Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer
Status: | Avslutat |
Projektnummer: | V1041021 |
Kategori: | Research program | Pasture and forage crops |
Ansökningsår: | 2010 |
Datum för slutrapport: | 4 november 2014 |
Huvudsökande: | Fredrik Fogelberg |
Organisation: | JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB |
E-postadress: | Fredrik.Fogelberg@jti.se |
Telefon: | 010-516 69 08 |
Soja är odlingsdugligt i Sverige under förutsättning att sorter ur mognadsgrupp ’000’ används samt att sojan odlas på varma jordar och där sådden sker företrädesvis i perioden 15-25 maj. Soja kan odlas med flera olika radavstånd, men 25 eller 50 cm förefaller vara mer lämpliga än 12,5 eftersom det inte finns herbicider som ännu är registrerade för användning i Sverige. Det är även möjlig att de större radavstånden ger mer ljus och värme mellan plantorna och att radsådd minskar risken för markpackning. Skörd sker oftast i början av oktober, men soja är stråstyv och dråsfast och skörden kan därför ske även på tjälad mark. En typisk avkastning ligger på 2 ton per ha med en proteinhalt om 40%.
Soja förefaller kunna odlas från Skåne i söder till Mälarlandskapen i norr, men visst fokus på Öland och Gotland.
Sverige importerar ca 250 000 ton soja per år, huvudsakligen till kraftfoder. Soja har dock ett mycket stort användningsområde och är en internationellt sett en mycket värdefull gröda för såväl djur som människor. Det mångsidiga användningsområdet gör därmed grödan intressant att etablera i Sverige. På sikt kan projektets kunskaper även användas för fjäderfä- och grisproduktionen. Både ekologisk och konventionell råvara bedöms av industrin vara intressant.
Idén att odla soja i Sverige är inte ny. Provningar med soja utfördes på Öland och Östergötland redan 1941, och 1949 kom den första svenska korsningen. År 1950 introducerades FISKEBY III och den sista sorten (FISKEBY V) registrerades 1968. Trots att dessa korsningar idag är fyrtio-femtio år gamla har de provats även under senare tid och ibland används för att visa på problemen med sojaodling.
Under projektets tre år har fältförsök rörande radavstånd, såtider och olika sorter genomförts i Skåne och på Öland. Vi har även knutit till oss fältförsök i regi av bl a Scandinavian Seed AB, olika naturbruksgymnasier samt försök på Åland. Svenska Foder AB har välvilligt bidragit med analyser av de olika sojasorternas proteininnehåll.
Såtidsförsöken har visat att soja i princip kan sås från början av maj till början av juni. Det har dock visat sig att den lämpligaste perioden för sådd är senare delen av maj. Iakttagelsen ansluter väl till den uppfattning vi haft och även rekommenderat potentiella odlare. Vissa sorter, speciellt de som är mer nära 00-gruppen än 000-gruppen, förefaller gynnas av en tidig sådd, dvs i början av maj, i det fall den påföljande sommaren blir varm. En tidig sådd kan dock ge problem som påverkar uppkomst och utveckling negativt. Ett sådant exempel är om det blir en svalare period i samband med uppkomst. Då står sojaplantan still i utvecklingen och drabbas ofta av skador av duvor som ser hjärtbladen som begärliga. En sen sådd ger ofta en snabb uppkomst och snabb utveckling som gör att hjärtbladsstadiet passeras fort. Det finns således fler skäl som talar för en sådd i senare delen av maj än emot.
Proteinhalterna har varierat med sort, försöksplats och försöksår. Generellt varierar halterna mellan 38 och 44% av ts. Överlag är proteinhalten högre i det öländska försöket än i det skånska. Detta beror sannolikt på att det skånska bevattnades, vilket internationellt anses öka skörden, men sänka proteinhalten. Sojabönorna har under samtliga försöksår legat mycket över proteinhalterna i t ex åkerböna och ärta.
Inför säsongen 2013 har ett flertal odlare meddelat att de avser odla tillsammans ca 60 hektar. Sojautsäde har liksom tidigare år att importeras till Sverige via sökandens försorg. Ett närmare samarbete med Scandinavian Seed har inletts under 2012 för att trygga utsädesförsörjningen till Sverige och detta har medfört att ett antal österriskiska och schweiziska sorter introducerats på marknaden. Flera av dessa nya sorter har uppvisat högre avkastning i fältförsök 2012, jämfört med de sorter som använts i SLF-projektet. Några av de nya sorterna är också tidigare och mer robusta än de vi provat.
Vi har tack vare stort engagemang och annan finansiering utanför projektet, lyckats tillverka sojabas, dvs en processad livsmedelsråvara som kan användas till allehanda sojalivsmedel. De industriföreträdare som deltagit bedömer svensk råvara som mycket intressant och av högre kvalitet än motsvarande importerad. Vi hoppas att kunna arbeta vidare med svensk sojaodling även 2014, men sådan forskning och utveckling bygger givetvis på finansiering från forskningsråden och näringslivet, vilken tyvärr hittills uteblivit.
Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021
The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …
Läs merProjektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …
Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …
Läs merProjektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019
The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …
Läs merProjektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …
Läs merProjektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020
The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …
Läs merProjektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …
Läs merProjektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …
Läs merProjektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …
Läs merProjektnummer: R-18-25-143 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018
Green house production depends or reliable substrates and fertilizers. Peat is the dominating substrate in Sweden and internationally. There is a debate about reducing the peat use since the mining for peat may increase climate gas emissions and disturb sensitive ecosystems. Thus, alternative for …
Läs mer