Bild på kor

Årets Guldäpple postumt till Sten Olsson

Sten Olsson 1.jpg

Guldäpplet delas traditionsenligt ut på Äppelmarknaden av Kiviks musteri. I år delas ägget ut postumt till Stiftelsen Lantbruksforsknings tidigare styrelseledamot Sten Olsson. 

Sten Olsson satt i Stiftelsen Lantbruksforsknings styrelse ca 10 år och var representant för trädgårdsnäringen. I somras avled han efter en tids sjukdom. Tidskriften Livets goda skriver att Sten Olsson var en fruktpionjär som bidrog till att vända den svenska fruktodlingen från nedgång till framgång. Förutom styrelse ledamot hos Stiftelsen Lantbruksforskning satt han även i styrelser hos bland annat Gröna Näringens Riksorganisation och Hvilan Utbildning.

- Sten har varit en mycket uppskattad styrelseledamot och han fattas oss. Att han tilldelats guldäpplet postumt är hedrande och mycket välförtjänt, säger Stiftelsens Lantbruksforksnings vd Christian Nyrén.

Juryns motivering: En lång och framstående fruktodlarkarriär kröntes med stora framgångar i en helt annan roll. Pristagaren har genom sin visionära förmåga och genom sina breda kunskaper kombinerat med sitt stora kontaktnät spelat en avgörande roll som en centralfigur i den stora och viktiga förändring och förnyelse som svensk fruktodling genomgått.

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer