Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Samensilering av majs och foderbetor för utfodring till mjölkkor

Status: Avslutat
Projektnummer: V1041034
Kategori: Research program | Pasture and forage crops
Ansökningsår: 2010
Datum för slutrapport: 12 juni 2012
Huvudsökande: Martin Melin
Organisation: Hushållningssällskapet Halland
E-postadress: martin.melin@vxa.se
Telefon: 035-48415
Beviljade medel: 398 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Samensilering av majs och foderbetor gav i denna studie ett ensilage av god hygienisk kvalitet. Betornas rika innehåll av socker resulterade i en påtaglig mjölksyrajäsning och pH-sänkning vilket hindrade tillväxt av Clostridium tyrobutyricum, trots att jord följde med de otvättade betorna. Förlusterna av ts och råprotein var mindre när foderbetorna samensilerades med torrare, sent skördad majs jämfört med majs skördad i normal mognadsgrad. Prismässigt var en foderstat baserad på samensilerad majs och foderbetor ett alternativ när spannmålspriserna var höga och priset på proteinfodermedel var normala eller låga. När både spannmål och proteinfoder var dyrt att köpa in var en traditionell foderstat baserad på gräsensilage mer konkurrenskraftig i foderstaten. När även betans topp och blast ensilerades med majsen, ökade hektarsavkastningen och samensilagets konkurrenskraft i foderstaten blev större.

Populärvetenskaplig sammanfattning
DEL 1: HYGIENISK KVALITET OCH FODERVÄRDE

SMÅ RIKSER NÄR MAJS SAMENSILERAS MED FODERBETOR
- Hög sockerhalt hindrar tillväxt av Clostridier

Trots att en del jord följde med betorna var ensilaget av god kvalitet när majshelsäd ensilerades tillsammans med hackade foderbetor. Betornas höga sockerhalt bidrog till en markant mjölksyrajäsning vilket hindrade tillväxt av Clostridium tyrobutyricum. Det visar en studie vid Hushållningssällskapet Halland som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.

Foderstater med energifodermedel, som majsensilage och foderbetor, minskar beroendet av importerat proteinfoder genom att korna i högre grad utnyttjar vallfodrets lättlösliga proteiner. Dessutom har betodlingen positiva effekter för markstruktur och växtnäringsutnyttjade. En hög hektarsavkastning gör den till en intressant gröda för hemodlat foder. Att lagra foderbetan i stuka är arbetsamt och begränsar användningen till några få månader under vintern p.g.a. dålig hållbarhet. Genom att samensilera foderbetan med ett absorberande material undviks stora näringsförluster genom pressvattenavgång. Risken för tillväxt av Clostridier anses dock vara stor när jord från otvättade betor följer med in i ensilaget.

I studien vid Hushållningsällskapet Halland samensilerades majs av två olika mognadsgrad med hackade foderbetor. Samensilering gav ett ensilage av god hygienisk kvalitet. Betornas rika innehåll på socker resulterade i en påtaglig mjölksyrajäsning och sänkning av pH vilket resulterade i en god lagringsstabilitet och hindrade tillväxt av Clostridium tyrobutyricum, trots en viss inblandning av jord. Det ska påpekas att betorna skördades under torra förhållanden och kördes genom ett rensverk, vilket begränsade inblandningen av jord. Den normalskördade majsen var genomgående blötare och vid samensilering med betor rann pressvatten ur silornas bottenventiler. Det är tydligt att den torrare majsen har fungerat som ett bättre absorberingsmaterial och minskat pressvattenförlusterna.

Några slutsatser från studien

• Trots en viss jordinblandning när foderbetor samensileras med majs, erhålls ett ensilage med god kvalitet utan ökad risk för tillväxt av clostridier eller varmgång efter silobrytning.

• Sockerhalten i foderbetorna resulterar i en hög mjölksyrabildning och ett lågt pH vilket bidrar till att öka ensilagets lagringsstabilitet, särskilt när betorna finfördelas.

• Rensverk direkt efter upptag är tillräckligt för att få ner jordinblandningen till låga nivåer, åtminstone på lätta jordar under torra väderförhållanden.

• Sent skördad majs absorberar pressvatten bättre än normalt skördad majs vilket minskar förlusterna genom pressvattenavgång. Finfördelning av foderbetor ökar förlusterna av torrsubstans och råprotein.

DEL 2: FODEREKONOMI

FODERBETAN PRISVÄRD NÄR SPANNMÅLEN ÄR DYR

Trots en hög hektarsavkastning och betfiberns fördelar i foderstaten, är samensilering av majs och foderbetor endast ett prisvärt alternativ när spannmålspriserna är höga. Det visar en analys av olika foderstater vid Hushållningssällskapet Halland som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.

Betodlingen innebär ytterligare en gröda i växtföljden och med sitt kraftiga rotsystem har den en positiv inverkan på markstrukturen. Andra fördelar är att betorna kräver en lång odlingssäsong, vilket gör att restkvävemängderna blir små och utlakningsrisken därmed blir liten. Det finns alltså goda skäl att undersöka om foderbetan är ett prisvärt alternativ i foderstaten till mjölkkor.

Spannmålspriserna avgör
I studien samensilerades majs av två olika mognadsgrad med hackade foderbetor. Det samensilerade fodrets näringsvärde analyserades och testades tillsammans med andra fodermedel i en känslighetsanalys i Norfor med olika prisnivåer på spannmål och proteinfodermedel. Trots en hektarsavkastning på 75 ton har betorna p.g.a. en hög odlingskostnad svårt att konkurrera med majsensilage och vallfoder. Även om betfibern har stora fördelar i foderstaten blir bet/majsensilaget konkurrenskraftigt först när spannmålspriset är så högt som 2.00 kr/kg. I en situation där både spannmåls- och proteinfoderpriserna är höga är det en traditionell foderstat med gräsensilage och spannmål som står sig bäst i konkurrensen.

Betblast outnyttjad resurs
När majsen samensileras med foderbetor och blast erhålls ett foder med ett något mer fördelaktigt pris jämfört med om betan ensileras utan blast. Det visar sig att detta foder konkurrerar med vallfoderstaten redan när kornpriset stiger till 1.60 kr/kg. Men återigen, när spannmålspriset är högt är det proteinfoderpriserna som avgör bet/masjsensilagets konkurrenskraft gentemot gräsensilaget

Några slutsatser från studien

• Foderstater med majs samensilerad med foderbetor är ekonomiskt intressant när spannmålen är dyr samtidigt som priset på proteinfodermedel är låga eller normala.

•I en situation då spannmålspriset är uppåt två kronor samtidigt som det är dyrt att köpa proteinfodermedel, är en traditionell gräsfoderstat med spannmål det mest prisvärda alternativet.

•Att ensilera majs tillsammans med betor och blast är ett intressant alternativ då den höga blastskörden ger ett samensilage med ett fördelaktigt pris som ökar betans konkurrenskraft i foderstaten.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer

Nya hortikulturella substrat från den fasta fraktionen av biogas produktion
Håkan Asp, Sveriges lantbruks universitet

Projektnummer: R-18-25-143 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Green house production depends or reliable substrates and fertilizers. Peat is the dominating substrate in Sweden and internationally. There is a debate about reducing the peat use since the mining for peat may increase climate gas emissions and disturb sensitive ecosystems. Thus, alternative for …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev