Mj%C3%B6lk

Diskussioner om hållbarhet under SLU:s mjölkvecka

Forskningsprogrammet ”Hållbara dieter från hållbara produktionssystem” bjöd in till en vecka med föreläsningar som alla hade fokus på mjölkens roll i ett hållbart livsmedelssystem.

11-15 oktober 2021 diskuterades hur mjölknäringen kan bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Forskare, lantbrukare och rådgivare deltog i seminarierna.

Alla seminarier hölls digitalt och går att titta på i efterhand.

– Det var många bra seminarier och dessutom var formatet på ett sådant sätt att det även passar lantbrukarna, de som kanske behöver forskningen mest, säger Stiftelsen Lantbruksforsknings VD Christian Nyrén till SLU om mjölkveckan. 

– Det har varit fem mycket intressanta och lärorika dagar! Jag hoppas att deltagarna har fått med sig många tankar efter att ha tagit del av de nya forskningsresultaten. Det finns möjligheter och utmaningar i mjölkproduktionens hållbarhet, men vi hoppas att den här temaveckan har varit en bra plattform för informationsutbyte och ökad kontakt mellan rådgivare, forskare och lantbrukare, avslutar programmets nya koordinator Margareta Emanuelson på SLU.

Läs mer om mjölkveckan.

Se seminarier i efterhand. 

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer