Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Avslutat |
Projektnummer: | V1030053 |
Kategori: | Research program | Milk |
Ansökningsår: | 2010 |
Datum för slutrapport: | 11 januari 2013 |
Huvudsökande: | Kjell Holtenius |
Organisation: | Sveriges lantbruksuniversitet, SLU |
E-postadress: | kjell.holtenius@slu.se |
Telefon: | 018 - 67 16 29 |
Sammanfattning av slutrapport
Syfte med studien var att testa ett tillskott vid ensilering av vallfoder till sinkor med egenskaper som underlättar anpassningen till det ökade mineralbehovet efter kalvning.
Trettiosex kor och dräktiga kvigor studeras under de sista veckorna av sintiden. Djuren delades in i tre grupper som fick olika behandlingar. En grupp fick ensilage som innehöll MgCl2, en grupp fick ensilage som innehöll MgO och den tredje gruppen var en kontroll som fick samma ensilage som de andra grupperna men utan tillsats. Inget av tillskotten hämmade foderintaget. MgCl2 tillskott reducerade urin pH och det är känt att detta kan minska problemen relaterade kalciumbrist vid kalvning. Men reduktionen var liten och inga direkta effekter på kalciumbalansen kunde påvisas. Däremot förbättrades magnesiumbalansen hos de kor som fick MgCl2.
Populärvetenskaplig sammanfattning
Ett nytt tillsatsmedel till ensilage för att förebygga mineralbrist efter kalvning
Syfte med studien
Att testa ett tillskott vid ensilering av vallfoder att användas till sinkor med egenskaper som underlättar anpassningen till det ökade mineralbehovet efter kalvning.
Resultat
Urin-pH var lägre under perioden runt kalvning hos de kor som den senare delen av sintiden konsumerade det foder som innehöll MgCl2 vilket visar att behandlingen hade avsedd effekt men pH-sänkningen var liten. Sintidsfodret som innehöll MgCl2 förhindrade dock inte sänkningen av kalcium i blodet vid kalvningen. Foderkonsumtionen påverkades inte hos de kor som utfodrades med ensilage som ensilerats MgCl2. Det var inte heller någon skillnad i mjölkavkastning mellan behandlingarna under den första veckan efter kalvning. Kor som fick MgCl2 i sintidsfodret upprätthöll magnesiumhalten i blodet signifikant bättre efter kalvning än de kontrollkor som fick foder utan MgCl2.
Metod
Tjugofyra sinlagda kor och 12 dräktiga kvigor studerades. De delades in i tre grupper om 12 djur vardera. Uppdelningen gjordes så att djurmaterialet i de tre grupperna skulle vara så likartat som möjligt. Motivet för att även kvigor ingick var att deras aptit vid kalvning vanligtvis är sämre och de förväntas därmed vara känsligare för mindre smakliga fodermedel. De första veckorna av sintiden fodrades djuren med en traditionell foderstat. Därefter lottades de till någon av de tre behandlingar som beskrivs nedan. Efter kalvning fick alla korna samma foder anpassat för mjölkproduktion. Foderintaget registrerades dagligen. Blodprover och urinprover togs regelbundet från sinläggningen till en vecka efter kalvning. Efter kalvning registrerades mjölkavkastningen dagligen under den första veckan och mjölkprover togs vid alla mjölkningstillfällen under perioden. Mjölken analyserades avseende näringsinnehåll inklusive mineraler. Foderprover togs regelbundet för analys av näringsinnehåll. Blodproverna analyserades avseende mineraler och hormoner som reglerar mineralomsättningen.
Behandling 1 (Kontroll). Alla djuren fodrades med ett sent skördat gräsensilage med relativt lågt energi och mineralinnehåll. De fick 8 kg ts ensilage och 2 kg kraftfoder som även innehöll ett spårämnes- och vitamintillskott.
Behandling 2. Som Behandling 1, men dessutom tillfördes MgCl2 löst i ensileringsmedlet vid ensileringen för att sänka katjon-anjonbalansen (DCAD) i ensilaget. Magnesiumkoncentrationen i fodret blev omkring 1,8 g/kg ts högre än i behandling 1.
Behandling 3. Som Behandling 2 men i stället för MgCl2 tillfördes MgO. Samma mängd magnesium tillfördes i behandlingarna 2 & 3, genom att tillföra 3,5 g MgO per kg ts. Ämnet har ingen påverkan på DCAD men magnesiumkoncentrationen blir detsamma som i behandling 2.
Slutsats
Foder med låg DCAD där den aktiva substansen vanligtvis är kloridjoner har används under de sista veckorna av sintiden har visats sig minska problemen med kalvningsförlamning. En nackdel med dessa fodertillskott är att de har låg smaklighet vilket kan minska foderintaget. Hos förstakalvare är den hämmande effekten på smakligheten mer framträdande. Vi ville därför undersöka om det var möjligt att minska de negativa effekterna på smakligheten om man tillförde MgCl2 till vallfodret redan vid ensileringen. Resultaten av denna studie visade att MgCl2 inte hämmade foderintaget när det tillsattes vid ensileringen. Inte heller kvigornas foderintag påverkades negativt. Urinprover visade att MgCl2 tillsats till ensilaget hade avsedd effekt eftersom urin-pH var lägre. Men sänkningen var relativt liten och kunde inte påvisa en förbättrad kalciumbalans vid kalvning hos de kor som fick MgCl2 under sintiden. Detta kan ha berott på att kalciumbalansen överlag var bra hos alla korna. Det är möjligt att en högre inblandning av MgCl2 hade medfört tydligare effekter. Denna studie visade också att MgCl2 tillskott via ensilaget under sintiden förbättrade kons magnesiumbalans efter kalvning.
Sammanfattningsvis:
MgCl2 är ett billigt mineraltillskott som kan tillsättas ensilage som används under de sista veckorna under sintiden för att förbättra mineralbalansen runt kalvning utan negativa effekter på foderintaget.