Bild på kor

Vildsvin skadar viktiga fältförsök

Majsfalt skadat av grisar copy (002).jpg

Viktiga fältförsök bedrivs för att utveckla jordbruket förstörs av vilda djur, skriver Hushållningssällskapet i ett pressmeddelande. Runt i om i Sverige bedrivs försöksverksamhet som är viktiga för Sveriges livsmedelsproduktion och en allt större vildsvinsstam hotar dessa försök. 

Hushållningssällskapet skriver att vildsvin är den enskilt största skadepåverkaren av alla djur. Det rapporteras om stor förstörelse på grund av vildsvin från Skåne i syd till Östergötland och Västergötland. Svinen bökar upp nysådda grödor, främst åkerböna och ärter, samt äter tidigt mognade sorter främst i vete och majsförsök.

- Viltskadorna sätter käppar i hjulet för vår kunskapsutveckling genom att forskningsmaterial
förstörs och försenas. Konsekvensen av viltskadorna är att vi inte alls kan bedriva fältförsök i vissa områden på grund av den stora skaderisken, säger försöksledare Ola Hallin i pressmeddelandet.

Bilden visar ett majsfält som ödelagts av vildsvin under den gångna helgen i närheten av Hushållningssällskapets Försöksgård Helgegården utanför Kristianstad.

Läs mer på Hushållningssällskapets hemsida. 

Nyheter
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer
Sådd Våren Adobestock 500825396

Utlysning av 40 miljoner kronor till behovsdriven lantbruksforskning

Lantbrukets egen forskningsstiftelse avsätter 40 miljoner kronor i den årliga öppna utlysningen för behovsdriven forskning för att stärka konkurrenskraften inom svenskt lantbruk.

Läs mer