Uppgravd Potatis

Stiftelsen gratulerar doktor Victor Guamán Sarango

Victor Guamán Sarango försvarade med framgång sin avhandling "Biological and mechanical subsoiling in potato production – a participatory research approach" den 22 januari i år.

Den nyblivne doktorns arbete blev möjligt genom ett stiftelsefinansierat projekt.

Victor Guamán Sarango har intresserat sig för det globala problemet med jordar som är så hårt packade att potatisens tillväxt hämmas. I avhandlingen visar han att det går att förbättra förutsättningarna för potatisen genom en enkel metod som innebär att först odla en annan gröda som luckrar upp jorden i kombination med att bearbeta jorden djupare än vanligt. I projektet har forskarna arbetat tillsammans med potatisodlare i Skåne, Blekinge och Östergötland.

Vi gratulerar Victor Guamán Sarango till sin nyvunna doktorstitel!

Arbetet har finansierats genom stiftelseprojektet "Biologi och teknik för förbättrad markanvändning i potatisodling - Aktörsamverkan för hållbar kunskapsutveckling".

En längre text finns att läsa på SLU:s webbplats.

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer