Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Självdöda eller avlivade mjölkkor – del II

Status: Avslutat
Projektnummer: V1130032
Kategori: Research program | Milk
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 30 december 2014
Huvudsökande: Ulf Emanuelson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: ulf.emanuelson@slu.se
Telefon: 018-671826
Beviljade medel: 1 600 000 SEK

Syftet med studien var att identifiera faktorer på besättnings- och konivå med koppling till kodödlighet. Material för analyserna kom från kodatabasen, en specialutvecklad enkät, besök på destruktionsanläggningar samt från fokusgruppsdiskussioner med lantbrukare. Resultaten visade att incidensen ökar med ökande besättningsstorlek, är högre i besättningar med övervägande Svensk Holstein och i besättningar med enbart rastbete. De faktorer på konivå som hade starkast samband med dödlighet var skador och sjukdomar. Risken var högst tidigt i laktationen, ökade med laktationsnummer och var högre i konventionella besättningar. Undersökningen av kor på destruktionsanläggningarna visade att andelen självdöda kor var 30 %. Besättningar med hög kalvdödlighet hade också hög andel självdöda kor. Lantbrukarna förknippade ökad kodödlighet med en ökad press på djur och skötare, och med regelverket kring slakt av djur med små skador eller milt sjuka djur.

Svensk mjölkproduktion har genomgått stora förändringar under de senaste årtiondena och är fortfarande i förändring. Bland annat blir antalet besättningar färre, samtidigt som besättningsstorleken ökar, korna har en högre mjölkavkastning, fler kor hålls i lösdriftsystem och det blir allt vanligare med kor av Holsteinras. Dessutom har ny teknologi introducerats vilket har medfört att arbetstiden per ko har minskat. Våra studier har tidigare visat att dödligheten bland mjölkkor i Sverige ligger högt i ett internationellt perspektiv – närmare 7 % av vår kor självdör eller avlivas på gården. Frekvensen har också ökat under de senaste 10 åren.

För att kunna undersöka vilka faktorer som ökar frekvensen, och därigenom förhoppningsvis komma på vad som kan göras för att motverka ökningen, har vi utnyttjat information som finns registrerade genom den officiella kokontrollen, det som registreras i den centrala djurdatabasen som Statens Jordbruksverk driver, besökt destruktionsanläggningar som tar emot kadaver samt intervjuat lantbrukare om bakgrunden till att kor självdör eller avlivas.

Undersökningen av kadavren visade att andelen självdöda var 30 %. Av de som avlivats så hade flertalet avlivats på grund av problem med klövar och ben, medan dödsorsaken var okänd för majoriteten av de kor som självdött på gården. Majoriteten av de avlivade korna hade ägaren eller en anställd själva avlivat och det vanligaste var att använda bultpistol och sedan avbloda.

De besättningsfaktorer som ökade frekvensen självdöda eller avlivade kor var om besättningen hade många kor och hade Svensk Holstein som dominerande ras. Det visade sig också att besättningar som använde rastbete, istället för produktionsbete, i större utsträckning var besättningar med hög dödlighet (dvs. i högdödlighetsbesättningar stod inte betet för en betydande del av dagliga foderintaget). Besättningar med hög dödlighet använde i större utsträckning egen tjur istället för artificiell inseminering. Resultaten visade även att dödligheten ökade med ökat laktationsnummer, var högre i tidig laktation och var högre om kon drabbas av trauma eller sjukdom.

Intervjuerna visade att lantbrukarna uppskattade att diskutera kring ämnet kodödlighet. De förknippade ökad kodödlighet med en ökad press på djur och skötare, och med regelverket kring slakt av djur med små skador eller milt sjuka djur.

Det kan inte fastställas att den ökade dödligheten har direkt samband med den intensifiering som skett inom mjölkindustrin, även om vissa fynd tyder på detta. Våra resultat visar tydligt att det är viktigt att ta extra bra hand om korna under veckorna innan och efter kalvning för att minska risken för självdöd/avlivning. Genom att fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt och genom att upptäcka och behandla sjuka och skadade kor i ett tidigt skede kan det undvikas att korna självdör eller måste avlivas. Detta skulle kunna leda till en bättre djurvälfärd och troligtvis även en ökad ekonomisk lönsamhet för lantbrukaren.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Integrerad användning av genetisk resistens i Svensk matpotatisproduktion
Erik Andreasson, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-19-25-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Potato cultivars that are resistant to late blight and at the same time having acceptable other traits, have started to emerge. However, little of this material is used in Sweden and no organized and comparative table potato trials are done. Biological products against skin-finish diseases are …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev