Sådd Våren Adobestock 500825396

Utlysning av 40 miljoner kronor till behovsdriven lantbruksforskning

Lantbrukets egen forskningsstiftelse avsätter 40 miljoner kronor i den årliga öppna utlysningen för behovsdriven forskning för att stärka konkurrenskraften inom svenskt lantbruk.

Årets öppna utlysning syftar till att finansiera tillämpad forskning som leder till konkret nytta, ökad konkurrenskraft och lönsamhet för Sveriges lantbrukare. Med de två tvärvetenskapliga fokusområdena inom livsmedel, samt klimat och miljö ser stiftelsen att aktuella behov av företagande- och hållbarhetsperspektiv ska kunna genomsyra framtida forskning som beviljas anslag. 

Stiftelsens verksamhet med forskningsmedel insamlade direkt från branschen och med medfinansiering av statliga medel, är unik tack vare sin närhet till de praktiska behoven inom lantbruket kombinerat med höga akademiska krav.  

Engagemang från både akademi och näring

– Vi hade en ökning i ansökningar under förra årets utlysning och hoppas naturligtvis på ännu fler ansökningar i år. Forskare inom relevanta områden från alla landets forskningsmiljöer är välkomna att ansöka, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning. 

Stiftelsen lantbruksforsknings krav på engagemang i forskningsprojekten från både akademi och näring är en framgångsfaktor för innovationsprocessen.  

– Vi kräver att de sökande kommer från minst två organisationer. En näringsrepresentant behöver vara knuten till projektet och ska kunna tillföra viktig kunskap och kompetens, som har betydelse för näring, bransch och insamlande organisationer, säger Mattias Norrby.  

Utlysning i två steg 

Stiftelsen ser helst ansökningar för ett- till treåriga projekt med ett rekommenderat sökt anslag på upp till en miljon kronor per år.  

Mellan den 3 april och 4 juni går det bra att lämna in ansökan om medel i utlysningens steg 1 och därefter kan de som går vidare till steg 2 skicka in en fullskalig ansökan mellan 20 augusti och 17 september. Beslut om beviljade medel fattas av stiftelsens styrelse i december 2023.  

Handbok 2024

Du hittar all nödvändig information om stiftelsens fokusområden, avgränsningar och krav, framgångsfaktorer och bedömningskriterier, samt ansöknings- och beredningsprocess i Handboken. Ansökningar som inte följer handbokens instruktioner kommer automatiskt att avslås.

Observera att handboken för 2024 är den som gäller och du ska inte använda tidigare versioner. 

Läs mer om den årliga öppna utlysningen 2024 och sök medel här.

Nyheter
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer
Mjolkglas Istock 1268507568

FRÅGA EXPERTEN: Små effekter på mjölkkvalitet vid värmebehandling

Nya studier visar att värmebehandlingen av mjölk i svenska mejerier för längre hållbarhet har liten påverkan på näringsinnehållet utan det är lång lagring som kan vara negativt.

Läs mer