Fyra projekt beviljas medel inom den regionala utlysningen
Inom den regionala utlysningen för 2023 har nu fyra projekt beviljats medel för knappt fyra miljoner kronor.
Den regionala utlysningen 2023 välkomnade denna omgång ansökningar med inriktning på samverkan mellan forskare, rådgivare och lantbrukare och som hade en tydlig inriktning mot hållbarhet, konkurrenskraft och tillväxt.
Fyra kluster behöriga att söka
De behöriga att söka i denna utlysning var Vreta Kluster, AgroVäst, RJN och Partnerskap Alnarp.
Den totala budgeten för utlysningen var 4 miljoner kronor. Varje enskild ansökan fick uppgå till max 1 miljon kronor. Den totala utbetalning är 3 969 000 kronor.
De beviljade projekten:
- S-23-62-771 Orsaker och åtgärder när mjölken smakar blåbär – en studie i norra Sverige, Renée Båge, Swedish University of Agricultural Sciences
- S-23-62-772 En starkare värdekedja för vegetabiliskt protein för humankonsumtion i Östergötland, Maria Källming, Vreta Kluster AB
- S-23-62-773 Slutgödning av mjölkkor – användning av biprodukter för att producera välsmakande, klimatsmarta och hälsosamma köttprodukter från mule till svans, Mats Emilson, Agroväst Livsmedel AB
- S-23-62-774 Hur får vi bönan till bordet? Undanröjande av hinder för sydsvensk produktion av baljväxter till livsmedel, Sven Håkan Schroeder, Sveriges Lantbruksuniversitet
Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum
I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk
Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.
Läs merNy forskningssekreterare på kansliet
Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.
Läs mer