Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Den riktade utlysningen har öppnat och forskare är välkomna med ansökningar senast den 22 augusti. Forskningen ska ske inom ett område som är av intresse för Stiftelsen Lantbruksforsknings insamlande branscher och en näringsrepresentant ska finnas knuten till projektet. Metoderna bör också kunna vara konkurrenskraftiga för den enskilde lantbrukaren.

– Vi behöver främja forskning om ogräshantering och växtskydd, särskilt med tanke på anpassningar till ett förändrat klimat. Vi hoppas på ett stort intresse för den här riktade utlysningen och svarar gärna på frågor om den, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning. 

Ogräshantering och växtskydd i ett förändrat klimat

Forskningen bör ha fokus på ogräshantering och växtskydd i ett förändrat klimat  och där olika kombinationer av metoder för bekämpning används. Även utveckling av tekniker och metoder för att tidigt kunna upptäcka skadegörare och ogräs välkomnas i utlysningen, det kan vara intressant att titta på skadegörarnas eventuella resistensutveckling till exempel. Även forskning som på ett tydligt sätt tar sig an vallens växtskydd och ogräshantering i ett förändrat klimat är något som kan vara intressant inom den riktade utlysningen.

Ansökan, bedömning och beslut

Alla ansökningar skickas in direkt i stiftelsens ansökningssystem. Samtliga fullskaliga ansökningar skrivs på engelska och enligt  anvisningar för riktade utlysningar i handboken. Bedömningen sker enligt stiftelsens rutin för riktade utlysningar och beslut tas på stiftelsens styrelsemöte i december 2024. Utlysningen öppnade den 2 april och stänger den 22 augusti kl 14:00.

Läs hela utlysningstexten och ansök här

 

Nyheter
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Sådd Våren Adobestock 500825396

Utlysning av 40 miljoner kronor till behovsdriven lantbruksforskning

Lantbrukets egen forskningsstiftelse avsätter 40 miljoner kronor i den årliga öppna utlysningen för behovsdriven forskning för att stärka konkurrenskraften inom svenskt lantbruk.

Läs mer
Mjolkglas Istock 1268507568

FRÅGA EXPERTEN: Små effekter på mjölkkvalitet vid värmebehandling

Nya studier visar att värmebehandlingen av mjölk i svenska mejerier för längre hållbarhet har liten påverkan på näringsinnehållet utan det är lång lagring som kan vara negativt.

Läs mer