Kvinna Pjöjd Åker Istock 1181479432

Statlig medfinansiering behöver öka för att nå politiska mål

Stiftelsen Lantbruksforksning föreslår att forsknings- och innovationspolitiken de kommande fyra åren ska öka statlig medfinansiering för behovsdriven och nyttogörande forskning och för basfinansiering av fältförsök.

Stiftelsen Lantbruksforskning har givits möjlighet att lämna synpunkter på den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen för 2024 till 2028. Regeringen planerar att lämna propositionen till riksdagen 2024, och den ska ange inriktningen för forsknings- och innovationspolitiken under de kommande fyra åren.

Utöver ökad medfinansiering för stiftelsens forskningsfinansiering och för basfinansiering av fältförsök föreslår stiftelsen en stärkt satsning och forskning inom odlingssystem som helhetsgrepp och att universitet och högskolors samverkan med näringen stärks för att öka nyttogörandet. Detta skriver Mathilda Hollertz, vd och Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning i ett inspel till regeringens forsknings- och innovationspolitik.

Behovsdriven forskning avgörande för framtidens utmaningar

Den behovsdrivna forskningen inom de gröna näringarna har minskat de senaste 30 åren och är liten jämfört med andra näringar och andra länders lantbruksforskning. Nu behöver den unika länken mellan näring och akademi som Stiftelsen Lantbruksforskning utgör stärkas.

Lantbruksforskningen är avgörande för att möta utmaningarna med de förändrade klimat- och väderförhållandena genom till exempel utveckling av nya sorter, odlingsmetoder, ökad kolinlagring och ökad produktivitet. Vidare behövs forskningen för det svenska lantbruket för att kunna klimatanpassa och motverka klimateffekter samtidigt som lönsamhet, konkurrenskraft och motståndskraft ska kunna stärkas och möta säkerhetspolitiska mål med livsmedelsförsörjningen i Sverige.

– Vi anser att den statliga finansieringen för forskning till näringen behöver öka markant om de politiska målen ska nås och det är nödvändigt att knyta ihop forskning, utveckling och praktisk tillämpning på gårdarna. Genom att satsa på forskning och innovation inom lantbruket tar Sverige ansvar för att producera livsmedel och råvaror som är nödvändiga för omställningen till ett mer hållbart samhälle samtidigt som vi stärker lantbruksföretagen, säger Mattias Norrby.

Läs hela inspelet här

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer