Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Sambandet mellan rubbningar i aminosyrametabolismen och utvecklandet av insulinresistens vid diabetes typ 2-liknande tillstånd hos häst

Status: Avslutat
Projektnummer: H1147029
Kategori: Forskningsprogram | Häst
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 28 oktober 2013
Huvudsökande: Katarina Nostell
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: katarina.nostell@slu.se
Telefon: 018-671899
Beviljade medel: 70 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
I vilken utsträckning aminosyrametabolismen är påverkad hos hästar med insulinresistens är inte känt. Den experimentella modell vi utvecklat har möjliggjort för oss att studera det tidiga skedet i utvecklandet av insulinresistens hos häst och kopplingen till aminosyrametabolismen.

Resultaten från denna studie visar att hästar som utvecklar övergående insulinresistens får en ökning av de grenade aminosyrorna (BCAA) i blodet. Detta antyder att det kan finnas ett samband mellan stegringen i BCAA och uppkomsten av insulinresistens, vilket överensstämmer med resultat från tidigare studier på människa och möss.

Sammanfattningsvis indikerar studien att de grenade aminosyrorna bidrar till utvecklandet av insulinresistens även hos häst. Framtida studier på hästar med konstaterad insulinresistens är nödvändiga för att se om dessa hästar har förhöjda nivåer av BCAA i plasma för att därefter kunna studera mäta nivåerna av BCAA i fettväv samt deras påverkan på insulinsignaleringen.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Hos människa finns det tecken på att aminosyrametabolismen har en koppling till utvecklandet av insulinresistens, där man ser förhöjda nivåer av främst de grenade aminosyrorna hos individer som är insulinresistenta. I vilken utsträckning aminosyrametabolismen är påverkad hos hästar med insulinresistens och typ II diabetes liknande förändringar är inte känt. Den experimentella modell vi utvecklat har möjliggjort för oss att studera det tidiga skedet i utvecklandet av diabetes typ 2-liknande tillstånd (insulinresistens) hos häst och kopplingen till aminosyrametabolismen. Modellen har gett oss möjlighet att undersöka vilken roll aminosyrametabolismen har för utvecklandet av insulinresistens hos häst.

Resultaten från denna studie visar att hästar som utvecklar en övergående insulinresistens får en ökning av de grenade aminosyrorna i blodet. Detta antyder att det kan finnas ett samband mellan stegringen i BCAA och uppkomsten av insulinresistens, vilket överensstämmer med resultat från tidigare studier på människa och möss.

Sammanfattningsvis indikerar studien att de grenade aminosyrorna bidrar till utvecklandet av insulinresistens även hos häst. Framtida studier på hästar med konstaterad insulinresistens är nödvändiga för att se om dessa hästar har förhöjda nivåer av BCAA i plasma för att därefter kunna studera mäta nivåerna av BCAA i fettväv samt deras påverkan på insulinsignaleringen. Det är också tänkbart att man i framtiden kan använda nivåerna av BCAA som en prognostisk markör för att bedöma risken för utvecklande av insulinresistens.

 

Antal träffar i projektbanken: 1612

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: H-17-47-281 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Although the equine sector in Sweden has gone through an expansion the last decades, the working methods have not changed. Working conditions must be improved to enable the horse industry to offer safe, sustainable and attractive jobs. The aim is to develop methods and tools for work environment …

Läs mer

UTVÄRDERING AV EN NY PROFYLAKTISK METOD FÖR ATT MINSKA LIDANDET HOS HÄSTAR MED SOMMAREKSEM
Rickard Ignell, Swedish University of Agricultural Sciences, SLU

Projektnummer: H-17-47-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Insect bite hypersensitivity (IBH) associated with Culicoides biting midges is the most common allergic skin disease in
horses, seriously reducing welfare of affected horses. The main symptom is severe pruritus, with risk of self-infected
open wounds. The choice for treatment and prevention of this …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgongadens produktion av livsmedel
Marilyn Rayner

Projektnummer: O-17-20-982 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Växtodling

We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins …

Läs mer

Förbättrad lönsamhet i veteproduktionen genom förbättrad kvävestrategi
Karin Hamnér

Projektnummer: O-16-20-761 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Using split fertilization of nitrogen (N) in wheat production is today well-established to increase protein content and adjust fertilization. However, deep knowledge and understanding of N uptake and remobilization during late stages of crop development are missing. Moreover, while split …

Läs mer

Kostnadseffektiva system för skörd av slybränslen
Daniel Nilsson

Projektnummer: O-17-21-988 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Energi & biomassa

During recent decades the area with brushwood has increased in the Swedish rural landscape. A study has shown that the annual harvest of brushwood for fuel purposes could amount to about 6 TWh. Some advantages with the utilization of brushwood as fuel are that the growth areas do not compete with …

Läs mer

Byråkratin i lantbruket belastar och kostar
Christina Lunner Kolstrup

Projektnummer: O-15-21-565 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Energi & biomassa
Kött
Matfågel
Mjölk
Potatis
Socker
Trädgård
Växtodling

Farmers today report a high workload, financial burden, frustration and stress linked to legislative and regulatory bureaucracy, which is a serious obstacle for development and growth in the sector. The proposed project aims to identify and quantify time requirements and costs of government-related …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress