Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Sverige söker bonde - Unga lantbrukares framtida strategier i en föränderlig näring

Status: Avslutat
Projektnummer: H0946336
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 29 oktober 2015
Huvudsökande: Susanne Stenbacka
Organisation: Uppsala universitet
E-postadress: susanne.stenbacka@kultgeog.uu.se
Telefon: 018 4717957
Beviljade medel: 1 860 000 SEK

Projektet handlar om framtida generationer av lantbrukare och belyser de strategier som utvecklas för att nå hållbarhet inom företaget från ett genusperspektiv. Unga lantbruksstudenter betonar betydelsen av att balansera det känslomässiga och det ekonomiska. Vidare betonas nätverk och kontinuerligt lärande, både lokalt och internationellt. Den ökande diversifieringen inom lantbruket innehåller drag av traditionella genusrelationer men också förändring. Ett ökat intresse för lokal och småskalig produktion innebär nya möjligheter som bidrar till att både bevara och förändra mäns och kvinnors praktiker och roller. Både män och kvinnor betonar vikten av självbestämmande och samarbete samt ekonomiska och sociala mål. Exernt övertagande av lantbruk kan betyda såväl förändring som kontinuitet. Den som lämnar företaget är en viktig person och mentor oavsett om efterträdaren kommer från familjen eller utanför denna.

Antalet lantbruk i Sverige minskar i snabb takt, varje vecka är det omkring 30 lantbrukare som avslutar sin verksamhet. Mycket tyder på att Sverige i framtiden kan få en betydande roll som livsmedelsproducent. Dessutom förväntas företagare inom de gröna näringarna bidra till förnybara energikällor liksom produktion av varierade landskap och upplevelser. I projektet ”Sverige söker bonde” fokuseras på vilka strategier och planer som utvecklas med målet att skapa ett livskraftigt företag. Vi undersöker hur gymnasieelever vid ett naturbruksgymnasium och unga lantbrukare ser på sina roller nu och i framtiden. Metoden består i fokusgruppsintervjuer med gymnasieelever och dialogseminarier där elever och unga lantbrukare träffats för att diskutera aspekter av generationsskifte, entreprenörskap och jämställdhet/genusrelationer. Vi har också genomfört intervjuer med lantbrukare, enskilt eller i par.
Lantbrukarrollen är både entreprenören men också förvaltaren av ett arv – sociala, ekonomiska och kulturella faktorer bidrar till att forma dessa roller. Gymnasielever som ser sig själva som blivande lantbrukare uttrycker en medvetenhet om nödvändigheten av att kombinera de traditioner och den företagshistoria som förknippas med gården med affärsinriktade strategier som förmår hantera den aktuella ekonomiska och politiska realiteten. Men det egna intresset väger också tungt – de elever som medverkat i vår studie har tydliga planer för framtiden och dessa planer är sammanvävda med ett genuint intresse för en specifik del i lantbruksnäringen såsom kor och mjölkproduktion, fårhållning eller köttproduktion. Närvaron av den tidigare generationen är betydelsefull eftersom den ger stöd och bekräftelse – men den kan också utgöra ett hinder genom att direkt eller indirekt försvåra förnyelse. Möjligheten att ta ansvar för delar av företaget, att bli lyssnad på och rådfrågad, stärker den unga övertagaren. Att kunna påverka gårdens inriktning påverkar motivationen. En övertagandeprocess som sätts igång sent eller som kännetecknas av små möjligheter till påverkan kan dock upplevas som problematiskt och försvårar övertagandet.
Genusrelationer, socialt betingade förväntningar och normer har betydelse för hur strategier formas i relation till kontinuitet och företagande. Såväl unga elever som unga lantbrukare uttrycker en medvetenhet om att kvinnor och män möts av skilda förväntningar och att det påverkar handlingsutrymmet framför allt för kvinnor. Den pågående omstruktureringen av branschen består bland annat i att fler företag blir multifunktionella och att både stor- och småskalig livsmedelsproduktion efterfrågas, liksom att besöksnäringen växer. Det gör att fler och varierade kompetenser eftersöks vilket öppnar för att kvinnor i ökad utsträckning kan söka sig till näringen. Det betyder också att möjligheter för män med skilda intressen förbättras. Branscher som interagerar med lantbruket, såsom bank- och rådgivningsverksamhet och veterinärer är delaktiga i att förändra synen på mäns och kvinnors roller. Flera kvinnor i dessa branscher i kombination med ett ökad multifunktionalitet påverkar utvecklingen av jämställdhet i en positiv riktning.
Gårdsövertagande har länge betraktats som något som sker inom familjen, alternativt att huset utbjuds till försäljning medan en näraliggande gård tar över eller arrenderar markerna. I vår studie lyfter vi fram också andra typer av övertagande och vad det betyder för gårdens kontinuitet. Tidigare kunskap har betonat att företagande inom familjen förknippas med tradition medan en ny företagare förknippas med innovation. Våra resultat visar att barn som övertar en gård också bidrar till innovation genom att lägga till nya verksamheter och förändra de etablerade. Vi ser också att övertagande utanför familjen kan innebära tradition och kontinuitet eftersom den tidigare lantbrukaren ses som en viktig mentor och som är delaktig i planering och beslut.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Integrerad användning av genetisk resistens i Svensk matpotatisproduktion
Erik Andreasson, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-19-25-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Potato cultivars that are resistant to late blight and at the same time having acceptable other traits, have started to emerge. However, little of this material is used in Sweden and no organized and comparative table potato trials are done. Biological products against skin-finish diseases are …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Diagnos av parasitsjukdomar hos hästar med hjälp av mikrofluidik och mobiltelefonbaserad mikroskopi
Jonas Tegenfeldt, Lunds Universitet

Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev