs merProjektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …
Läs merProjektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …
Läs merProjektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …
Läs mer