Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Tilläggsansökan ”Utvärdering av silotorksystemet efter besvärliga skördeförhållanden baserad på ny teknik för multi-mykotoxinanalys” projekt nr H1033224

Status: Avslutat
Projektnummer: H1133294
Kategori: Research program | Crop production
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 13 november 2012
Huvudsökande: Nils Jonsson
Organisation: JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB
E-postadress: nils.jonsson@jti.se
Telefon: 010 - 5166915
Beviljade medel: 70 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Syftet med studien var att genom ett internationellt samarbete undersöka livsmedels- och foder¬säkerheten hos svensk silotorkad och lagrad spannmål efter besvärliga skördeförhållan-den med hjälp av ny teknik för multimykotoxinbestämning parallellt med konventionella analyser av mögelsvampar. Studien baserades på silotorkad spannmål från fyra gårdar och varmluftstorkad spannmål från lika många gårdar som kontrolled, samtliga partier skördade vid vattenhalter = 20 %. Det förekom inga signifikanta skillnader i genomsnittlig halt av mögel, jästsvampar eller metaboliter från fältsvampar mellan metoderna. I två av de silotorkade partierna förekom metaboliter av lagerskadesvampar sannolikt orsakade av otillräcklig torkning åtföljt av värmebildning eller för hög inläggningstakt. I fallet med värmebildning förekom ett delprov med 60 olika mykotoxiner/ metaboliter, i vissa fall i mycket höga halter. Trolig orsak till denna skada var en underdimensionerad tillsatsvärmeanläggning (halmbalspanna).

Populärvetenskaplig sammanfattning
Syfte
Syftet med studien var att genom ett internationellt samarbete undersöka livsmedels- och fodersäkerheten hos svensk silotorkad och lagrad spannmål efter besvärliga skördeförhållanden med hjälp av ny teknik för samtidig bestämning av 272 mykotoxiner/ svampmetaboliter och 44 bakteriella metaboliter parallellt med konventionella analyser av mögelsvampar. Silotorksmetoden, som har funnits i Sverige i ungefär 10 år, har haft ett kraftigt genomslag på marknaden och i dagsläget har uppskattningsvis minst 500 silotorkar sålts med en sammanlagd lagringskapacitet av minst 250 000 ton motsvarande 5 % av den svenska årsproduktionen. Många lantbrukare och köpare av spannmål känner sig fortfarande osäkra med metoden när skördevattenhalten är hög. Avsikten var därför att undersöka om det krävs ytterligare anpass-ningar av inläggningstakt och lagringshöjd vid högre skördevattenhalter. I studien gjordes också en uppdatering av kostnadskalkylerna för spannmålstorkning på gården.
Resultat
En jämförelse av silotorkad och konventionellt varmluftstorkad spannmål visade inte på signi-fikanta skillnader i förekomst av mögel eller jästsvampar när skördevattenhalterna i snitt var nära heller strax över 20 % och spannmålen var ordentligt torkad. Bortsett från i ett fall gällde detta också för innehållet av mykotoxiner, vilka i allmänhet förekom i låga halter och i huvudsak var producerade av fältsvampar. Ett av de silotorkade partierna, där inläggningstakten hade varit hög, hade dock hög respektive låg förekomst av två metaboliter producerad av lagerskadesvampar. En ytlig förekomst av lagerskadesvampar var också något vanligare hos den silotorkade spannmålen, vilket kan orsaka problem senare i livsmedels- och foderkedjan. Att det föreligger risk för en begynnande infektion av lagerskadesvampar vid dessa vattenhalter bekräftades också av de beräkningar som gjordes med JTI:s modell av silotorkning. Enligt beräkningarna bör denna mögelväxt kunna undvikas genom en höjning av den specifika luft-mängden genom en sänkt lagringshöjd och/eller sänkt inläggningstakt alternativt genom förtorkning i en annan silo eller varmluftstork. Otillräcklig torkning av spannmålen (16-17 %) i en av silotorkarna ledde troligtvis till fuktvandring, varvid en s.k. ”hot spot” utvecklades i centrum av silon med kraftig mögelväxt och mykotoxinbildning. Sammanlagt påvisades över 60 sekundära metaboliter/mykotoxiner, i vissa fall i mycket höga halter, i denna spannmål som höll ca 25 % vattenhalt. Floran dominerades av bl.a. A. fumigatus, en opportunistisk patogen, vilken kan innebära stora risker för personer som hanterar spannmålen. Sannolikt orsakads denna undertorkning av att den halmbalseldade pannan och/eller värmeväxlaren var un-derdimensionerade eller fungerade dåligt. De ekonomiska kalkylerna visade att årskostnaden för torkning endast var något lägre med silotorkar jämfört med en enkel varmluftstork med få och stora silor när arealunderlaget var 300 till 500 ha.
Material och metod
Studien utfördes på gårdar i Götalands norra slättbygder med flerårig erfarenhet av silotorks-metoden. Mätningar gjordes också på konventionellt varmluftstorkad spannmål, vilken an-vändes som kontrolled. Spannmålen skördades i snitt vid vattenhalter nära heller över 20 % på grund av relativt fuktiga skördeförhållanden. Det förekom att den silotorkade spannmålen först förtorkades i konventionell varmluftstork. Samtliga silotorkar var utrustade med pannan-läggningar enligt leverantörens specifikationer. Provtagningen för analyser av spannmålen genomfördes under vintern-våren 2011 av JTI:s personal med få undantag. De konventionella analyserna av mögelförekomst i spannmålen genomfördes vid Livsmedelsverket. Analysen av mykotoxiner baserades på vätskekromatografisk/elektrostråle joniserad-tandemmass-spektrometri (HPLC/ESI-MS/MS) gjordes vid Centret för Analytisk Kemi, Tulln, Österrike. Vattenhalten hos spannmålen bestäms med hjälp av ugnsmetoden för hel kärna. Den statistis-ka bearbetningen av materialet genomförde med General Linear Model (GLM) i statistikpro-grammet Minitab.
Slutsats och råd till näringen eller behov av vidare studier
Denna studie bekräftar resultatet från tidigare studier att om silotorken är dimensionerad en-ligt leverantörens anvisningar uppnås i allmänhet ett bra konserveringsresultat vid full lag-ringshöjd om spannmålens genomsnittliga skördevattenhalt inte överstiger 20 % och varan torkas till lagringsstabil vattenhalt. Vid högre inlagringsvattenhalter bör spannmålen torkas med högre specifika luftmängder genom långsammare inläggningstakt och/eller vid lägre lag-ringshöjder.
Sammanfattande rekommendationer:
• För att undvika skador på lagrad spannmål är det viktigt att ansvariga personer har nödvändiga kunskaper om hur spannmålen omhändertas, lagras och övervakas på ett bra sätt.
• Övergång till biobränsleeldade uppvärmningssystem får inte innebära en markant sänkning av pannans effekt, vilket kan riskera spannmålens foder- och livsmedelssäkerhet.
• Även om analyser av ett enstaka mykotoxin visar på låga halter i ett spannmålsparti bör detta användas med försiktighet då det kan förekomma många andra mögelgifter samtidigt.
• Det bör klargöras hur kraftigt kontaminerad spannmål omhändertas riskfritt och till en rimlig kostnad.
Behov av framtida studier:
• System för automatisk övervakning av lagringsstabiliteten hos silotorkad spannmål bör utvecklas.
• Beräkningarna av torkningsförloppet med verkliga meterologiska data visar att omgivningsluftens kvalitet har stor betydelse för torkens kapacitet. Studier behöver där-för göras av silotorksmetodens potential i olika svenska odlingsområden baserade på historiska väderleksdata. Simuleringsmodellens tillförlitlighet behöver också valideras med data insamlade under väl kontrollerade förhållanden i samband med torkningsperioden.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Cannabinoider – Säkert foder, ren sport och framtida potential till häst
Matilda Lampinen Salomonsson, SVA

Projektnummer: H-19-47-486 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Cannabinoids have potential to induce analgesia and muscle relaxation which would be beneficial for equine practice. Today there is no drug labelled for veterinary use containing these cannabinoids, but there are some herbal oil products which unofficially have been reported to be used in horses, …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev