Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Tillväxt och affärsutveckling inom den gröna sektorn – fokus på lantbrukets och trädgårdsnäringens tillväxtföretag

Status: Avslutat
Projektnummer: H0746381
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2007
Datum för slutrapport: 30 mars 2012
Huvudsökande: Lars Bengtsson
Organisation: SLU
E-postadress: lars.bengtsson@ltj.slu.se
Telefon: 046139160
Beviljade medel: 1 590 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Projektet har undersökt hur tillväxt och affärsutveckling sker inom lantbruks- och trädgårdsnäringarna respektive vad som driver och hindrar tillväxt och affärsutveckling. Tillväxtföretag i den gröna sektorn är i många avseenden lika de växande småföretag som finns i andra sektorer. Forskningsprojektet har således kunnat visa att hög tillväxt är associerad med:

- företagare som har positiv inställning till tillväxt och tydliga framtidsplaner (jämfört med mer traditionellt drivna företag)
- företagare med erfarenhet från andra branscher,
- företagare som är relativt unga,
- företag som har en differentieringsstrategi.

Däremot har vi inte kunnat påvisa någon koppling mellan högre utbildning hos företagarna och tillväxt. Mot bakgrund av dessa forskningsresultat anser vi att större fokus borde läggas på frågor kring entreprenörskap, affärer och marknad på högre utbildningar inom jordbruk och trädgård.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Tillväxt och affärsutveckling inom den gröna sektorn – fokus på lantbrukets och trädgårdsnäringens tillväxtföretag

Syfte med studien
Uppsatsen syftar till att öka kunskapen om de svenska lantbruks- och trädgårdsnäringarnas tillväxtföretag med tonvikt på strategier för tillväxt.

Resultat
Projektet visar att en differentieringsstrategi, dvs satsningar på förädling och nya inkomstkällor ger tillväxt. Tillväxtföretag har också i högre utsträckning yngre företagare och företagare med tydliga framtids- och utvecklingsplaner än normalväxnade företag. Vi finner däremot inget samband mellan tillväxt och högre utbildningsnivå eller om företaget har en större styrelse.

Bakgrund till projektet
Avregleringar, omregleringar och ökad internationalisering har medfört starkare krav på utveckling och förnyelse av marknader om företagen i lanbruks- och trädgårdsnäringarna vill finnas kvar och växa. Dessa förändringar har utnyttjats på olika sätt. Vissa företag har fortsatt som tidigare medan andra har utvecklat nya inkomstkällor och förädlingsgraden på sina produkter.

Kort om tillvägagångssättet
Det finns cirka 100 000 företag inom de gröna näringarna. 92 % har ingen anställd. 7 % har 1-4 anställda. Återstående, 1 %, cirka 1000 företag, har 5 eller fler anställda. Av dessa 1000 företag är 720 aktiebolag. Vi anser att det måste finnas tid att fundera på strategiska beslut och därför har vi valt minst 5 anställda som miniminivå. Dessutom behövs finansiell kraft och vi har satt gränsen vid 5 miljoner i omsättning. Till sist måste vår slutgrupp ha fördubblat omsättningen de senaste fem åren vilket ger 60 tillväxtföretag. Av dessa har vi telefonintervjuat 38 företag med ett genomsnitt på 163 % tillväxt på fem år . Frågorna handlade om ålder, utbildning, strategier, samarbetsformer, styrelsen mm. Dessa högväxande företags svar har jämförts med en normalväxande grupp om 30 företag med ett genomsnitt på 17 % tillväxt under fem år.

Slutsats
Om företag satsar på förädling och/eller nya inkomstkällor ökar möjligheterna för hög tillväxt. Viktigt är också att ha tydliga framtids och utvecklingsplaner. Detta kan låta självklart men många företag i den gröna sektorn satsar hellre på en traditionell produktionsorienterad strategi än en mer tillväxtbefrämjande differentieringsstrategi.

Utbildningens roll för tillväxt verkar enligt vår undersökning vara av mindre betydelse. Vi ser inget samband mellan högre utbildningsnivå och tillväxt. Kanske är det i stället inriktningen på den högre utbildningen som är relevant för att skapa förutsättningar för tillväxt. Mot bakgrund av dessa forskningsresultat anser vi att ett större fokus på affärer och marknad borde införas på högre utbildningar inom jordbruk och trädgård som agronomprogrammet, lantmästarprogrammet, hortonom- och trädgårdsingenjörsprogram. Även affärsrådgivning, inkubatorstöd, mentorsprogram med aktiva entreprenörer och tillväxtföretagare kan komplettera dagens utbildning.

 

Antal träffar i projektbanken: 1676

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer

Mjölkfettsyror - verktyg för att hitta kor med ökad risk för ämnesomsättningssjukdomar och reproduktionsstörningar
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-19-20-306 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Milk

The overall objective of this project is to create milk biomarkers based on specific milk fatty acids for identification of cows with reproductive disorders and metabolic disturbances. Milk will be analysed by Fourier-transform mid-infrared technology. An important value of this project for the …

Läs mer

Vattenstress och sensorstyrd kvävegödsling: utveckling av beslutsstöd för bättre synergier mellan vatten- och kvävestatus
Bo Stenberg

Projektnummer: O-19-20-319 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Energy and biomass

This project aims to modify existing sensor systems for adapted nitrogen fertilization to consider water stress at
supplementary fertilization in cereals. Different approaches to consider sensor data and soil information will be tested
in field trials. Current commercial systems interpret water …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Tidiga larm om produktionsstörningar för snabbare åtgärd och minskade förluster i grisföretag
Fernanda Cetrangolo Dórea

Projektnummer: O-17-20-978 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Kött

Disease and production disturbances in a herd are often silent, and may cause major losses if they remain undetected. Continuous analysis and monitoring of data already recorded at the farm level can improve profitability. This project will develop methods for monitoring trends in production and …

Läs mer

Individuellt anpassad laktationslängd för lönsam och hållbar mjölkproduktion
Kjell Holtenius

Projektnummer: O-17-20-957 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Mjölk

The aim of the project is to develop tools which can be used for individually adapted lactation lengths based on the biological conditions of the cow. Today a one year calving interval and a short lactation period, is recommended. The recommendations are based on 30 years old information and do not …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Alastair Ross

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev