Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Vi svarar regelbundet på frågor i tidningen ATL och den senaste frågan handlar om nya metoder för att analysera köttets ursprung.

FRÅGA: För några år sedan läste jag i media om fusk med köttets ursprung. Det talades en del om olika sätt att analysera köttet i butiker och på restauranger för att ta reda på ursprungsland. Görs det idag och hur i så fall? Annika Eriksson, Närke

SVAR: Hej och tack för din fråga! Vi har beviljat medel till forskning på området och jag bad projektansvarige Carl Brunius om hjälp med ett svar. Carl är docent vid Institutionen för livsmedelsvetenskap på Chalmers Tekniska Högskola och så här skriver han:

“För en överväldigande majoritet konsumenter är det viktigt att veta vilket land köttet de äter kommer ifrån. Till exempel för att de vill stödja lokala bönder, ha ökad kontroll över livsmedelssäkerheten eller minska sin miljöpåverkan genom att välja kött som reser kortare sträckor till marknaden. Inom EU måste kött från nöt, gris, får, get och fågel som köps i butik redan nu vara märkt med ursprungsland. Men tyvärr har olika köttskandaler visat att det är svårt att skydda sig från felaktig ursprungsmärkning, det vill säga matfusk.
I dagsläget kan man redan kontrollera ursprung med några olika metoder. Till exempel kan man granska dokumentationen som följer med köttet i försörjningskedjan med hjälp av olika spårbarhetssystem.

Men det finns också metoder för att analysera ursprung genom så kallad isotopmätning, som är en sorts kemisk profil som är karakteristisk för vissa geografiska områden, och med DNA, där man kan jämföra DNA-profiler med referensprover från olika avelsprogram. Dock är det svårt med dessa metoder att fastställa ursprungsland i blandade och tillagade produkter.

Olika forskningsprojekt, både nationellt och internationellt, undersöker också om det finns andra sorters kemiska analyser som kan användas för att identifiera specifika markörer eller föroreningar i köttet som kan kopplas till dess ursprungsland.

Med så kallad masspektrometri, där man mäter molekylvikten hos olika ämnen som finns i köttet, kan man mäta kemiska profiler. Pilotresultat från dessa mätningar har visat god förmåga att spåra köttprodukter. Vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg har vi i en studie till exempel kunnat särskilja olika köttdetaljer från nötdjur och även kunnat se tydliga skillnader på kött från olika djurslag. Andra internationella forskningsresultat har även lyckats visa skillnader på ursprungsland. 

Men även med dessa positiva resultat är det en väg kvar tills dessa nya metoder är tillräckligt validerade och robusta för att kunna flyttas över från forskningsmiljö till storskalig användning".

Mattias Norrby, forskningschef Stiftelsen Lantbruksforskning

Nyheter
Höstkorn 20231115 Lars Persson O 20 20 472

Forskare har hittat ny jordlevande algsvamp

Forskare har funnit en ny algsvamp som infekterar rötterna hos korn. Fyndet som gjorts inom forskningsprojektet “Nya rotsjukdomar i korn och vete – okända hot mot svensk spannmålsodling” har nyligen publicerats i Journal of Fungi.

Läs mer
Rundbalar I Plast Istock 471803918

Sverigeförsöken 2023 – vall och grovfoder

SVERIGEFÖRSÖKEN 2023 Först ut i vår serie om resultat i den nationella fältförsöken är temat odlingsmaterial. Läs mer om försök med vall och grovfoder.

Läs mer
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av forskning om vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer