Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Samband mellan bakterietal och diskparametrar på AMS-gårdar – delfinansiering av förstudie

Status: Avslutat
Projektnummer: V1230031
Kategori: Research program | Milk
Ansökningsår: 2012
Datum för slutrapport: 24 maj 2013
Huvudsökande: Martin Sundberg
Organisation: JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB
E-postadress: martin.sundberg@jti.se
Telefon: 010-516 69 24
Medsökande: Mats Gyllenswärd
Medsökande: Anders Christiansson
Beviljade medel: 90 000 SEK

Bacterial counts in Swedish milk show an increasing trend, where farms with AMS in average have more bacteria than farms with conventional milking. This trend is worrying as the number of cows in AMS increases.

The aim of this study is to use management system data to seek causes or relationships which may explain why some AMS farms can maintain low bacterial counts, while others fail.

Five farms each are chosen, where high and low bacterial counts have been noted for a longer period. Data for all cleaning and cooling related parameters is retrieved from the management system and compared with bacterial counts for the same period. Milk quality advisors visit the farms and register hygiene conditions. Regular milk analyses are supplemented by additional analyses of the total count and number of thermo-resistant bacteria.

The results from the study will form the basis for planning a larger project that aims to develop generally applicable control procedures/systems for cleaning and cooling.

Bakterietalet i svensk leverantörsmjölk visar en ökande trend, där gårdar med AMS i snitt har fler bakterier än de med vanlig mjölkning. Denna utveckling är oroande då antalet kor i AMS stadigt ökar.

Målet med förstudien är att med registrerade data i managementsystemen söka orsaker eller samband som kan förklara varför vissa AMS-gårdar kan hålla låga bakterietal medan andra inte lyckas.

Fem gårdar vardera väljs ut där man under en längre tid noterat höga respektive låga bakterietal. Data för alla disk- och kylrelaterade parametrar hämtas ur gårdarnas managementsystem och jämförs med de bakterietal som registrerats under samma tid. Mjölkkvalitetsrådgivare besöker gårdarna och registrerar hygienförhållandena. Ordinarie mjölkanalyser kompletteras med ytterligare analyser av totalantal och termoresistenta bakterier.

Resultaten från förstudien kommer att ligga till grund för att planera ett större projekt med mål att utarbeta generellt tillämpbara kontrollrutiner/system för disk och kylning.

Sammanfattning av slutrapport
I detta projekt undersöktes möjligheterna att utifrån data i managementsystemen på AMS-gårdar hitta orsaker till att vissa gårdar kan hålla låga bakterietal medan andra inte lyckas.

Fyra gårdar vardera valdes ut där man under en längre tid noterat höga respektive låga bakterietal. Data för alla disk- och kylrelaterade parametrar under ca två månader hämtades och jämfördes med bakterietal under samma tid. Rådgivare från Växa Sverige besökte gårdarna och registrerade hygienförhållanden. Ordinarie mjölkanalyser kompletterades så att data på bakterietal fanns från alla tankhämtningar.

Hypotesen att utifrån registrerade data hitta orsaker till höga bakterietal kunde inte verifieras. Studien antyder istället att det är andra faktorer än de diskrelaterade som har större betydelse för bakterietalen. Rådgivarbesöken gav vid handen en tydlig skillnad i renhet mellan de två grupperna av gårdar. Detta gällde såväl renheten på korna som invändiga och utvändiga ytor i och kring anläggning och tank.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Samband mellan bakterietal och diskparametrar på AMS-gårdar – Förstudie

Martin Sundberg, JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik
Inger Andersson, Anders Christiansson och Mats Gyllenswärd, Svensk Mjölk

Bakgrund

Det genomsnittliga bakterietalet i svensk leverantörsmjölk har på senare år visat en ökande tendens. Särskilt har gårdar med AMS (automatisk mjölkning) i genomsnitt en högre halt av både totalantal bakterier och s.k. termoresistenta bakterier jämfört med gårdar med konventionella mjölkningssystem. Denna utveckling är oroande eftersom ca 25 % av all mjölk idag produceras på AMS-gårdar, samtidigt som andelen ökar.

Cirka 80 % av de svenska mjölkgårdarna klarar att leverera en tankmjölk som ligger stabilt vid i genomsnitt 10 000 bakterier/ml eller därunder. Andra gårdar kännetecknas av högre, ofta fluktuerande bakterietal som riskerar att överskrida mejeriföretagens gränsvärden för bonustillägg eller avdrag på mjölkpriset.

I de datorbaserade managementsystem som används idag kan många uppgifter utläsas om diskens funktion och om mjölkens kylningsförlopp. Relevanta data borde kunna användas för att få kontinuerlig övervakning av diskens och kylningens funktion på gården. Tyvärr är det inte lätt för mjölkföretagaren att hitta och tolka dessa data i systemet och i vissa fall är de inte åtkomliga utan hjälp av servicetekniker. Ett lågt bakterietal är alltid en indikation på god hygien. Det vore därför intressant att jämföra befintliga data i managementsystemen med bakterietal hos AMS-gårdar med olika hygienstatus. Mot denna bakgrund initierade JTI tillsammans med Svensk Mjölk och med medverkan från DeLaval denna förstudie.

Syfte

Syftet med denna förstudie var att undersöka framkomligheten att använda registrerade data i managementsystemen för att finna orsaker eller samband som kan förklara varför vissa AMS-gårdar kan hålla låga bakterietal i mjölken medan andra inte lyckas.

Genomförande

På underlag av tidigare utförda mjölkanalyser från Arla valdes åtta gårdar ut för att ingå i förstudien. Av dessa hade fyra gårdar vardera under en längre tid haft höga (gård H1-H4) respektive låga (gård L1-L4) bakterietal.

Data för alla disk- och kylrelaterade parametrar inklusive larm som registrerats under en period på ca två månader hämtades ur gårdarnas managementsystem. I denna datahantering var DeLaval behjälplig, vilket också innebar att förstudien begränsades till gårdar med DeLaval-utrustning vad avser mjölkrobot och kyltank. Data från kyltanken på två av H-gårdarna saknas eftersom de var av en äldre typ som inte kommunicerade med managementsystemet. De data som bedömdes vara relevanta för mjölkkvaliteten bearbetades och sammanställdes så att jämförelser mellan gårdarna kunde göras. Vidare undersöktes eventuella samband mellan förhöjda bakterietal och (1) avvikelser i diskparametrar samt (2) frekvens och typ av larm.

Från Arla erhölls de uppgifter om totalantal bakterier i tankmjölken som fortlöpande dokumenterats vid ett tillfälle varannan vecka. Dessa kompletterades inom ramen för projektet så att värden på bakterietal från alla tankhämtningar (varannan dag) fanns som grundmaterial. Analyserna utfördes under i princip samma tidsperiod som data från managementsystemen inhämtades, från början av september till början av november.

Två erfarna rådgivare från Växa Sverige gjorde ett besök per gård för att registrera diskrelaterade förhållanden inklusive hygien. De gjorde också en bedömning av renheten i och kring mjölkningsanläggning och tank samt kornas renhet.

Resultat

Bakterier
Under den studerade perioden var såväl medel- som medianvärden för totalantal bakterier genomgående högre på H-gårdarna. Även när det gäller procentandelen av antal analyser som innehöll mer än 30 000 bakterier per mg mjölk låg H-gårdarna genomgående högre.

AMS
Även om det mellan gårdarna fanns en variation i vattentemperatur vid diskstart och i returvatten, fanns ingen generell skillnad mellan H och L-gårdar. På alla gårdar var den genomsnittliga temperaturen vid diskstart genomgående under gällande rekommendation (80 °C). När det gäller temperaturen i returvattnet däremot, uppfylldes rekommendationen (minst 42-45 °C) på samtliga gårdar, i de flesta fall med god marginal.

Kyltank
Generellt sett var de registrerade maxtemperaturerna under disk anmärkningsvärt låga. Medeltemperaturerna låg oftast på ca 50 °C, där dock en av L-gårdarna hade ett avvikande lägre värde på 43 °C. Enligt mejeriernas riktlinjer ska mjölken kylas till en temperatur på 4 °C inom 2-3 timmar efter det att mjölkningen har avslutats. Med endast ett undantag översteg de genomsnittliga kyltiderna på gårdarna denna tidsgräns, där en av H-gårdarna hade den påfallande längsta tiden. Eftersom data bara fanns för två av H-gårdarna är det dock inte meningsfullt att bedöma eventuella generella skillnader i kyltider mellan H- och L-gårdar.

Bakterietal – diskparametrar
För att undersöka om de toppar i bakterietal som ibland konstaterats kunde relateras till någon avvikelse i diskparametrar, plottades de registrerade temperaturerna och bakterietal mot tiden. Den sammantagna bilden efter att granskning av graferna från samtliga gårdar, var att det inte fanns tydliga tidsmässiga samband mellan bakterietal och registrerade temperaturförhållanden under disk.

Larm
För varje gård i förstudien gjordes en översiktlig analys av frekvens och typ av diskrelaterade larm/meddelanden. Eftersom gårdarna inte hade samma versioner av mjukvara, var också struktur och kriterier för larm/meddelanden olika. Någon jämförelse av skillnader i frekvenser av larm mellan H- och L-gårdar var därför inte möjlig. I flera fall kunde dock larm noteras för parametrar som kan påverka diskresultatet. För att undersöka eventuella samband mellan larm och toppar i bakterietal, plottades dessa mot tiden för att visuellt bedöma om vissa typer av larm kunde kopplas till pikarna. Några sådana samband kunde dock inte observeras.

Rådgivarbesök
En del funktionsstörningar i kyltanken som kan bidra till bakterieproblem noterades vid besöken, där de flesta rörde H-gårdarna. När det gäller smuts och beläggningar i mjölkanläggning och kyltank hade H-gårdarna överlag betydligt fler anmärkningar än L-gårdarna. Samtliga H-gårdar hade anmärkningar på renheten någonstans i anläggning och/eller tank. Detta mönster återkom vid rådgivarnas bedömning av renheten i omgivning av AMS och kyltank, liksom även kornas renhet. I allt detta klassades L-gårdarna överlag som renare än H-gårdarna.

Diskussion och slutsatser

Materialet i denna förstudie är litet och tillåter inga statistiska analyser, liksom inte heller några generella slutsatser kan dras. Resultaten ger dock ändå vissa indikationer på hur systemen fungerar och vad som kan vara av betydelse för bakterietalen i mjölk.

Hypotesen i förstudien; att man utifrån registrerade data i managementsystemen skulle kunna hitta orsaker eller samband som förklarar varför vissa AMS-gårdar har problem med att hålla låga bakterietal, kunde inte verifieras.

På gårdarna med höga bakterietal noterade rådgivarna i högre utsträckning att det fanns beläggningar i olika delar av anläggningen. Dessa beläggningar utgör en hygienisk risk och skulle kunna bero på de funktionsstörningar som också noterats vid besöken. Mot denna bakgrund är det viktigt att det finns rutiner på gården för att manuellt inspektera diskresultat på kritiska ställen i anläggningen.

Studien antyder också att det kan vara andra faktorer än de disk- eller kylningsrelaterade som har stor betydelse för bakterietalen på gårdarna. Rådgivarbesöken gav vid handen att det var en tydlig skillnad i renhet mellan de två utvalda grupperna av gårdar. Detta gällde inte bara invändiga ytor i anläggningen utan också renheten på korna och utvändiga ytor i och kring anläggning och tank.

Denna förstudie har finansierats av Svensk Mjölk, Arla Foods och genom bidrag från Stiftelsen Lantbruksforsknings mjölkprogram.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Kött
Matfågel

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer

Ingen hov ingen häst? - En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar.
Lena Holm, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-17-47-299 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Competing unshod is an important issue for the Swedish harness industry. There is a general opinion that performance may increase significantly but it does not always work. The reason for failure may be disturbed locomotion “balance” of the horse or due to pain from the hooves. This is obviously …

Läs mer

Strongylus vulgaris: Alternativa metoder till läkemedel för kontroll av parasitsmitta
Eva Tydén, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-18-47-389 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Resistance to anthelmintic drugs is a threat to equine welfare. Like antibiotics, is restrictive use of anthelmintics necessary to retain their effectivity. Thus, targeted selective treatment, based on individual deworming, was introduced a decade ago. However, we have shown that the prevalence of, …

Läs mer

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Forståelse av etiologien bak acquired equine polyneuropathy via studier av Schwanske celle kulturer
siv Hanche-Olsen, NMBU Veterinærhøgskolen

Projektnummer: H-18-47-409 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Acquired equine polyneuropathy (AEP) is a devastating neurologic disease affecting Nordic horses. Characteristic histopathological changes have been shown in the peripheral nerves of horses euthanized due to the disease. These include re- and demyelination as well as hypertrophy of perikaria and …

Läs mer

Hestesektoren i Norge og Sverige: Betydning for miljø, økonomi og lokalsamfunnet
Bjørn Egil Flø, Norsk institutt for bioøkonomi

Projektnummer: H-18-47-403 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

This project will study the social, cultural and economic impact of the equine sector on local development. Furthermore, ti will study the land and resource use of the equine sector and how it co-exist and collaborate with other sector and other land use locally. The starting point for social and …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev