6E9c308c4ba70498ccd36ab2cac1cc12

Bättre gödsling med ny algoritm för automatisk kvävefördelning

I ett resurseffektivt jordbruk som är miljömässigt och ekonomiskt hållbart är precisionsodling en självklarhet. Forskaren Kristin Piikki på SLU jobbar i ett projekt som stöds av Stiftelsen Lantbruksforskning med att få fram ekonomiskt och miljömässigt optimal kvävegiva. 

Genom Target-N-algoritmen ska lantbrukaren få hjälp med att fördela kvävegivan på fälten. Projektet är ett samarbete mellan SLU och Hushållningssällskapet.

– Vi använder drönare utrustade med avancerade sensorer över många olika växtodlingsförsök för att samla stora mängder data som sedan används för att ta fram modeller som vi kan tillämpa på satellitdata. På det sättet blir vägen mellan försök och forskning till tillämpning i praktiken väldigt kort och snabb. Vi tror att detta är en bra procedur för effektiv utveckling av nya metoder för precisionsodling, förklarar Kristin Piikki i ett pressmeddelande.

Hur lönsam modellen är, ska forskarna utreda och det är ungefär ett år kvar på projektet. Redan nu lanseras den första versionen av modellen, lagom till årets intensiva växtodlingssäsong. Lantbrukarna som vill ta del av modellen behöver inte skaffa sig någon ny utrustning om de redan idag varierar kvävet på fälten. Kvävefördelningsmodellen som forskarteamet tagit fram kan testas på cropsat.se

Läs mer på SLU:S webbplats.  

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer