Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Vilka faktorer förklarar variationer i djurhälsa, produktion och lönsamhet i svensk slaktsvinsproduktion

Status: Avslutat
Projektnummer: V1146080
Kategori: Research program | Entrepreneurship
Ansökningsår: 2011
Datum för slutrapport: 30 april 2015
Huvudsökande: Ruben Hoffmann
Organisation: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
E-postadress: ruben.hoffman@ekon.slu.se
Telefon: 018-67 17 37
Beviljade medel: 630 000 SEK

Svensk grisproduktion har en kostnadsnackdel jämfört med konkurrerande import. Samtidigt är variationen i produktionsresultat mellan olika svenska producenter stor. Mot denna bakgrund undersöktes i detta projekt vilka faktorer som kan förklara skillnader mellan olika svenska grisföretag vad gäller tillväxt, foderförbrukning, och hälsoläge som i slutänden förklarar skillnader i lönsamhet. Resultaten visar att tillväxt och foderförbrukning påverkas av typ av produktion, stallmiljö, hälsostatus och smittryck, foderrutiner, andra managementfaktorer samt säsongsvariationer och förändring över tid. Vidare visar studien att hälsostatus påverkas av bland annat insättningsvikt, smittryck, tillsatsvärme och typ av grisproduktion. Många av de identifierade faktorerna kan producenten själv påverka och därmed visar studien på potentialen i att förbättra lönsamheten i svensk grisproduktion.

Den svenska grisproduktionen har under en längre tid varit pressad av en ökad import. Det importerade grisköttet är producerat under delvis andra förutsättningar än vad som gäller för svenska grisproducenter. Samtidigt är variationen i produktionsresultat mellan olika svenska producenter betydande. Detta projekt syftade till att identifiera de faktorer som kan förklara de variationer i tillväxt, foderförbrukning och hälsostatus som föreligger mellan olika svenska producenter. Att förstå dessa balkomliggande faktorer är avgörande för lönsamheten i svensk grisproduktion.

Analyserna av tillväxt och foderförbrukning visar att cirka hälften av variationen kan hänföras till skillnader mellan gårdar. När skillnader i tekniker, skötselrutiner, rekryterings¬strategier mm tas i beaktande kan detta förklara 60-80% av den variation som föreligger mellan gårdar och mellan 40-65% av den totala variationen mellan olika omgångar. Exempel på faktorer som påverkar tillväxt är rekryteringsstrategi och ålder på stallar men även rutiner som antal insatta grisar per box, tråglängd per gris vid insättning och vaccinering. Många av de faktorer som förklarar variationen i tillväxt förklarar också variationen i foderförbrukning mätt i MJ per kilo tillväxt. Medan vissa av de identifierade faktorerna är svåra att ändra givet osäkerhet om framtida lönsamhet, som t.ex. att bygga nya stallar, borde det vara lättare att ändra andra som t.ex. rutiner vid insättning.

I projektet undersöktes också vilka faktorer som kan förklara skillnad i hälsostatus. För att spegla den övergripande hälsostatusen analyserades dödligheten Specifikt undersöktes vilka faktorer som påverkar sannolikheten för en lägre dödlighet samt en högre dödlighet. För att reflektera problem med lungsjukdom analyserades sannolikheten att en besättningsomgång skulle uppvisa en lägre respektive en högre andel av swine enzootic pneumonia (SEP). Analysen pekar bland annat på betydelsen av insättningsvikt, typ av foder och utfodringsrutiner (blötfoder, färdigfoder, fri fodertilldelning), luftsektionering, undertrycksventilation, och översyn och underhåll av ventilationsanläggning och fodervåg. Även här tyder resultaten på att det finns faktorer som den enskilde producenten förhållandevis enkelt borde kunna ta fasta på för att förbättra djurhälsan.

Analysen visar att en stor del av variationen i produktionsresultaten kan förklaras av skillnader i teknik m.m. Vissa av de identifierade faktorerna indikerar, i kombination med en variation mellan gårdar som inte förklaras av skillnader i teknik mm, att den företagsledande kapaciteten kan spela en betydande roll för det slutliga produktionsresultatet. Framtida åtgärder inom svensk grisproduktion bör därför inte enbart fokusera på byggnadstekniska och biologiska faktorer utan även på att utveckla processeffektiva lednings- och informationssystem som underlättar kontinuerlig uppföljning och anpassning.

 

Antal träffar i projektbanken: 1722

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

FeNomen: Fertilitet hos nasjonale norske hesteraser.
Ingrid H Holmøy, Norwegian University of Life Sciences, Veterinary Faculty

Projektnummer: R-21-47-575 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

Decreasing population sizes and risk of accumulation of inbreeding is a challenge for the national Norwegian horse breeds; the Dole, the Fjord and the Nordland/Lyngen. The average breed-specific reduction in covered mares is between 37% and 45%, when comparing the years 2000 to 2009 to the years …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Nya rotsjukdomar i korn och vete- okända hot mot svensk spannmålsodling
Lars Persson

Projektnummer: O-20-20-472 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production

Cereal production is limited by many different factors. Leaf diseases are often well known, while diseases on roots are more difficult to identify. Root diseases are often caused by oomycetes, fungus-like microorganisms that live for years in soil and on old root debris, parasitizing the roots of …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Diagnos av parasitsjukdomar hos hästar med hjälp av mikrofluidik och mobiltelefonbaserad mikroskopi
Jonas Tegenfeldt, Lunds Universitet

Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …

Läs mer

Går det att höja vallskördarna med enstaka bevattningsgivor - vad händer med kvaliteten?
Ingrid Wesström

Projektnummer: O-19-20-316 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

Crop production
Milk

Climate change has brought about changing conditions for agriculture. In recent years precipitation deficit during the growing season has led to a shortage of forage in Sweden. During dry years, irrigation is necessary to achieve optimal yields. In addition, irrigation can bring about positive …

Läs mer

Förbättrad rengöring och desinfektion på köttanläggningar - minskad spridning av livsmedelsförstörande, patogena och antibiotikaresistenta bakterier
Sofia Boqvist

Projektnummer: O-20-20-447 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Poultry
Meat

Cleaning and disinfection are critical elements for meat premises when it comes to production of safe food of high quality. It is the responsibility of the meat premises to ensure this is done efficiently to keep levels of pathogenic, spoilage and antimicrobial resistant bacteria low. This can be …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev