Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Utvärdering av modellen "Gården som pedagogisk resurs"

Status: Avslutat
Projektnummer: V1146021
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 14 oktober 2014
Huvudsökande: Christina Lundström
Organisation: SLU
E-postadress: christina.lundstrom@slu.se
Telefon: 0511-67237
Beviljade medel: 820 000 SEK

Projektet har studerat modeller för utomhuspedagogik på lantbruk, Gården som pedagogisk resurs och Montessoris Erdkinder. Resultaten visar att regelbundna samarbeten mellan skolor och lantbruk kan ge stora vinster vad gäller: 1) Kunskapsutveckling genom starkare koppling mellan teori och praktik, 2) Ökad motivation för lärande, 3) Social träning och utveckling, 4) Ökad förståelse för viktiga sammanhang och människans beroende av naturen. En satsning på utomhuspedagogik i en lantbrukskontext skulle främja engagemang, kunskap och förmåga att agera för en hållbar samhällsutveckling bland morgondagens medborgare, öka intresset hos ungdomar för arbete inom gröna näringar, och påverka ungdomars psykiska hälsa. Om lantbrukare vill samarbeta med en skola bör man använda ”rätt” argument. Den stora potentialen för skolan ligger i att använda matproduktionen som verktyg för lärande och förståelse för grundläggande sammanhang samt att ge eleverna en lärmiljö med stora sociala möjligheter..

Lantbruksnäringen arbetar med att öka intresset för svensk livsmedelsproduktion hos barn och ungdomar genom att vända sig till skolan. Skolans styrdokument har dock få mål som direkt berör lantbruk, men ett uppdrag när det gäller lärande för hållbar utveckling. Då lantbruk och livsmedelsproduktion är centralt för en hållbar samhällsutveckling, finns det goda argument för att arbeta med dessa frågor i skolan. Projekts syfte var att undersöka vad elever lär genom praktiskt arbete med matproduktion på en gård och hur olika former av möten påverkar deras lärande. Projektet är en multipel fallstudie med tre fall. Fallen har varit två skolor med modeller för utomhuspedagogik på lantbruk. En arbetar enligt ”Gården som pedagogisk resurs” och en enligt Montessoris ”Erdkinder”. Det tredje fallet tar upp företagares villkor i samarbeten med skolor. Samtliga fall bygger på enskilda personers starka drivkrafter och övertygelser om värdet med praktiskt lantbruksarbete för skolelever. Det första konceptet är utvecklat tillsammans med Universitetet för Miljö och Biovetenskap, men skulle inte pågå om inte lantbrukaren sett möjligheten, jobbat hårt under många år och mött förståelse för idén i skolan och kommunen. I Varberg grundläggs arbetet i det faktum att rektor och lärare är trygga i Montessoris pedagogiska grundsyn. Skolinspektionens besök 2013, övertygade om att konceptet ryms inom ramen för svensk grundskola. Därmed finns det sannolikt affärsmöjligheter för intresserade lantbrukare genom samarbeten med montessoriskolor. Majoriteten av svenska elever går dock inte i montessoriskolor, även om de har samma behov. Vi menar att med regelbundna och strukturerade samarbeten mellan skolor och lantbruk skulle alla bli vinnare, även om den största vinsten skulle tillfalla individen som deltar i gårdsarbetet och samhället som får kompetentare medborgare. Med livsmedelsproduktion som utgångspunkt för undervisning skulle stora vinster kunna uppnås vad gäller: 1) Kunskapsutveckling genom starkare koppling mellan teori och praktik, 2) Ökad motivation för lärande, 3) Social träning och utveckling, 4) Ökad förståelse för viktiga sammanhang och människans beroende av naturen och dess ekosystemtjänster. Sådan verksamhet kan bedrivas på ett småskaligt jordbruk, men också som en del av ett större företag under förutsättning att det småskaliga med mycket handarbete ges utrymme även i detta sammanhang. 2004-2014 har utsetts av FN till decenniet för lärande om hållbar utveckling. Snart är perioden slut och frågan är vad som kommer i fokus sen. Lärande för hållbar utveckling är minst lika angeläget nu som i början av 2000-talet. Frågan är hur det kommer att prioriteras och benämnas i skolan. Behovet av kunskap om livsmedelsproduktion och dess roll i samhället kommer bara att öka med ett ökat avstånd mellan stad och land. Utmaningen är hur vi kan få beslutsfattare i samhället att förstå vinsten av att utnyttja livsmedelsproduktion som kontext för undervisning, skapa ekonomiskt utrymme för arbetet och mod att flytta ut ur klassrummet? Vi menar att en storskalig satsning skulle främja engagemang, kunskap och förmåga att agera för en hållbar samhällsutveckling bland morgondagens medborgare, konsumenter och beslutsfattare, öka intresset hos ungdomar för att arbeta inom gröna näringar, men också ha betydelse för ungdomars psykiska hälsa. På köpet skulle synen på lantbruket och livsmedelsproduktionen förändras i grunden. Om man som lantbrukare vill samarbeta med en skola menar vi att man ska använda ”rätt” argument i diskussionen. Den stora potentialen för skolan ligger inte främst i att eleverna lär var maten kommer ifrån, utan att använda matproduktionen som verktyg för lärande och förståelse för grundläggande sammanhang samt att ge eleverna en lärmiljö med stora sociala möjligheter. Detta menar vi är något lantbruksorganisationer bör driva och vi hoppas att resultaten och erfarenheterna från detta projekt ska användas som underlag för en sådan utveckling!

 

Antal träffar i projektbanken: 1715

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Ny teknik och regional strategi för recirkulering av växtnäring i stallgödsel
Helena Aronsson

Projektnummer: O-20-23-457 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass
Milk

A main challenge for regions with intensive livestock production is phosphorus (P) surplus on farms, resulting in low P use efficiency and losses to waters. The project will provide solutions to increase P recycling from animal manure. This will decrease our dependency on imported P fertilizers, …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Förbättrad rengöring och desinfektion på köttanläggningar - minskad spridning av livsmedelsförstörande, patogena och antibiotikaresistenta bakterier
Sofia Boqvist

Projektnummer: O-20-20-447 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Poultry
Meat

Cleaning and disinfection are critical elements for meat premises when it comes to production of safe food of high quality. It is the responsibility of the meat premises to ensure this is done efficiently to keep levels of pathogenic, spoilage and antimicrobial resistant bacteria low. This can be …

Läs mer

Diagnos av parasitsjukdomar hos hästar med hjälp av mikrofluidik och mobiltelefonbaserad mikroskopi
Jonas Tegenfeldt, Lunds Universitet

Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev