S JTI

Ett forskningsprojekt beviljat av Stiftelsen JTI

Stiftelsen JTI beviljar forskningsmedel till projekt om växtodling i ett föränderligt klimat.

Innan sommaren gjorde Stiftelsen JTI två utlysningar inom framtidens jordbruks- och miljöteknik med de två utlysningsområdena jordbearbetning och energi. Nu har stiftelsens styrelse fattat beslut om att bevilja medel till en ansökan inom jordbearbetning: "Växtodling i ett föränderligt klimat: Markvårdens och grödvalets roll för att mildra extrema väderpåverkan under svenska förhållanden"

– Det är roligt att Stiftelsen JTI beviljar det här viktiga projektet, vilket adresserar högaktuella frågor från 2023, med en sommar som inleddes med hög värme och torka, för att sedan gå över till att bli alldeles för blöt. Projektet kommer att undersöka hur lantbrukaren kan ta höjd för och dämpa de negativa effekterna av extremväder. Förhoppningsvis leder resultaten från projektet till att fler lantbruksföretag kan vara konkurrenskraftiga i framtiden, även med klimatförändringar, säger Wictoria Bondesson, ordförande för Stiftelsen JTI:s styrelse.

Viktigt med förståelse för hur jordbearbetning påverkar miljö och klimat

Jordbearbetningen har en central roll i odlingssystemet. Det gäller såväl i system med plöjning som odling med reducerad bearbetning och direktsådd.

Det är viktigt att förstå hur jordbearbetningen påverkar miljön och klimatet i form av kolinlagring, förluster av fosfor och kväve från åkermarken, inklusive växthusgasen lustgas. Att kunna utforma framtidens hållbara odlingssystem kräver kunskap om hur jordbearbetningen påverkar ogräsförekomst och växtskadegörare och i förlängningen resurseffektiv användning av växtskydd.

Beviljat medel 2023

Växtodling i ett föränderligt klimat: Markvårdens och grödvalets roll för att mildra extrema väderpåverkan under svenska förhållanden, JTI-23-82-863, Elsa Maria Arrazola Vasquez, Beviljat medel: 2 977 000 SEK

Om Stiftelsen JTI

Stiftelsen JTI genomför en strategisk programsatsning för att förbättra konkurrenskraften och samtidigt bidra till hållbarhet. Utlysningarna är inom målområdena teknik inom Jordbruk & Miljö, Energi & Biologiskt kretslopp.

Utlysningarna fokuserar på branschens utvecklingspotential och engagerar även andra finansiärer. Utlysningarna är öppna. Läs mer

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer