Madrid DSC 3689

Hållbarhet för djurproduktion på europeisk nivå

En workshop i Madrid om hållbarhet i framtiden med goda exempel från europeisk djuruppfödning ger deltagarna perspektiv. Men också samsyn om att lokala förutsättningar skapar olika produktionsformer. 

Syftet med mötet som arrangeras av ”Sustainable Animal Production Collaborative Working Group” är att presentera och diskutera ett antal olika system för husdjursskötsel, som kan fungera som föredömen och bidra till en gemensam europeisk vision om jordbruk.  

Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning var inbjuden att delta tillsammans med Sigrid Agenäs, professor på SLU och centrumledare för SustAinimal och Anna Samuelsson, lantbrukare på Kalset Mjölk och styrelseledamot i Växa.  

Workshopen i Madrid, är en del av ”SCAR”, som betyder Standing Committee on Agricultural Research. "SCAR" ger råd till Europeiska kommissionen och EU:s medlemsstater om hur forskning ska prioriteras för att möta Europas utmaningar inom jordbruk, fiske, livsmedelssystem, skogsbruk och bioekonomi.

– Jag tycker att det här mötet underströk vikten av att ha med både lantbrukare och forskare i diskussioner kring framtidens behov och riktning av forskning i Sverige och i andra länder, för hållbar livsmedelsproduktion. Med tanke på att denna grupp är med och påverkar inriktningen på forskningen har svenska lantbrukare nytta av att vi är en aktiv part och spelar in svenska lantbrukares förutsättningar och behov, säger Anna Samuelsson.  

Hennes intryck av dagarna är att deltagarna var aktiva och engagerade, hon fick många frågor från de andra deltagarna.  

– Jag upplevde att det fanns en vilja att veta mer om hur vi gör och tänker i Sverige, säger Anna Samuelsson.

Anna och Sigrid hade en gemensam presentation under workshopen, som utgick från förutsättningarna på Annas gård.

– Vi lyfte fram att det går att kombinera hög mjölkproduktion med hög djurvälfärd, låg antibiotikaanvändning samtidigt som gården kontinuerligt utvecklas i hållbar riktning avseende klimat, ekologi och social hållbarhet, säger Sigrid Agenäs. 

Både Sigrid och Anna menar att där fanns en stor enighet om att hållbarhet inte går att applicera på enskilda gårdar utan är något som kan uppnås i en större region, och att den enskilda gården bara kan bedömas mot "vilka alternativ finns för den här gården", istället för att jämföra med andra gårdar.

– Det är stor variation på förutsättningar och gårdar inom länderna och såklart ännu större variation mellan de olika regioner och länder som deltog på mötet. På workshopen var vi överens om att en modell inre passar alla, utan att vi snarare får försöka plocka bitar av inspiration från varandras exempel, säger Anna Samuelsson. 

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer