Stiftelsen lantbruksforskning

Lantbruks- och trädgårdsföretagarnas egen forskningsstiftelse finansierar behovsdriven forskning för svenska förhållanden.
Läs mer

Vitamin E- och beta-karotenstatus hos kor, råmjölk och spädkalvar på gårdar med hög eller låg kalvdödlighet

Status: Avslutat
Projektnummer: V0930002
Kategori: Research program | Milk
Ansökningsår: 2009
Datum för slutrapport: 10 januari 2013
Huvudsökande: Karin Persson Waller
Organisation: Statens Veterinärmedicinska Anstalt
E-postadress: Karin.Persson-Waller@sva.se
Telefon: 018-67 46 72
Beviljade medel: 550 000 SEK

Sammanfattning av slutrapport
Syftet med projektet var att få mer kunskap om samband mellan mjölkraskalvens nivå av vitamin E/ß-karoten, vitaminnivåer i råmjölk och vitaminnivåer hos nykalvade kor i besättningar med hög och låg kalvdödlighet.
Resultaten tyder på att hög koncentration av vitamin E hos spädkalven har samband med lägre kalvdödlighet. Kalvens viktigaste vitaminkälla är råmjölken. I studien sågs samband mellan råmjölkens vitamininnehåll och dess fett- och totalproteinhalt samt mellan vitaminnivå och totalproteinhalt i kalvens blod. Detta tyder på att mätning av fett- eller totalproteinhalt i råmjölk ger en god uppskattning av vitamininnehållet. En enkel metod för att mäta råmjölkens fetthalt saknas men totalprotein kan enkelt mätas med hjälp av t ex kolostrometer. Enligt andra studier har kons vitaminstatus stor betydelse för råmjölkens vitamininnehåll. Enligt denna studie var vitamininnehållet i det full/blandfoder som gavs till högdräktiga kor en viktig faktor för den nykalvade kons vitaminstatus.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Titel
Vitamin E- och ß-karotenstatus hos kor, råmjölk och spädkalvar på gårdar med hög eller låg kalvdödlighet

Syfte med studien
Huvudsyftet var att få mer kunskap om samband mellan mjölkraskalvens vitaminstatus, vitaminnivåer i råmjölk och vitaminnivåer hos nykalvade kor i besättningar med hög och låg kalvdödlighet. Förhoppningen var att denna kunskap ska kunna leda till minskad kalvdödlighet.

Resultat
Resultaten tyder på att hög blodkoncentration av vitamin E hos spädkalven har samband med minskad kalvdödlighet. Kalvens viktigaste vitaminkälla är råmjölken. I studien sågs en stark koppling mellan råmjölkens vitamininnehåll och dess fett- och totalproteinhalt. Likaså sågs en stark koppling mellan vitaminnivå och totalproteinhalt i blodprov från spädkalv.

Studien visade också att ett högt vitamininnehåll i det full/blandfoder som gavs till högdräktiga kor hade positiv effekt på den nykalvade kons vitaminstatus. Enligt andra studier har kons vitaminstatus betydelse för råmjölkens vitamininnehåll.

För både vitamin E och ß-karoten sågs rasskillnader i koblod och råmjölk. Nykalvade SRB-kor hade mer vitamin i blodet än nykalvade Holstein-kor men förhållandet i råmjölken var det omvända för de båda raserna. Orsakerna till dessa rasskillnader behöver undersökas närmre.

Antalet kor i besättningen påverkade också resultaten. I råmjölk ökade halten vitamin E med stigande besättningsstorlek medan halten ß-karoten i kalvblod minskade med ökande besättningsstorlek. Troligen beror detta på att skötselrutinerna ändras med ökande besättningsstorlek.

Bakgrund och Metod
Dödligheten bland unga kalvar i mjölkproducerande besättningar kan vara hög i mjölkbesättningar. I tidigare svenska studier om kalvdödlighet framkom att bra råmjölksrutiner är en av de viktigaste skötselrutinerna för att minska kalvdödligheten men också att låga nivåer av vitamin E och ß-karoten hos spädkalvar hade samband med ökad kalvdödlighet. Kalvar föds med mycket låga vitaminnivåer i blodet och deras vitaminbehov måste säkerställas genom att de får tillräckligt med vitaminer via råmjölken.

I denna studie ingick 19 mjölkkobesättningar med minst 120 kor från sydvästra Sverige. Nio gårdar hade hög kalvdödlighet och 10 gårdar hade låg kalvdödlighet. Varje gård besöktes 3-5 gånger under en tremånadersperiod i början av 2010. Blodprov togs från cirka 10 kor och 10 kalvar per gård under första veckan efter kalvning respektive födsel. Foderprov togs vid varje besök. Djurägarna tog råmjölksprov från nykalvade kor inom 6 timmar efter kalvning. Proverna analyserades för vitaminer, totalprotein, fetthalt mm. Information om gårdens utfodrings- och skötselrutiner samlades också in.

Slutsats och råd till näringen eller behov av vidare studier
Resultaten i denna studie, i kombination med resultat från tidigare undersökningar, tyder på att det för kalvens överlevnad är viktigt att nyfödda kalvar får i sig tillräckligt med vitamin E.

Spädkalvens viktigaste vitaminkälla är råmjölken. Studien visar att råmjölkens fett- eller totalproteinhalt ger en god uppskattning av råmjölkens vitamininnehåll. En enkel praktisk metod för att mäta råmjölkens fetthalt saknas men råmjölkens totalproteinhalt kan enkelt mätas på gården med hjälp av kolostrometer eller Brix-instrument. Råmjölk av god kvalitet avseende totalprotein har i de flesta fall även tillräckligt högt vitamininnehåll.

Enligt andra undersökningar har kons vitaminstatus stor betydelse för råmjölkens vitamininnehåll. Resultaten från denna studien visar att vitaminnivåerna hos nykalvade kor kan förbättras om de under högdräktighet och runt kalvning utfodras med full/blandfoder med högt vitamininnehåll.

 

Antal träffar i projektbanken: 1715

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, Hushållningssällskapet HS Konsult AB

Projektnummer: JTI-21-83-606 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2021

The overall purpose of the project is to generate a base for recommendations for construction of new subsurface drainage and re-drainage of clay soils in the area Water - resource efficient management. Efficient drainage of arable land is important to increase crop production, to achieve …

Läs mer

Växtnäringseffekt hos nya gödselprodukter - Metodutveckling för kvalitetssäkring
Åsa Myrbeck, RISE, Jordbruk och Livsmedel

Projektnummer: JTI-20-83-494 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

For sustainable future development, it is essential to recirculate plant nutrients from different parts of society,
especially sewage plants, back to arable land. The aim of the proposed project is to ensure that high-quality fertiliser
products attractive for agricultural use are produced from …

Läs mer

Strategier för välmående kor i lönsamma företag
Helena Hansson

Projektnummer: O-18-21-152 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

Mjölk

This project aims at investigating the relationship between animal health and fertility, productivity in terms of milk yield and the economic outcome of dairy farms, and to investigate the conditions under which farms can succeed in combining profitability with high animal health standards.
There …

Läs mer

Diagnos av parasitsjukdomar hos hästar med hjälp av mikrofluidik och mobiltelefonbaserad mikroskopi
Jonas Tegenfeldt, Lunds Universitet

Projektnummer: H-19-47-493 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

All horses grazing freely are at risk of parasitic diseases. Due to a growing problem with drug resistance in parasites, there is a need to improve the diagnostic methods. One important problem with today's situation is that one diagnostic procedure costs significantly more than one treatment, both …

Läs mer

Utsädesbehandling med ThermoSeed i kombination med mikroorganismer - en framtid utan kemisk betning
Mariann Wikström, Agro Plantarum AB

Projektnummer: R-19-25-287 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2019

The purpose of this project is to develop new non-chemical methods for control of different seedborne-and soilborne pathogens. Aerated steam treatment (ThermoSeed) is a modern and environmentally friendly method for seedborne pathogen sanitation, mainly used on cereals. We intend to develop the …

Läs mer

Från hav till mule - alger minskar metanemissioner från mjölkkor
Rebecca Danielsson

Projektnummer: O-20-23-461 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Meat
Milk

The purpose of this project is to investigate to what extent substances in algae inhibit microbial methane formation in cows. Several substances, so-called bioactive substances, in red, green and brown algae, have a significant methane reducing effect. These are promising results but in order to …

Läs mer

Ny teknik och regional strategi för recirkulering av växtnäring i stallgödsel
Helena Aronsson

Projektnummer: O-20-23-457 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass
Milk

A main challenge for regions with intensive livestock production is phosphorus (P) surplus on farms, resulting in low P use efficiency and losses to waters. The project will provide solutions to increase P recycling from animal manure. This will decrease our dependency on imported P fertilizers, …

Läs mer

Förbättrad utvärdering av officiella fältförsök genom bildanalys av drönarfoton med maskininlärning
Aakash Chawade

Projektnummer: O-20-23-462 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Crop production
Energy and biomass

The goal of the project is to digitize the data from the Swedish official field trials through automated estimates of important traits such as germination, growth, resistance, maturity and the effect of plant protection products. The purpose is to streamline and improve scoring of both diseases but …

Läs mer

Förbättrad rengöring och desinfektion på köttanläggningar - minskad spridning av livsmedelsförstörande, patogena och antibiotikaresistenta bakterier
Sofia Boqvist

Projektnummer: O-20-20-447 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2020

Poultry
Meat

Cleaning and disinfection are critical elements for meat premises when it comes to production of safe food of high quality. It is the responsibility of the meat premises to ensure this is done efficiently to keep levels of pathogenic, spoilage and antimicrobial resistant bacteria low. This can be …

Läs mer

Grovfodrets betydelse för uppkomst av önskvärda och oönskade smaker i mjölk och mejeriprodukter
Åse Lundh, SLU

Projektnummer: R-18-26-005 • Status: Pågående • Ansökningsår: 2018

The sensory attributes of the raw milk are of major importance for the quality of the resulting dairy products. Since the early 90’ies, the so-called “blueberry off-flavour” has caused severe economic consequences for affected dairy farmers. The mechanism behind is still unclear, although forages …

Läs mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev