Christian Nyren

Debattartikel i Jordbruksaktuellt

Lantbrukaren Martin Krokstorp har i Jordbruksaktuellt 22/2 2021 skrivit en intressant krönika om vikten av att utveckla sin växtodling.

Han skriver att det har blivit ett stort glapp mellan akademi och näringen eftersom det, som han beskriver, har tagits ett stort kliv bort från tillämpad forskning. Han nämner Stiftelsen Lantbruksforskning som en av de instanser där forskare kan söka medel, men att det är svårt att få anslag för projekt med praktisk nytta. Vi har svarat på hans artikel i Jordbruksaktuellt. 

"Det här stämmer inte alls med Stiftelse Lantbruksforsknings verksamhet. Vår paroll är ”nytta för näringen” och vi finansierar både fältförsök och tillämpad och behovsdriven forskning. Stiftelsen Lantbruksforskning är dessutom lantbruksföretagarnas egen forskningsstiftelse. Förutom finansiering från Formas, finansieras stiftelsen av medel från lantbrukarna själva. I projekten som får medel av oss ska det, förutom disputerade från ett lärosäte, också finnas med representanter från näringen."

Lär hela artikel på Jordbruksaktuellt. 

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer