Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Utveckling av modeller för NorFor plan för beräkning av optimal utfodringsnivå till högt avkastande mjölkkor i Skandinavien

Status: Avslutat
Projektnummer: H0930015
Kategori: Research program | Milk
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 29 januari 2015
Huvudsökande: Jan Bertilsson
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: jan.bertilsson@huv.slu.se
Telefon: 018-67 16 45
Beviljade medel: 2 161 000 SEK

För att ge möjlighet till att få så ekonomisk utfodring av mjölkkor som möjligt behöver man veta hur mjölkproduktion reagerar på ökande tilldelning av foder , främst i form av energi. För att uppdatera tillgängliga modeller, så har en grupp skandinaviska forskare använt tillgänglig ny forskning rörande kornas respons i mjölkproduktion. Resultaten visar att utbytet av tillskott av foder avtar ju mera foder som tillförs, dvs. sambanden har form av en kurva och inte en linje. För äldre kor var responsen i mjölk av olika mängder energi från foder högre än för yngre kor. Även vad gäller respons i form av viktsförändring så reagerade äldre kor mera än yngre. Det visade sig också att inverkan av utfodring under en period av laktationen påverkade återstoden av laktation i lägre grad och under kortare tid än vad tidigare forskning visat. Resultaten kan nu tas med i NorFor och komma mjölkproducenterna till nytta genom att öka precisionen i beräkningar av kornas foderstater.

Norfor används idag allmänt som planeringsverktyg vid utfodring av mjölkkor i Skandinavien. För att ta hänsyn till de ta snabba förändringar i priser för mjölk och foder som tillhör dagens verklighet för mjölkproducenterna, är det viktigt att utveckla systemet så att optimeringarna även tar hänsyn till marginalutbytet av fodret. Med marginalutbyte menas hur mycket mjölk som man får för den sist tillsatta mängden foder. Detta är inte detsamma som det genomsnittliga utbytet av fodret i mjölkproduktion. Här gäller ”lagen om avtagande merutbyte”, dvs. det sist tillsatta fodret ger mindre mängd mjölk än det först tillsatta. Det finns modeller som beskriver detta, men de baseras på gammal forskning och behöver uppdateras. För att göra detta har en skandinavisk grupp av forskare arbetat i ett gemensamt projekt för att ta fram underlag till nyare modeller baserad på aktuell forskning.
Som underlag för arbetet användes data från utfodringsförsök utförda på forskningsstationer i Sverige, Danmark och Norge under perioden 1998 – 2010. Uppgifter fanns om foderkonsumtion, fodrets sammanfattning, mjölkproduktion och vikt hos korna. Näringskonsumtionen räknades enligt NorFor för alla försök för att möjliggöra jämförelser mellan länder. Utfodringen varierade kraftigt med såväl fullfoder som separat utfodring samt både vallensilage och majsensilage som grovfoder. Det fanns såväl Holstein, nordiska röda kor som dansk Holstein företrädda bland korna.
Analysen visade att olika tillförsel av nettoenergi gav skillnader i mjölkproduktion. Sambandet var inte linjärt utan beskrivs bäst med en kurva som togs fram genom att räkna on energitillförseln med en funktion av den naturliga logaritmen. För äldre kor kunde sådana samband visas både i början av laktationen och längre fram i laktationen. För förstakalvare i början av laktationen var sambandet linjärt i början av laktationen. Responsen i form av mjölkproduktion var högre för äldre än för yngre kor. Det var ingen skillnad mellan olika raser i responskurvans form, bara i nivån på kurvan. Genom att ta med olika beskrivningar av näringsintag som beräknats med hjälp av NorFor så ökade säkerheten i modellen.
Sambandet mellan intag av foder räknat som energi och viktsförändringar i början av laktationen var också kurvformat, dvs. hög respons i början och sedan allt lägre utbyte. Äldre kor hade större viktsnedgång i tidig laktation, men också högre uppgång under laktationen vid jämförelse med yngre kor. Det gick inte att påvisa några skillnader mellan raser vad gäller inverkan av olika energitillförsel på viktsförändringar i början av laktationen.
Äldre litteratur, som i hög grad varit underlag för rådgivning i de skandinaviska länderna, visade att underutfodring av energi under en period av laktationen, speciellt i början, påverkade avkastningen under en stor del av återstoden av laktationen. Med tanke på hur mycket som har förändrats i modern mjölkproduktion gick vi igenom nyare forskning för att se om detta fortfarande gällde. Vi kunde konstatera att de skillnader som man numera rapporterar är mindre både i storlek och utsträckning i tid än vad som tidigare rapporterats. Skillnaden mellan nu och då kan bero på många förändringar i produktionssystemen. Den skillnad som troligen betyder mest är att numera utfodras grovfodret i fri tillgång och är av bättre kvalitet. Det gör att korna har större möjligheter att kompensera sig för restriktioner i kraftfodertilldelning.
De framtagna forskningsresultaten kan nu läggas in i nyare versioner av Norfor. Det ger nya möjligheter att ge en mera ekonomisk utfodring till mjölkkor när man på ett bättre sätt kan ta hänsyn till hur förändringar i energitillförsel påverkar mjölkproduktionen.

 

Antal träffar i projektbanken: 1617

Jordartsanpassad strukturkalkning för effektivare fosforretention
ARARSO ETANA

Projektnummer: O-18-23-160 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Växtodling

The purpose of this project is to define the amount of slaked lime needed for a given clay soil. We hypothesise that the amount of slaked lime needed for minimal phophorus loss is dependent on the clay content of the soil. The study will be conducted in a field with a drainage system and measuring …

Läs mer

Säkrad mikrobiell kvalitet hos grovfoder och mjölkråvara för lönsam produktion av långlagrad ost
Åse Lundh

Projektnummer: O-16-20-764 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Mjölk

Increased production and export of products with high added values, e.g. long-ripened hard cheeses, are considered important steps for a positive development of the Swedish dairy sector. Increased investment in Swedish premium cheese will, however, require increased volumes of high quality raw milk …

Läs mer

Nya mått i aveln för förbättrad fruktsamhet hos nordiska mjölkkor
Britt Berglund

Projektnummer: O-15-20-587 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2015

Mjölk

This project is the Swedish part of the Nordic 4-year project Improving Nordic dairy cow fertility through genetics, the only prioritized research project from Nordic Dairy Cattle R&D, 2015. Research funding is applied for within each country. The focus area of our Swedish part is to investigate …

Läs mer

Validering av prebiotiska och antioxidanta effekter av vetekli hemicellulosor i bakprodukter
Francisco Vilaplana

Projektnummer: O-17-20-962 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Socker

Wheat bran is the largest by-product of wheat flour production with approximately 300,000 tonnes in Sweden. Bran is mainly used in animal feed, as human digestion is not fully able to absorb it. Wheat bran contains valuable biomolecules, such as dietary fiber (arabinoxylans, AX) and phenolic …

Läs mer

Filtreringsmetoder för utvinning av växtproteiner avsedda för morgongadens produktion av livsmedel
Marilyn Rayner

Projektnummer: O-17-20-982 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Växtodling

We are facing a protein shift in which a portion of the animal based protein in our diet needs to be replaced by plant proteins to reduce the climate impact from the food sector. Many agricultural by-streams contain high value proteins not used to their full potential. We aim to recover proteins …

Läs mer

Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden

Projektnummer: H-17-47-281 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Although the equine sector in Sweden has gone through an expansion the last decades, the working methods have not changed. Working conditions must be improved to enable the horse industry to offer safe, sustainable and attractive jobs. The aim is to develop methods and tools for work environment …

Läs mer

UTVÄRDERING AV EN NY PROFYLAKTISK METOD FÖR ATT MINSKA LIDANDET HOS HÄSTAR MED SOMMAREKSEM
Rickard Ignell, Swedish University of Agricultural Sciences, SLU

Projektnummer: H-17-47-282 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Insect bite hypersensitivity (IBH) associated with Culicoides biting midges is the most common allergic skin disease in
horses, seriously reducing welfare of affected horses. The main symptom is severe pruritus, with risk of self-infected
open wounds. The choice for treatment and prevention of this …

Läs mer

Förbättrad lönsamhet i veteproduktionen genom förbättrad kvävestrategi
Karin Hamnér

Projektnummer: O-16-20-761 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2016

Växtodling

Using split fertilization of nitrogen (N) in wheat production is today well-established to increase protein content and adjust fertilization. However, deep knowledge and understanding of N uptake and remobilization during late stages of crop development are missing. Moreover, while split …

Läs mer

Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Charlotte Lundgren, Linköpings universtitet

Projektnummer: H-17-47-278 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

'Work Package 3: Riding Instructor-Horse' is the final part of the project 'Improving Teaching Methods in Riding Education: the Interplay between Rider, Riding Instructor and Horse'. In this project, the Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research has previously funded the first two work …

Läs mer

Kostnadseffektiva system för skörd av slybränslen
Daniel Nilsson

Projektnummer: O-17-21-988 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2017

Energi & biomassa

During recent decades the area with brushwood has increased in the Swedish rural landscape. A study has shown that the annual harvest of brushwood for fuel purposes could amount to about 6 TWh. Some advantages with the utilization of brushwood as fuel are that the growth areas do not compete with …

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Namn
E-postadress