Koslapp Mjolkkor Istock 1225560816

Resultat av mjölkforskning under Mjölkveckan 2023

Mjölkveckan pågår just nu på SLU i Uppsala med flera slutredovisningar på temat hållbarhet inom mjölkproduktion. Över två hundra lantbrukare och forskare deltar fysiskt såväl som digitalt för att ta del av det senaste om mjölkforskning.

Mjölkveckan startades för några år sedan inom programmet “Hållbara dieter från hållbara produktionssystem” och inom programmet finns fem forskningsprojekt, som nu slutredovisas under årets Mjölkvecka.

Stiftelsen Lantbruksforskning genomförde i samarbete med Arla Foods utlysningen med fokus på mjölkproduktion och mjölkprodukter under våren 2018. Totalt blev fem projekt från tre olika forskningsmiljöer, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Chalmers och Research Institute of Sweden (RISE), beviljade medel. Projekten startade 2019 och pågår fram till december i år.

Forskning som sträcker sig över hela livsmedelskedjan

Grundsyftet med projekten är att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion. Projekten sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till kombinationen av miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. Hela livsmedelskedjan är därmed inkluderad.

En majoritet av projekten berör även FAO:s rekommendationer på områden för ett minskat totalt utsläpp från mjölkproduktion och ökad produktionseffektivitet.

Fem forskningsprojekt i programmet...

På den matnyttiga sidan för programmet hos SLU finns massor att läsa om forskningsprojekten. Klicka på länkarna för varje projekt:  

...och ett sjätte som följer upp

Nyligen startade ett sjätte program: ”Att lära av det förflutna och skapa möjligheter för en hållbar framtid: indikatorer och scenarier för svensk mjölk”. Där utnyttjas resultaten från de fem projekten ovan.

Slutrapporter från samtliga projekt med beviljade medel kommer publiceras i Stiftelsen Lantbruksforsknings Projektdatabas.

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer