Hoskord Istock 521909089

Vallen i nordiskt perspektiv

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen och det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Vallfoder är den vanligaste grödan i det svenska jordbruket. Den utgör en livsviktig bas för produktion av humanföda i form av mjölk och köttprodukter. I detta projekt har SLU och RISE gått igenom relevant litteratur för att sammanfatta kunskapsläget om vallen i norden, samt identifiera kunskapsluckor för framtida forskningsbehov.

I projektet har ett stort antal forskare från SLU och RISE samverkat för att göra kartläggningen. Syftet var att skapa en populärvetenskaplig rapport som ska kunna användas av lantbruksföretag, rådgivningsorganisationer, samt som material i utbildning, till exempel på universitet och yrkeshögskolor. Rapporten kommer att finnas tillgänglig på både svenska och engelska.

Arbetet var uppdelat på fem olika work packages (WP), administration, växtodling, skörd och konservering, fodervärde till olika djurslag, samt ekonomi. Läs mer om varje WP:s deltagare och resultat här

Finansiärer

  • Stiftelsen Lantbruksforskning i samarbete med Formas
  • Stiftelsen hästforskning
  • Sveriges Lantbruksuniversitet 

Forskningsrapporten

Vallen i nordiskt perspektiv (PDF)

Projektnummer: R-21-41-605
Huvudsökande: David Parsons

Publikationer
Mjolkglas Haller Glass 1587258 1920

Hållbar produktion och konsumtion av mjölk

Slutrapporten av Hållbar produktion och konsumtion av mjölk – ett forskningsprogram från SLU, RISE och Chalmers.

Läs mer
Oxsrev Mattias

Rapport om hälsa och välfärd hos mjölkkor i lösdriftsstall

Rapporten "Report on Animal Welfare of Dairy Cows in Indoor Loose Range Housing: A Systematic Review" från Oxford Systematic Reviews LLP (Oxsrev) har nu slutförts och finns att läsa här.

Läs mer
Mjolkkostall Kvinna Istock 1174489920

Rapport från projektet Eurodairy: Minska användningen av antibiotika hos mjölkföretag i Europa

Eurodairy är ett EU-projekt för att dela erfarenheter om hur man bland annat kan minska användningen av antibiotika hos mjölkföretagare.

Läs mer