Vetekorn I Hander Istock 621360430

Mer om våra utlysningar

Läs mer om fokusområden i den årliga öppna utlysningen, programmen för de riktade utlysningarna samt specialutlysningar.

Grundläggande värderingar och processer

I stiftelsens utlysningar inkommer årligen omkring 100 ansökningar om finansiering av forskningsprojekt. Majoriteten är inom den årliga öppna utlysningen som har en beviljandegrad på omkring 20%.

I den öppna utlysningen och i de riktade utlysningarna bedöms projektens relevans av representanter från näringen och den vetenskapliga kvaliteten av aktiva internationella forskare med branschkännedom.

Forskningschefen och forskningssekreterarna ansvarar för forskningsprogrammen, utlysningsprocessen och uppföljningen av resultatleverans.

Hållbarhet och konkurrenskraft

Ett företagandeperspektiv med sikte mot ökad lönsamhet, hållbarhet och konkurrenskraft skall finnas med i all den forskning vi finansierar, på tillämpligt sätt. I möjligaste mån skall i alla forskningsprojekt beskrivas hur resultaten skapat värden.

Behovsanalys och implementering

Stiftelsen kan vid behov stötta delbranscherna i deras dialog om och arbete med behovsanalys. Stiftelsen har identifierat behovet av att omvandla kommunikation av resultat från forskningsprojekt till implementerbar kunskap, där rådgivningsorganisationer och högskolornas samverkansfunktioner har en central roll. I dessa sammanhang är stiftelsens arbete med att ta fram kunskapssammanställningar, inom välbeforskade områden, ett viktigt verktyg.

Samverkan

Stiftelsen ska medverka i relevanta forskningsprogram, såsom Nationella forskningsprogrammet Livsmedel och relevanta samverkansorgan för forskning och innovation.

Öppna utlysningens fokusområden

Stiftelsen Lantbruksforskning prioriterar för perioden 2021–2024 stöd till behovsdriven forskning och utveckling inom två fokusområden: Livsmedel samt Klimat och miljö.

Öppna utlysningen är indelad i två steg. Steg 1 öppnar i april och stänger i juni. Steg 2 öppnar i augusti och stänger i september. Beslut av stiftelsens styrelse sker i december. 

I de öppna utlysningarna kan alla med tillräckliga kvalifikationer söka, i normalfallet innebär detta att huvudsökande ska vara disputerad.

I utlysningen ska minst två olika organisationer ansöka tillsammans – akademi samt annan. I de fall då de två organisationerna är två olika akademiska institutioner så ska det motiveras i ansökan.  Läs mer i Handboken!

Livsmedel

Det övergripande fokuset ligger på att utifrån näringarnas utmaningar ta fram forskningsbaserad kunskap och identifiera strategier och åtgärder som ökar lantbruksföretagarnas konkurrenskraft. 

Primärproduktionen av livsmedel ska kännetecknas av att vara hållbar och ta hänsyn till de nationella och globala målen såsom de presenteras i agenda 2030, det vill säga en säkrad tillgång på livsmedel och en minskad klimat- och miljöpåverkan. 

Området livsmedel omfattar framför allt produktion av de två olika delarna animaliska och vegetabiliska råvaror och produkter inom lantbruksnäringen, för direkt humankonsumtion eller för vidare förädling inom livsmedelskedjan. De råvaror som produceras måste vara säkra och ha egenskaper som gör dem attraktiva och efterfrågade av konsumenter, industri, handel och storhushåll. 

Produktionssystemen behöver vara både stabila och dynamiska för att klara klimatomställning och en ökad inhemsk produktion. Produktionen av livsmedel ska både öka och vara lönsam. Dessutom ska svinnet minska med hjälp av mer kunskap och förbättrade metoder i hela produktionskedjan.  

Klimat och miljö 

Fokus ligger på att utifrån näringarnas miljö- och klimatutmaningar ta fram forskningsbaserad kunskap och identifiera strategier och åtgärder som ökar lantbruksföretagarnas konkurrenskraft. 

Forskning behövs kring robusta, dynamiska, energieffektiva och klimatanpassade produktionssystem. Området innefattar resurseffektivisering, kretsloppsanpassning och minskad miljöpåverkan beträffande vatten, djurhållning, växtnäring och växtskydd, samt frågor om brukande för att bevara landskap och biologisk mångfald. 

Vidare behöver lantbruksnäringarnas potential att leverera förnybar energi för eget bruk och till omgivande samhälle stärkas ytterligare. Genom att tidigt identifiera nya samhällsbehov kan förutsättningar skapas för lönsam produktion av biomassa liksom för nya marknader för restprodukter.  

Strategiska programsatsningar – riktade utlysningar

Stiftelsen Lantbruksforskning har olika strategiska program för de riktade utlysningarna.

Riktade utlysningar fokuserar på enskilda specifika problem eller utmaningar för lantbruksnäringarna. De kan genomföras antingen i egen regi eller i samverkan med andra forskningsfinansiärer. 

I utlysningen ska två olika organisationer ansöka tillsammans – akademi samt annan. I de fall då de två organisationerna är två olika akademiska institutioner så ska det motiveras i ansökan. Läs mer i Handboken!

Hållbar animalieproduktion och vegetabilieproduktion

Inom hållbar animalieproduktion respektive hållbar vegetabilieproduktion genomför stiftelsen ett flertal riktade utlysningar som tillsammans skall täcka hela värdekedjan för respektive tema.

Utlysningsformen är öppen för många satsningar; utlysningar som samlar flera frågeställningar inom ett område, kunskapssammanställningar inom väl beforskade områden eller kompletterande forskning byggd på tidigare satsningar.

 

Specialutlysningar

Specialutlysningar är en kompletterande utlysningsform. Det ger flexibilitet för avgränsade utlysningar som inte ryms inom ordinarie program. På detta sätt kan stiftelsen till exempel möta lantbrukets behov om specifika forskningsområden eller medverka i olika samverkansutlysningar både nationellt och internationellt.

Enskilda specialutlysningar kan genomföras flexibelt under året. I specialutlysningarna kan alla med tillräckliga kvalifikationer söka, i normalfallet innebär detta att huvudsökande ska vara disputerad. 

Fältförsök

Stiftelsens basfinansiering om 12 miljoner per år av Sverigeförsöken är den bärande delen i de nationella fältförsöken, där näringens aktörer och Jordbruksverket kompletterar med försöksserier till totalt 25 miljoner per år. Fältförsök inom forskningsprojekt, skall där så är lämpligt, kunna utgöra underlag till beställningen av Sverigeförsöken.

Blaklint Kornfalt Istock 628925530

Forsknings- och innovationsagendan för lantbruk

Forsknings- och innovationsagendan för lantbruk har tagits fram av aktörerna inom näringarna och forskningen med ambitionen att öka konkurrenskraft och hållbarhet hos företagen inom svensk primärproduktion. Agendan är vägledande för finansiärer av forskning och innovation och ett samarbete mellan näringarna, rådgivare, offentliga aktörer, universitet och högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer i innovationssystemet. 

Agendan ligger i linje med Nationella forskningsprogrammet för livsmedel  som Formas koordinerar samt regeringens livsmedelsstrategi ”En livsmedelsstrategi för jobb och hållbar tillväxt i hela landet”.

Andra stiftelser som Stiftelsen Lantbruksforskning administrerar
Gardar I Landskap Istock 165126390

E H Hügoths stiftelse

E H Hügoths stiftelse delar årligen ut bidrag för högre studier i lantbrukets ekonomi, marknadsföring eller förvaltning samt anslag för främjande av för lantbruket betydelsefull försöksverksamhet.

Läs mer om EH Hügoths stiftelse här
Rundbalar Balvagn Istock 695390324

Stiftelsen JTI

Stiftelsen JTI öppnar utlysningar för forskning och utveckling inom jordbruks- och miljöteknik. Missionen är att satsningarna inom effektivitet och hållbarhet inom en tioårsperiod har åstadkommit en väsentlig förbättring för Sveriges lantbrukare.

Läs mer om JTI
Rectangle 7

Stiftelsen Hästforskning

Stiftelsen Hästforskning finansierar hästforskning i Sverige och Norge. Stiftelsen Lantbruksforskning var en av grundarna när Stiftelsen Hästforskning instiftades 2004. I dag har de båda stiftelserna ett nära samarbete och administreras av kansliet för Stiftelsen Lantbruksforskning..

Gå till Stiftelsen Lantbruksforskning