505358Dbc81a1db6627e1812a2c2b6ef

Nytt projekt om svinpestens spridning

Ett av projekten som fick pengar i Stiftelsen Lantbruksforsknings öppna utlysning nu i december var Vildsvin invid gårdsknuten - hur skyddar vi svenska grisar från afrikansk svinpest? med Karl Ståhl från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som huvudsökande. 

Afrikansk svinpest är en allvarlig, smittsam virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Hur denna smitta sprids är inte så väldokumenterat. Karl Ståhls projekt syftar till att undersöka hur man bäst förebygger och kontrollerar eventuell smittspridning i landet.

– Afrikansk svinpest kan även hota den svenska grisproduktionen. Introduktion till svenska vildsvin bedöms vara den troligaste smittvägen till Sverige och risken finns då för vidare spridning genom direkt eller indirekt kontakt med grisar. Förebyggande åtgärder behövs för att förhindra sådan spridning, inte minst med en allt större och tätare vildsvinsstam, säger Karl Ståhl på SVA:s webbplats.

 Andra som skriver om projektet:
Svensk jakt
Jakt och jägare

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer