Falt Host Istock 1415784088

Hållbar utveckling av det svenska lantbruket

Stiftelsen Lantbruksforskning är lantbruksföretagarnas egen forskningsstiftelse. Genom stiftelsen tar lantbrukarna ansvar för finansieringen av svensk lantbruksforskning. Det stöder en hållbar utveckling av det svenska lantbruket.

Läs mer om oss
Aktuella utlysningar

Öppna utlysningen 2024

Stiftelsen Lantbruksforskning utlyser härmed medel för forsknings- och utvecklingsprojekt inom Stiftelsens två fokusområden: Livsmedel respektive Klimat & miljö. Stiftelsen beviljar medel till projekt som stärker lantbruksnäringens konkurrenskraft och hållbarhet. Företagande och hållbarhet ska genomsyra alla projekt som beviljas medel.

klocka ikonÖppen:

49 dagar till

kalender ikonSök senast:

2024-06-04

Kategori:

Öppna Utlysningar

Integrerat växtskydd för ökad konkurrenskraft

Stiftelsen Lantbruksforsknings utlyser 8 miljoner kronor till forskning inom integrerat växtskydd i ett förändrat klimat där forskningens resultat bör kunna ge ökad lönsamhet och konkurrenskraft för den enskilde lantbrukaren. Redan kända problem men även förutspådda problem, baserade på såväl omvärldsbevakning som tidigare forskning, kan ligga till grund för projekten.

klocka ikonÖppen:

128 dagar till

kalender ikonSök senast:

2024-08-22

Kategori:

Riktade Utlysningar

Till alla utlysningar
Nyheter
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer
Sådd Våren Adobestock 500825396

Utlysning av 40 miljoner kronor till behovsdriven lantbruksforskning

Lantbrukets egen forskningsstiftelse avsätter 40 miljoner kronor i den årliga öppna utlysningen för behovsdriven forskning för att stärka konkurrenskraften inom svenskt lantbruk.

Läs mer
Mjolkglas Istock 1268507568

FRÅGA EXPERTEN: Små effekter på mjölkkvalitet vid värmebehandling

Nya studier visar att värmebehandlingen av mjölk i svenska mejerier för längre hållbarhet har liten påverkan på näringsinnehållet utan det är lång lagring som kan vara negativt.

Läs mer
Korn Fält Adobestock 84408596

Sverigeförsöken 2023 – odlingsmaterial

SVERIGEFÖRSÖKEN 2023 Först ut i vår serie om resultat i den nationella fältförsöken är temat odlingsmaterial. Läs mer om försök med höstrapssorter, höstvete och kornsorter i norra Sverige.

Läs mer
Se alla nyheter
Pressmeddelanden
Mjolkglas Haller Glass 1587258 1920

Ny forskning om produktion och konsumtion av mjölk

Nya resultat visar bland annat att näringstäthet är en lämplig indikator i livscykelanalyser, gårdar med idisslare bidrar med ekosystemtjänster, vidare att mjölkgårdar har högre kolinlagring i jordarna än andra driftsinriktningar och fodereffektivitet är ett säkrare mått för att minska klimatpåverkan än metanutsläpp vid avel på mjölkkor.

Läs mer
Vinter Gård Åkrar Istock 1193328082

40 miljoner till behovsdriven lantbruksforskning

Stiftelsen Lantbruksforskning delar ut strax under 40 miljoner kronor till 14 projekt i 2023 års öppna utlysning inom livsmedel samt klimat och miljö. Forskningen syftar till konkret nytta, ökad konkurrenskraft och lönsamhet för Sveriges lantbrukare. 

Läs mer
Faltforsok

Bättre förmåga till svensk livsmedelsförsörjning med ökad finansieringen av fältförsöken

Stiftelsen Lantbruksforskning höjer nu basfinansieringen till Sverigeförsöken från 10 miljoner till 12 miljoner kronor per år under sex år, vilket möjliggör större fokus på svenska växtodlingsförhållanden och utvecklingen av svenskt lantbruk i en orolig värld.

Läs mer
Projektdatabasen
Se alla projekt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Linkedin