06446B78c0e41dee969c2fe6996e927e

Stiftelsen hästforskning samarbetar med Stiftelsen lantbruksforskning om vallutlysning

I samverkan med Stiftelsen lantbruksforskning utlyser Stiftelsen hästforskning medel för en kunskapssammanställning om vall ur ett foderperspektiv för häst. En liknande utlysning syftande till en sammanställning för lantbruksdjur, har precis avslutats. 

I Stiftelsen hästforsknings utlysning ska projektet ta fram en tydlig och användarvänlig kunskapssammanställning för hästhållare, dess rådgivare och för vallfoderproducenter. Sammanställningen ska innehålla optimala val av vallfoder, för att erbjuda hästen en balanserad foderstat som täcker dess olika näringsbehov utan att ge överskott, i förhållande till ras och användningsområde. God hygien samt avsaknad av giftigt eller ohälsosamt oavsiktligt innehåll i fodret är också en viktigt del.

- Välfärdssjukdomar är idag vanligt förekommande bland hästar, där en viktig förebyggande åtgärd kan vara förändrad utfodring. Det är därför viktigt att sammanställa och sprida den vetenskapligt baserade kunskap som finns kring optimala grovfoderval för olika typer av hästar och hur det produceras på bästa sätt, säger Stiftelsen hästforskning och lantbruksforsknings forskningssekreterare Lina Bengtsson.

Läs om Stiftelsen Lantbruksforsknings vallutlysning. 

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer