Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Sverige söker bonde - Unga lantbrukares framtida strategier i en föränderlig näring

Status: Avslutat
Projektnummer: H0946336
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 29 oktober 2015
Huvudsökande: Susanne Stenbacka
Organisation: Uppsala universitet
E-postadress: susanne.stenbacka@kultgeog.uu.se
Telefon: 018 4717957
Beviljade medel: 1 860 000 SEK

Projektet handlar om framtida generationer av lantbrukare och belyser de strategier som utvecklas för att nå hållbarhet inom företaget från ett genusperspektiv. Unga lantbruksstudenter betonar betydelsen av att balansera det känslomässiga och det ekonomiska. Vidare betonas nätverk och kontinuerligt lärande, både lokalt och internationellt. Den ökande diversifieringen inom lantbruket innehåller drag av traditionella genusrelationer men också förändring. Ett ökat intresse för lokal och småskalig produktion innebär nya möjligheter som bidrar till att både bevara och förändra mäns och kvinnors praktiker och roller. Både män och kvinnor betonar vikten av självbestämmande och samarbete samt ekonomiska och sociala mål. Exernt övertagande av lantbruk kan betyda såväl förändring som kontinuitet. Den som lämnar företaget är en viktig person och mentor oavsett om efterträdaren kommer från familjen eller utanför denna.

Antalet lantbruk i Sverige minskar i snabb takt, varje vecka är det omkring 30 lantbrukare som avslutar sin verksamhet. Mycket tyder på att Sverige i framtiden kan få en betydande roll som livsmedelsproducent. Dessutom förväntas företagare inom de gröna näringarna bidra till förnybara energikällor liksom produktion av varierade landskap och upplevelser. I projektet ”Sverige söker bonde” fokuseras på vilka strategier och planer som utvecklas med målet att skapa ett livskraftigt företag. Vi undersöker hur gymnasieelever vid ett naturbruksgymnasium och unga lantbrukare ser på sina roller nu och i framtiden. Metoden består i fokusgruppsintervjuer med gymnasieelever och dialogseminarier där elever och unga lantbrukare träffats för att diskutera aspekter av generationsskifte, entreprenörskap och jämställdhet/genusrelationer. Vi har också genomfört intervjuer med lantbrukare, enskilt eller i par.
Lantbrukarrollen är både entreprenören men också förvaltaren av ett arv – sociala, ekonomiska och kulturella faktorer bidrar till att forma dessa roller. Gymnasielever som ser sig själva som blivande lantbrukare uttrycker en medvetenhet om nödvändigheten av att kombinera de traditioner och den företagshistoria som förknippas med gården med affärsinriktade strategier som förmår hantera den aktuella ekonomiska och politiska realiteten. Men det egna intresset väger också tungt – de elever som medverkat i vår studie har tydliga planer för framtiden och dessa planer är sammanvävda med ett genuint intresse för en specifik del i lantbruksnäringen såsom kor och mjölkproduktion, fårhållning eller köttproduktion. Närvaron av den tidigare generationen är betydelsefull eftersom den ger stöd och bekräftelse – men den kan också utgöra ett hinder genom att direkt eller indirekt försvåra förnyelse. Möjligheten att ta ansvar för delar av företaget, att bli lyssnad på och rådfrågad, stärker den unga övertagaren. Att kunna påverka gårdens inriktning påverkar motivationen. En övertagandeprocess som sätts igång sent eller som kännetecknas av små möjligheter till påverkan kan dock upplevas som problematiskt och försvårar övertagandet.
Genusrelationer, socialt betingade förväntningar och normer har betydelse för hur strategier formas i relation till kontinuitet och företagande. Såväl unga elever som unga lantbrukare uttrycker en medvetenhet om att kvinnor och män möts av skilda förväntningar och att det påverkar handlingsutrymmet framför allt för kvinnor. Den pågående omstruktureringen av branschen består bland annat i att fler företag blir multifunktionella och att både stor- och småskalig livsmedelsproduktion efterfrågas, liksom att besöksnäringen växer. Det gör att fler och varierade kompetenser eftersöks vilket öppnar för att kvinnor i ökad utsträckning kan söka sig till näringen. Det betyder också att möjligheter för män med skilda intressen förbättras. Branscher som interagerar med lantbruket, såsom bank- och rådgivningsverksamhet och veterinärer är delaktiga i att förändra synen på mäns och kvinnors roller. Flera kvinnor i dessa branscher i kombination med ett ökad multifunktionalitet påverkar utvecklingen av jämställdhet i en positiv riktning.
Gårdsövertagande har länge betraktats som något som sker inom familjen, alternativt att huset utbjuds till försäljning medan en näraliggande gård tar över eller arrenderar markerna. I vår studie lyfter vi fram också andra typer av övertagande och vad det betyder för gårdens kontinuitet. Tidigare kunskap har betonat att företagande inom familjen förknippas med tradition medan en ny företagare förknippas med innovation. Våra resultat visar att barn som övertar en gård också bidrar till innovation genom att lägga till nya verksamheter och förändra de etablerade. Vi ser också att övertagande utanför familjen kan innebära tradition och kontinuitet eftersom den tidigare lantbrukaren ses som en viktig mentor och som är delaktig i planering och beslut.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Ingen hov ingen häst? - En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar.
Lena Holm, Sveriges Lantbruksuniversitet

Projektnummer: H-17-47-299 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Competing unshod is an important issue for the Swedish harness industry. There is a general opinion that performance may increase significantly but it does not always work. The reason for failure may be disturbed locomotion “balance” of the horse or due to pain from the hooves. This is obviously …

Läs mer

Strongylus vulgaris: Alternativa metoder till läkemedel för kontroll av parasitsmitta
Eva Tydén, Swedish University of Agricultural Sciences

Projektnummer: H-18-47-389 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Resistance to anthelmintic drugs is a threat to equine welfare. Like antibiotics, is restrictive use of anthelmintics necessary to retain their effectivity. Thus, targeted selective treatment, based on individual deworming, was introduced a decade ago. However, we have shown that the prevalence of, …

Läs mer

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Forståelse av etiologien bak acquired equine polyneuropathy via studier av Schwanske celle kulturer
siv Hanche-Olsen, NMBU Veterinærhøgskolen

Projektnummer: H-18-47-409 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Acquired equine polyneuropathy (AEP) is a devastating neurologic disease affecting Nordic horses. Characteristic histopathological changes have been shown in the peripheral nerves of horses euthanized due to the disease. These include re- and demyelination as well as hypertrophy of perikaria and …

Läs mer

Hestesektoren i Norge og Sverige: Betydning for miljø, økonomi og lokalsamfunnet
Bjørn Egil Flø, Norsk institutt for bioøkonomi

Projektnummer: H-18-47-403 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

This project will study the social, cultural and economic impact of the equine sector on local development. Furthermore, ti will study the land and resource use of the equine sector and how it co-exist and collaborate with other sector and other land use locally. The starting point for social and …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev