Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Svensk sojaodling för inhemsk proteinfoderförsörjning

Status: Avslutat
Projektnummer: V1041021
Kategori: Research program | Pasture and forage crops
Ansökningsår: 2010
Datum för slutrapport: 4 november 2014
Huvudsökande: Fredrik Fogelberg
Organisation: JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB
E-postadress: Fredrik.Fogelberg@jti.se
Telefon: 010-516 69 08
Beviljade medel: 900 000 SEK

Soja är odlingsdugligt i Sverige under förutsättning att sorter ur mognadsgrupp ’000’ används samt att sojan odlas på varma jordar och där sådden sker företrädesvis i perioden 15-25 maj. Soja kan odlas med flera olika radavstånd, men 25 eller 50 cm förefaller vara mer lämpliga än 12,5 eftersom det inte finns herbicider som ännu är registrerade för användning i Sverige. Det är även möjlig att de större radavstånden ger mer ljus och värme mellan plantorna och att radsådd minskar risken för markpackning. Skörd sker oftast i början av oktober, men soja är stråstyv och dråsfast och skörden kan därför ske även på tjälad mark. En typisk avkastning ligger på 2 ton per ha med en proteinhalt om 40%.

Soja förefaller kunna odlas från Skåne i söder till Mälarlandskapen i norr, men visst fokus på Öland och Gotland.

Sverige importerar ca 250 000 ton soja per år, huvudsakligen till kraftfoder. Soja har dock ett mycket stort användningsområde och är en internationellt sett en mycket värdefull gröda för såväl djur som människor. Det mångsidiga användningsområdet gör därmed grödan intressant att etablera i Sverige. På sikt kan projektets kunskaper även användas för fjäderfä- och grisproduktionen. Både ekologisk och konventionell råvara bedöms av industrin vara intressant.
Idén att odla soja i Sverige är inte ny. Provningar med soja utfördes på Öland och Östergötland redan 1941, och 1949 kom den första svenska korsningen. År 1950 introducerades FISKEBY III och den sista sorten (FISKEBY V) registrerades 1968. Trots att dessa korsningar idag är fyrtio-femtio år gamla har de provats även under senare tid och ibland används för att visa på problemen med sojaodling.

Under projektets tre år har fältförsök rörande radavstånd, såtider och olika sorter genomförts i Skåne och på Öland. Vi har även knutit till oss fältförsök i regi av bl a Scandinavian Seed AB, olika naturbruksgymnasier samt försök på Åland. Svenska Foder AB har välvilligt bidragit med analyser av de olika sojasorternas proteininnehåll.

Såtidsförsöken har visat att soja i princip kan sås från början av maj till början av juni. Det har dock visat sig att den lämpligaste perioden för sådd är senare delen av maj. Iakttagelsen ansluter väl till den uppfattning vi haft och även rekommenderat potentiella odlare. Vissa sorter, speciellt de som är mer nära 00-gruppen än 000-gruppen, förefaller gynnas av en tidig sådd, dvs i början av maj, i det fall den påföljande sommaren blir varm. En tidig sådd kan dock ge problem som påverkar uppkomst och utveckling negativt. Ett sådant exempel är om det blir en svalare period i samband med uppkomst. Då står sojaplantan still i utvecklingen och drabbas ofta av skador av duvor som ser hjärtbladen som begärliga. En sen sådd ger ofta en snabb uppkomst och snabb utveckling som gör att hjärtbladsstadiet passeras fort. Det finns således fler skäl som talar för en sådd i senare delen av maj än emot.

Proteinhalterna har varierat med sort, försöksplats och försöksår. Generellt varierar halterna mellan 38 och 44% av ts. Överlag är proteinhalten högre i det öländska försöket än i det skånska. Detta beror sannolikt på att det skånska bevattnades, vilket internationellt anses öka skörden, men sänka proteinhalten. Sojabönorna har under samtliga försöksår legat mycket över proteinhalterna i t ex åkerböna och ärta.

Inför säsongen 2013 har ett flertal odlare meddelat att de avser odla tillsammans ca 60 hektar. Sojautsäde har liksom tidigare år att importeras till Sverige via sökandens försorg. Ett närmare samarbete med Scandinavian Seed har inletts under 2012 för att trygga utsädesförsörjningen till Sverige och detta har medfört att ett antal österriskiska och schweiziska sorter introducerats på marknaden. Flera av dessa nya sorter har uppvisat högre avkastning i fältförsök 2012, jämfört med de sorter som använts i SLF-projektet. Några av de nya sorterna är också tidigare och mer robusta än de vi provat.

Vi har tack vare stort engagemang och annan finansiering utanför projektet, lyckats tillverka sojabas, dvs en processad livsmedelsråvara som kan användas till allehanda sojalivsmedel. De industriföreträdare som deltagit bedömer svensk råvara som mycket intressant och av högre kvalitet än motsvarande importerad. Vi hoppas att kunna arbeta vidare med svensk sojaodling även 2014, men sådan forskning och utveckling bygger givetvis på finansiering från forskningsråden och näringslivet, vilken tyvärr hittills uteblivit.

 

Antal träffar i projektbanken: 1646

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Strongylus vulgaris: Alternativa metoder till läkemedel för kontroll av parasitsmitta
Eva Tydén, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-18-47-389 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Resistance to anthelmintic drugs is a threat to equine welfare. Like antibiotics, is restrictive use of anthelmintics necessary to retain their effectivity. Thus, targeted selective treatment, based on individual deworming, was introduced a decade ago. However, we have shown that the prevalence of, …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Blad som sporfällor för förbättrade prognostiseringsmetoder
Anna Berlin

Projektnummer: O-16-20-767 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Knowledge of disease development in wheat is a prerequisite for good advice on economically and environmentally
adapted control strategies. This project is based on knowledge from a previous SLF project about molecular detection
and spore traps, which showed that the different spore traps catch …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgondagens produktion av livsmedel
Marilyn Rayner

Projektnummer: O-17-20-982 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Växtodling

We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins …

Läs mer

Finding key parameters for improved forage utilization and lowered methane emissions in dairy cows
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-16-23-762 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

The aim of this project is to investigate individual differences in the rate of passage of feed, feed efficiency, microbial flora and methane production in cows with different ability to consume large proportion of roughage.
Our previous studies show that methane production differs between cows …

Läs mer

Utvärdering av funktion och ekonomi för alternativa golvlösningar i nötkreatursstall
Christer Bergsten

Projektnummer: O-18-20-161 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Kött
Mjölk

We aim to continue an ongoing study to increase knowledge of cattle locomotion on different floors, how they work in practice and what the long term consequences are for welfare and for farmers´ economy. For that purpose advanced biomechanical methods will be used to assess dairy cows´ …

Läs mer

Stallbackskulturer i cyberrymden
Susanna Hedenborg, Malmö högskola

Projektnummer: H-17-47-290 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

The purpose of the project is to analyse stable cultures in cyberspace in Sweden and Norway. In recent years, questions about the welfare of horses have been debated in social media and norms for horse-keeping are created on Internet. In this project, these norms are conceptualised as stable …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress