Godselspridning Istock 1041935106

Ny utlysning om växtnäring till spannmål

Nu utlyser Stiftelsen Lantbruksforskning 10 miljoner kronor till forskning inom växtnäring i spannmålsodling.

Spannmålens betydelse för svensk självförsörjning är av stor betydelse och optimering av insatser i odlingen mycket viktig.

Politiken, klimatförändringar och omvälvande världshändelser förstärker vikten av att hushålla och optimera. En ökad effektivitet av växtnäringsanvändningen buffrar för sådana förändringar och ingår i den palett av åtgärder och insatser som behövs för en ökad grad av självförsörjning.

Höga krav kommer ställas på växtnäringsanvändningen

EU:s politik inom jordbruk och miljö, Farm to fork, har som målsättning att minska växtnäringsförluster med 50 procent utan att skördar minskar eller att jordarnas kvalitet försämras. Om målet ska nås kommer det att ställa stora krav på effektivt utnyttjande av alla typer av gödsel om inte livsmedelsproduktionen samtidigt ska minska.

I vår föränderliga värld finns också anledning att se över effektiviteten då tillgång och pris på insatsvaror plötsligt kan förändras. En ökad effektivitet av växtnäringsanvändningen buffrar för sådana förändringar och ingår i den palett av åtgärder och insatser som behövs för en ökad grad av självförsörjning. Spannmålens betydelse i svensk självförsörjning är betydelsefull och riktad forskning som rör spannmål och växtnäring är viktig.

Syftar till ökad kunskap om växtnäring för svenska förhållanden

Syftet med utlysningen är ökad kunskap om växtnäringen i odlingen av spannmål i svenska förhållanden, för ökad produktion och konkurrenskraft för lantbruksföretagaren.

Utlysningen innefattar alla aspekter och typer av växtnäring i odlingen av spannmål. Med växten och spannmålsproduktionen som utgångspunkt är hushållningen av växtnäringen ett övergripande tema då detta exempelvis innefattar effektivitet, tillgänglighet, bästa metoder för tillförsel och odlingssystem för optimering och styrning av näringen. Såväl makro- som mikronäringsämnen omfattas och projekt med både makro- och mikroperspektiv på växtnäring i odlingen av spannmål är välkomna.

Läs hela utlysningen och mer om hur du ansöker här

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer