Kritik, kriminalitet och hot mot svensk djurproduktion
Ett nytt projekt som Stiftelsen Lantbruksforskning finansierar är ett om lantbrukarnas erfarenheter av hot, brott och kritik mot djurproduktion i Sverige. Projektet är ett samarbete mellan SLU Alnarp, KTH och LRF. Huvudsökande är professor Peter Lundqvist på SLU.
Projektet, Kritik, kriminalitet och hot mot svensk djurproduktion - Lantbruksföretagarnas perspektiv, ska belysa den kritik och de hot lantbrukarna utsätts för. Det kan handla om djurrättsaktivister, men också myndigheter. De ska undersöka konsekvenser för individer och verksamheter, hälsa, sociala och ekonomiska förhållanden. Resultatet av forskningen ska omsättas i en handlingsplan med konkreta förslag om vilka åtgärder som behövs för att skapa en bättre livskvalitet för djurproducerande lantbrukare.
– Detta är mycket angelägna frågor för Sveriges lantbrukare som upplever allt mer hot, brott och kritik mot sin djurproduktion. Det rapporteras ofta om dessa frågor i media, men det saknas fördjupade kunskaper om konsekvenserna för såväl individer som drabbade företag. Jag är övertygad om att vårt tvärvetenskapliga angreppssätt i samverkan med LRF och KTH kommer att leda till såväl ökade kunskaper som förslag på konkreta åtgärdsstrategier, säger Peter Lundqvist i ett pressmeddelande.
Andra som skrivit om projektet:
Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum
I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.
Läs merFRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk
Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.
Läs merNy forskningssekreterare på kansliet
Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.
Läs mer