7Dc844999f8a6d650d589aae6a2bf659

Boka in årets mjölkvecka på SLU Ultuna

Nu är det dags att boka in årets Mjölkvecka som i år pågår 23–27 oktober. Bland många andra aktiviteter kommer resultaten från forskningsprogrammet "Hållbar produktion och konsumtion av mjölk" att presenteras.

Under mjölkveckan presenteras och diskuteras möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion, olika utvecklingsvägar och hur forskningen kan bidra till utvecklingen. 

Mjölkveckans höjdpunkt blir i år en fysisk konferens, på plats på Ultuna onsdagen den 25 oktober. En heldag som även kan följas digitalt. Läs mer på Mjölkveckans webbsida.

Webbinarier

  • Den 23 oktober hålls föreläsningar om vallfoder till kor och och alternativa grovfoder  – ångexploaterat björkspån och ensilerad vass.
  • Webbinarierna den 26 oktober behandlar avel för bättre fruktsamhet och hur ljuset i stallet påverkar miljön för mjölkkorna och människorna. 

Jordbruksekonomisk konferens i anslutning

I anslutning till konferensen anordnas en jordbruksekonomisk konferens den 24 oktober, som leds av Kompetenscentrum företagsledning, där bland annat mjölkekonomi kommer att diskuteras. Det kommer att vara möjligt att följa de två konferenserna digitalt. 

Hållbar produktion och konsumtion av mjölk

Mjölkveckan arrangeras av forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk” som koordineras av framtidsplattformen SLU Future Food

Målet med programmet är att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och mjölkkonsumtion. Totalt ingår sex olika forskningsprojekt med tre olika forskningsmiljöer, SLU, Chalmers och RISE. Programmet, som startade 2019 och pågår fram till december 2023 och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning.

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer