Uppgravd Potatis

Stiftelsen gratulerar doktor Victor Guamán Sarango

Victor Guamán Sarango försvarade med framgång sin avhandling "Biological and mechanical subsoiling in potato production – a participatory research approach" den 22 januari i år.

Den nyblivne doktorns arbete blev möjligt genom ett stiftelsefinansierat projekt.

Victor Guamán Sarango har intresserat sig för det globala problemet med jordar som är så hårt packade att potatisens tillväxt hämmas. I avhandlingen visar han att det går att förbättra förutsättningarna för potatisen genom en enkel metod som innebär att först odla en annan gröda som luckrar upp jorden i kombination med att bearbeta jorden djupare än vanligt. I projektet har forskarna arbetat tillsammans med potatisodlare i Skåne, Blekinge och Östergötland.

Vi gratulerar Victor Guamán Sarango till sin nyvunna doktorstitel!

Arbetet har finansierats genom stiftelseprojektet "Biologi och teknik för förbättrad markanvändning i potatisodling - Aktörsamverkan för hållbar kunskapsutveckling".

En längre text finns att läsa på SLU:s webbplats.

Nyheter
F%C3%A4ltf%C3%B6rs%C3%B6k 10

FRÅGA EXPERTEN: Så kan långliggande försök förutspå framtiden

De långliggande försöken som SLU har kan hjälpa både forskarna och växtodlarna att förutspå hur växtodlingen kan förändras av ett förändrat framtida klimat.

Läs mer
Sol Tidigvår Fält Frost Istock 1133522769

Vårens utlysningar är på väg

Just nu pågår förberedelser på stiftelsens kansli för nya utlysningar. Under våren kommer årets öppna utlysning, men även en riktad utlysning inom integrerat växtskydd och även en utlysning från Stiftelsen JTI.

Läs mer
Faltforsok

Sverigeförsökens försöksrapport för 2023 är här

Varje år kommer en gedigen rapport med alla resultat från Sverigeförsöken och nu är 2023 års rapport här.

Läs mer