Faltforsok

Fem ämnesområden fick medel i basfinansieringen av Sverigeförsöken 2023

Stiftelsen Lantbruksforskning delar ut 11 713 000 kronor inom fem ämnesområden i Sverigeförsöken.

Till årets utlysning inkom ansökningarna i början av februari 2023 med förslag till basfinansiering med en total kostnad av 13 665 000 kronor. 

Branschrådet har beslutat att projekt inom följande ämnesområden får medel:

  • Växtnäring
  • Vatten
  • Vall och grovfoder
  • Växtskydd, Ogräs och Jordbearbetning (området IPM)
  • Odlingsmaterial

En mer detaljerad lista över de enskilda försöksserierna finns på Sverigeförsöken.se

Första ansökan inom Sverigeförsökens nya avtal

2023 genomfördes den första ansökan i kommande treårscykeln inom Sverigeförsökens nya avtal. Det innebär att detta underlag hanterar både basfinansiering av skördeår 2024 som kommer att ge riktningen för nästkommande 2 år (ramansökan). 

Vid branschgruppsmöte den 23 februari behandlades ansökningarna vilket resulterade i förslag till beviljande till en kostnad av 11 713 000 kronor, samt att ramansökan justeras i enlighet med de fåtal strykningar som föreslogs i ansökan för skördeår 2024. Överskjutande medel föreslås tillföras akutpotten där Branschrådet anser att Sverigeförsöken kan ansöka om pengar då växtskadegörare som inte uppträder varje år finns att göra försök på (t.ex. fritfluga).

Om Sverigeförsöken

Vid stiftelsens styrelsemöte i december 2022 beslutades om att öka basfinansieringen till Sverigeförsöken till 12 miljoner kronor. så fördelningen mellan områdena har förändrats lite med kostnadsökningar framförallt i växtnäring, växtskydd och ogräs.

Sverigeförsöken är ett samlingsnamn för den regionala fältförsöksverksamheten som avser officiella försök. De är en viktig pusselbit i att koppla samman forskning och praktik och är en central del för att kunna öka både livsmedelsproduktionen och hållbarheten i den svenska odlingen. I dagarna har 2022 års försöksbok publicerats och finns att ladda ner på sverigeforsoken.se

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer