Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Utveckling av integrerade bekämpningstrategier i växthusgurka i samverkan med odlare

Status: Avslutat
Projektnummer: H1256026
Kategori: Research program | Horticulture
Ansökningsår: 2012
Datum för slutrapport: 18 augusti 2016
Huvudsökande: Birgitta Rämert
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: birgitta.ramert@slu.se
Telefon: 040-415320
Medsökande: Margareta Hökeberg
Medsökande: Mira Rur
Beviljade medel: 1 920 000 SEK

The project will, in collaboration with farmers, extension officers and researchers, develop integrated pest management strategies against powdery mildew in greenhouse production of cucumber. Microbiological pest control products permitted in the EU and/or other parts of the world as well as other previously investigated non-chemical products will be examined. The efficacy of the products will first be determined individually, then in different combinations, with and without fungicides, in small scale greenhouse trials. Both tolerant and non tolerant cucumber varieties will be included in the study. The strategy determined to be most efficient to control powdery mildew will be tested in large scale greenhouse production systems.

Projektet kommer i samverkan med odlare, rådgivare och forskare, att utveckla integrerade bekämpningsstrategier mot mjöldagg i växthusodlad gurka. Mikrobiologiska bekämpningspreparat godkända i EU och/eller andra delar av världen samt andra beprövade icke-kemiska bekämpningspreparat kommer att ingå i utvecklingsarbetet. Först kommer produkternas effektivitet att utvärderas enskilt, därefter i olika kombinationer med och utan fungicider, i småskaliga växthusförsök. Både toleranta och icke toleranta gurksorter kommer att ingå i försöken. Den kombination som visar sig bäst kunna bekämpa mjöldaggen kommer att utvärderas i storskaliga växthusförsök.

Vi har under två år testat effekten av alternativa medel baserade på mikroorganismer eller växtextrakt mot gurkmjöldagg i växthus. Första året testades ett 10-tal olika preparat och det andra året testades de bästa vidare i olika kombinationer på gurksorter med olika resistens. Det växtextraktbaserade preparatet Sakalia i kombination med vätningsmedlet Yuccah hade bäst bekämpningeffekt i både mottaglig och partiellt resistant sort. Plantorna behandlades en gång per vecka men i den resistenta sorten var effekten lika god vid 14 dagars interval. Behandlingarna var mer effektiva i den partiellt resistenta gurksorten. De biologiska medlen Polyversum (Pythium oligandrum) och AQ10 (Ampelomyces quiscalis) och även det kemiska preparatet Fungazil applicerat 2 ggr hade svag effekt mot gurkmjöldagg. Hortistar, baserat på kisel, hade ganska bra effekt i den partiellt resistenta sorten och vi fann även en synergieffekt mellan Hortistar och Fungazil men kombinationen orsakade fytotoxiska effekter

Gurka är den viktigaste växthusgrödan i Sverige och odlas på drygt 65 ha och ger en skörd på ca 28.000 ton. Ett av problemen i gurkodlingen är återkommande angrepp av mjöldagg. Mjöldagg i gurka orsakas framförallt av två svamparter som heter Podosphaera xanthii och Golovinomyces cichoracearum och dessa infekterar gurkplantorna. Mjöldaggsangreppen börjar som vita eller gråa fläckar, framför allt på blad och stjälkar. När fläckarna växer blir de pudriga och så småningom täcker de stjälkarna och båda sidor av bladen. Långt gångna infektioner orsakar gula och bruna fläckar och så småningom vissnande blad. Svamparna dödar sällan sin värdväxt men tar näring ifrån den, hämmar tillväxten och minskar skörden. Gurkorna kan mogna i förtid. Angreppen utgör ett allvarligt hot mot odlingen och kräver upprepad kemisk bekämpning i konventionell odling. Men även den kemiska bekämpningen kan vara problematisk. Det finns idag bara två preparat godkända för användning i växthusgurka och mot ett av dem har svamparna redan utvecklat en förmåga att tåla det kemiska medlet och därför blir verkan dålig. Så i praktiken finns bara ett kemiskt preparat och det finns risk att mjöldaggssvamparna utvecklar motståndskraft även mot det. Det kan också vara så att den kemiska bekämpningen av mjöldagg stör den idag mycket den idag mycket framgångsrika biologiska bekämpningen av skadedjur.
Den ekologiska odlingen av växthusgurka i Sverige är begränsad till ett fåtal odlare varav bara ett företag drivs storskaligt. En av de viktigaste orsakerna till den begränsade ekologiska odlingen är att det är mycket svårt att bemästra mjöldaggen utan kemisk bekämpning särskilt då alternativa preparat som ogiftiga såpor och oljor för närvarande inte kan användas. Det beror på att preparaten måste omregistreras för att vara godkända i praktisk användning.
Det finns därför ett stort behov av att utveckla bekämpningsmetoder som kan användas i ekologisk gurkodling och som också kan bli en del i bekämpningen i konventionell odling. Enligt EU direktiv skall integrerad bekämpning tillämpas och med det menas bl.a. att man skall använda kombinationer av olika att att bekämpa sjukdomar och på så sätt minska behovet av kemiska bekämpningsmedel. Effektiva biologiska metoder mot mjöldagg skulle ge möjlighet för en kraftig ökning av den ekologiska gurkodlingen.
I detta projekt har vi undersökt ett antal alternativa medels effekt mot mjöldagg. Några av dessa medel finns på marknaden i andra länder. Vissa av medlen vi testade var baserade på biologiska organismer som svampar eller bakterier och andra var baserade på växtextrakt eller bestod av ogiftiga ämnen som kisel. Flera av preparaten hade effekt mot mjöldagg, men ett växtextraktbaserat preparat som heter Sakalia blandat med ett vätningmedel (tvål-ämne) hade särskilt god effekt. När gurkplantorna sprutades med detta preparat blev angreppen mycket små, mindre än 5% 45 dagar efter att vi smittat gurkplantorna med svamparna medan obehandlade plantor hade 100% angrepp. Vi konstaterade också att detta medel fungerade betydligt bättre än det svampbekämpningsmedel som används idag i konventionell odling. Även ett preparat som var baserat på kisel hade effekt även om den inte var lika god.
Vi tror att det dessa alternativa preparat skulle kunna komma till användning i praktisk odling i framtiden och vara till nytta både i konventionell och i ekologisk gurkodling. Det väletablerade internationella företaget som idag innehar rättigheterna till växtextraktpreparatet Sakalia har startat registreringsprocessen inom EU och har meddelat att de beräknar att påbörja marknadsföring av produkten under 2018. Detta gör det realistisk att få till stånd praktisk användning i gurkodlingen inom en snar framtid. För närvarande är det registrerat och finns kommersiellt tillgängligt i Nordamerika. Extraktet rekommenderas där för preventiv bekämpning av mjöldagg

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer

Kolfastläggningspotential i matjorden och alven - analys av markdatabaser och långliggande försök
Thomas Kätterer

Projektnummer: O-18-23-141 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Humus is an important indicator of soil quality and soil organic carbon (SOC) sequestration is a cost-effective measure to reduce the climatic impact of food production systems. The national soil-monitoring program (SMP) show an upward trend in SOC during the past 20 years, mostly attributed to an …

Läs mer

Fullständiga växthusgasbudgetar för odlade mulljordar skapar underlag för klimatsmarta åtgärder
Achim Grelle

Projektnummer: O-18-23-169 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling
Energi & biomassa
Kött
Mjölk

Conventional technology is virtually unable to measure complete GHG budgets of drained organic soils, which may provide misleading results. So, global estimates of GHG emissions are based on coarse assumptions that don’t take into account the complexity of agroecosystems. Better data are needed for …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev