Hastar Grovfoder

Fråga forskaren: ​Vallfoderstrategi för hästar med olika behov

Vi svarar på frågor i tidningen ATL. Månadens fråga handlar om vall och hur kan man tänka kring  grovfoder till hästar med olika behov och en foderstat utan kraftfoder.

Frågan löd: "Med stigande kraftfoderpriser så ser vi över våra foderstater till hästarna på gården. Vad är de viktigaste aspekterna för att kunna klara sig på enbart grovfoder och vilka vallfröblandningar rekommenderas för att få ett passande innehåll (gärna oavsett skördeomgång). Vi har tre shettisar och två ridhästar som tävlas och tränas samt säljer hö till ett travstall. Vi har möjlighet att så olika vallfröblandningar på olika åkrar för olika behov. Ibland får vi lite lågt proteininnehåll i vallfodret, hur löser vi det? Hälsningar Per och Karin"

Forskningschef Mattias Norrby kontaktade Cecilia Müller som är docent i fodervetenskap inriktning häst vid SLU. Läs hennes svar på hur man kan tänka kring vallodling och foderstater i ATL

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer