Bild på kor

Stiftelsen gratulerar doktor Rebecca Danielsson

Rebecca-Danielsson_large.png

Rebecca Danielsson försvarade med framgång sin avhandling "Methane production in dairy cows - impact of feed and rumen microbiota" den 13 maj i år. Den nyblivna doktorns arbete finansierades bland annat genom Stiftelsen Lantbruksforskning.

Rebecca Danielsson har haft som mål med sin forskning att identifiera skillnader i metanproduktion mellan foder och mellan individer. Hon har också undersökt sambandet mellan den metan som produceras och mikroorganismer i kons vom. I avhandlingen visar hon bland annat att kornas foderstat kan bestå av grovfoder, till exempel gräs, i mycket stor utsträckning utan att metanproduktionen ökar. Hon kunde också konstatera att kor som släpper ut mindre metan har andra mikroorganismer - bakterier och arkéer - i vommen, men att det inte påverkar varken foderutnyttjande eller mjölkproduktion. Rebecca Danielsson har också gjort laboratorieförsök med "simulerade vommar där en tillsats av cashewnötskalsextrakt minskade metanproduktionen med 18 procent.

Vi gratulerar Rebecca Danielsson till hennes nyvunna doktorstitel!

Arbetet har finansierats genom stiftelseprojektet "Utveckling av metoder för att minska metanförlusterna i vallfoderbaserade foderstater till högavkastande mjölkkor".

En längre text finns att läsa på SLU:s webbplats.

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer