Kossorwebb

Lantbrukarnas egen forskningsfinansiär spår en god framtid

Finansierad av lantbrukare för att forma ett optimalt lantbruk. Genom att avstå en del av sin egen ersättning är svenska lantbrukare med och bidrar till Stiftelsen Lantbruksforskning – där varje krona bidrar till att främja den forskning som är med och formar framtidens lantbruk.

Stiftelsen Lantbruksforskning titulerar sig själva som lantbrukarnas egen forskningsfinansiär – och det är faktiskt precis vad de är. För varje såld liter mjölk, varje kilo mjöl och det nöt- och griskött som säljs i landet är vi konsumenter med och stödjer den forskning som gynnar framtidens lantbruk. 

Varje år samlar Sveriges lantbrukare genom Stiftelsen Lantbruksforskning in cirka 40 miljoner kronor till forskning, bland annat genom direkta avdrag vid försäljning av det som producerats. Ett initiativ som gör Sverige unikt i världen. Därtill stärker staten upp med cirka 20 miljoner, baserat på att att forskningen håller högsta vetenskapliga kvalitet. En toppning som Stiftelsen Lantbruksforskning nu arbetar för att fördubbla. 

– Sveriges lantbrukare tar ansvar för sin egen utveckling. Den forskning som finansieras täcker hållbarhet inom alla dess aspekter, såsom miljömässig och social hållbarhet, djurvälfärd och såklart även lönsamhet för ett framtida starkt svenskt lantbruk. Att lantbrukarna avstår en del av sin egen ersättning, i kombination med att de tillsammans med akademin pekar ut viktiga områden att forska inom, är en av styrkorna i vårt upplägg förklarar Christian Nyrén, VD för Stiftelsen Lantbruksforskning. 

– Vi har en årlig öppen utlysning, där forskarna själva bestämmer vilka frågeställningar de vill fokusera på. Vi finansierar ett antal riktade utlysningar samt står för basfinansieringen av det som kallas för Sverigeförsöken. Det är fältförsök där man bygger kunskap om till exempel nya grödor, tekniker, och växtskydd utifrån de olika lokala förutsättningar som finns i vårt avlånga land, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning. 

Under stiftelsens 30-åriga historia har många viktiga projekt genomförts, som fokuserat på såväl lantbrukets som samhällets stora frågor. Exempel på det är åtgärder för smittskydd i djurbesättningar, såsom fågelinfluensa och salmonella. Arbetet med att bibehålla en låg antibiotikaanvändning inom djurproduktionen, Finansierad av lantbrukare för att forma ett optimalt lantbruk. Genom att avstå en del av sin egen ersättning är svenska lantbrukare med och bidrar till Stiftelsen Lantbruksforskning – där varje krona bidrar till att främja den forskning som är med och formar framtidens lantbruk. Läs mer om Stiftelsen Lantbruksforsknings arbete för att främja framtidens lantbruk på lantbruksforskning.se där Sverige är världsledande, är en återkommande fråga i forskningsprojekten. 

Teknikutvecklingen inom lantbruket är också något som syns inom de projekt som finansieras, med till exempel självkörande arbetsredskap. Drönarfotografering och sensorer på redskapen för att optimera gödslingen är ett annat exempel som minskar miljöpåverkan och ökar lönsamheten. 

– Att kunna vara med och stödja den här typen av forskning är såväl en fråga om djurvälfärd, som en klimat- och miljöfråga, och ett sätt att bibehålla en ekonomisk hållbarhet för framtidens lantbrukare, avslutar Mattias Norrby.

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer