Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Vad betyder "lean" för lantbruksföretagen?

Status: Avslutat
Projektnummer: H1346088
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2013
Datum för slutrapport: 31 oktober 2019
Huvudsökande: Hans Andersson
Organisation: Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU
E-postadress: hans.andersson@ekon.slu.se
Telefon: 018-67 35 05
Medsökande: Karlsson Ove
Medsökande: Ruben Hoffmann
Beviljade medel: 2 901 000 SEK

The competitiveness of Swedish agriculture is discussed extensively in media. Lean is a managerial strategy that developed in post-war Japan. Studies of manufacturing and service companies show better capacity utilization, quality control and ability to follow price signals. The issue is if lean implemented at Swedish farms would yield similar effects. The following objectives are formulated:
1) What are the differences in economic performance that may be attributed to lean?
2) How does lean improve resource efficiency (technical efficiency) at the farms?
3) How is managerial behavior affected by lean? What factors determine a successful implementation?
A unique data set is available from the project “Lean lantbruk” with about 100 farms. Decision theory, microeconomic theory and financial analysis serve as methodological foundations. Differences in financial /operational performance due to lean is calculated. The project is expected to enhance the competitiveness of agriculture.

Lantbruksföretagens konkurrenskraft och lönsamhet diskuteras flitigt i media. Lean är en strategi för företagsledning som utvecklades i efterkrigstidens Japan. Studier av tillverknings- och tjänsteföretag visar på bättre kapacitetsutnyttjande, kvalitetsprecision samt förmåga att följa prissignaler. Frågan är om lean på svenska lantbruk ger likartade effekter. Följande syften formuleras:
1) Vilka skillnader i ekonomiskt resultat kan påvisas till följd av lean?
2) Hur förbättras företagens resurseffektivitet (tekniska effektivitet)?
3) På vilka sätt påverkas företagens agerande av lean? Vilka faktorer bidrar till en framgångsrik implementering?
Ett unikt datamaterial finns tillgängligt från projektet Lean Lantbruk med ca 100 lantbruksföretag. Beslutsteori, mikroekonomisk teori samt räkenskapsanalys utgör de metodmässiga grundvalarna. Skillnader i ekonomiska/operativa resultat till följd av lean beräknas. Projektet bedöms öka konkurrenskraften samt intresset för lantbruk.

Lantbrukarens förmåga att leda och koordinera resurser blir i den ökade internationella konkurrensen allt viktigare för att säkerhetsställa lönsamheten på lång sikt. Lean är en managementfilosofi som har implementerats i många branscher och som visat sig gynna konkurrenskraft och medföra förbättringar i ekonomiska nyckeltal. Detta projekt undersöker hur implementering av Lean påverkar lantbruks- och trädgårdsföretag. Resultaten tyder på skillnader i utvecklingen av vissa nyckeltal mellan företag som implementerar Lean och referensföretag som inte implementerar Lean, t.ex. en mer positiv trend vad gäller soliditet och lageromsättningshastighet. Vidare visar resultaten på att det är svårt att statistiskt säkerställa tydliga effekter av att implementera Lean vilket kan förklaras av den stora variationen mellan företag och den begränsade tidsperioden som undersökts. Det kan dock sägas att företag som implementerar Lean tenderar att använda sina resurser mer effektivt.

Svenskt lantbruk har de senaste åren karaktäriserats av svag lönsamhet och konkurrenskraft. En ökad exponering till omvärlden med ökad konkurrens från utländska aktörer i kombination med prisfluktuationer på världsmarknaden ställer allt större krav på svenska lantbruks- och trädgårdsföretag. Den pågående strukturrationaliseringen ökar kraven på lantbrukarens förmåga att leda och koordinera resurser vilket kräver nya angreppssätt för att säkerhetsställa lönsamheten på lång sikt.
I Sverige bedrivs för närvarande Lean Lantbruk, en satsning med syfte att implementera Lean i lantbruks- och trädgårdsföretag. Projekten ägs av LRF och arbetet leds från Hushållningssällskapet i Halland. I andra sektorer såväl internationellt som nationellt har Lean visat sig medföra betydande förbättringar i flera ekonomiska nyckeltal.
Syftet med denna studie är att utvärdera vad Lean betyder för lantbruksföretagen och specifikt att utvärdera skillnader i resultat till följd av implementering av Lean. Företagen som ingår i studien har påbörjat Lean Lantbruk under olika år och därför varierar analysperioden för respektive företag. Studien baseras på data för referensföretagen och för Leanföretag (före och efter implementering) under perioden 2008-2015. En justerad räkenskapsanalys av affärsredovisningen i Leanföretag jämförs med lantbruksföretag i Jordbruksekonomiska Undersökningen. Generellt sett utgör Leanföretagen större företag som kontinuerligt genomfört investeringar.
Jämförelsen görs mellan referensföretag och Leanföretag, före och efter implementering . Den genomsnittliga vinstmarginalen, det vill säga vinst efter avdrag för eget arbete är något högre för Leanföretagen. Trots detta är den genomsnittliga vinstmarginalen för mjölk, gris, fjäderfä och kött negativ. Plantskolor och växtodling visar i genomsnitt en positiv vinstmarginal, där växtodlingsföretagen representerar de mest lönsamma företagen.
Trenden för ett antal nyckeltal redovisas för tre olika grupperna av företag. För flera av nyckeltalen är utvecklingen liknande i de olika grupperna. De nyckeltal som inte visar någon trendmässig förändring eller skillnad mellan Leanföretag och referensföretag är vinstmarginal, räntabilitet på totalt kapital och stödens andel av omsättningen. Soliditet och lageromsättningshastighet visar en mer positiv trend för Leanföretagen (före såväl som efter implementering) än för referensföretagen. Leanföretagen kännetecknas av stigande soliditet över tiden, högre kapitalomsättningshastighet, stigande fritt kassaflöde samt något högre tillväxttakt. Dessa nyckeltal indikerar att förutsättningarna för en gynnsam utveckling av företaget förbättras.

I projektet användes även alternativa statistiska modeller för att undersöka hur lantbruksföretag påverkas av att implementera Lean vad gäller ekonomiskt resultat och resurseffektivitet. I dessa analyser ingår endast de företag som har implementerat Lean. Jämförelsen görs före och efter det att Lean implementerats. Resultaten visaratt det är svårt att uppnå statistiskt säkerställda effekter vilket sannolikt förklaras av den stora variationen mellan företag och den begränsade tidsperioden som studerats. Företag som implementerat Lean tenderar att använda sina resurser mer effektivt. Resultaten pekar på möjliga resursbesparingar om ca 3 % vid bibehållen produktionsvolym.
En framgångsrik introduktion av Lean förutsätter att de 14 principerna i Liker (2004) ständigt tillämpas. Genomförda djupintervjuer med ett betydande antal företag visar tydligt på behovet av kontinuitet och tålamod. Samtidigt visar dessa studier att företagarens företagsledande förmåga utvecklas och att medarbetarna i större utsträckning motiveras och engageras i det dagliga arbetet. Studierna visar även att de företagare som deltar i Lean utvecklar förmågan att analysera omvärlden.

 

Antal träffar i projektbanken: 1712

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar
Mikaela Lindberg, Sveriges lantbruksuniversitet

Projektnummer: R-18-26-131 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

In the proposed project, we will explore the benefits of increasing the longevity of dairy cows under Swedish conditions by changes in herd management. We will focus on effects on methane emissions by modelling, using existing data from the Swedish Official Milk Recording Scheme and results from an …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan
Christel Cederberg, Chalmers Tekniska Högskola AB

Projektnummer: R-18-26-134 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Food production needs to increase in a sustainable way. This great challenge requires evaluation methods that gives information for better understanding of the impacts from agriculture and food and how to manage those impacts. The project addresses methodologies that include a broad range of …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer

Ursprungs- och artbestämning av kött – en ny snabbmetod för att upptäcka matfusk
Carl Brunius

Projektnummer: O-18-20-174 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Matfågel
Kött

A cornerstone of the Swedish Food Strategy is trust in Swedish food production. Yet each year Swedish farmers and food processors lose both money and trust due to food fraud, especially for non-Swedish meat relabelled as Swedish. Most fraud remains undetected. A recent analytical development, Rapid …

Läs mer

Nya hortikulturella substrat från den fasta fraktionen av biogas produktion
Håkan Asp, Sveriges lantbruks universitet

Projektnummer: R-18-25-143 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Green house production depends or reliable substrates and fertilizers. Peat is the dominating substrate in Sweden and internationally. There is a debate about reducing the peat use since the mining for peat may increase climate gas emissions and disturb sensitive ecosystems. Thus, alternative for …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev