9030A0479b6e5d40c9fb29274f0aff4d

Stiftelsen JTI beviljar tre forskningsprojekt inom vatten och resurseffektiv vattenhantering

Stiftelsen JTI finansierar forskning som adresserar konkreta problem och utmaningar inom jordbruks- och miljöteknik hos företag. I en nyligen avslutad utlysning beviljades tre forskningsprojekt inom vatten och resurseffektiv vattenhantering.

Projekten kommer att skapa mer kunskap som kan appliceras hos företag, om dränering för att hantera klimatförändringar och hur näringsämnen kan återföras till åkermark i ett cirkulärt system.

– Det gläder mig att Stiftelsen JTI har beslutat att finansiera tre forskningsprojekt inom resurseffektiv hantering av vatten, som är en ödesfråga för framtida livsmedelsproduktion, säger stiftelsen JTI:s ordförande Wictoria Bondesson.

De projekt som fått medel är:

DemoFält för reglerad dränering - förbättrad vattenhushållning och avkastningsstabilitet i svenskt jordbruk
Fereshteh Pourazari, RISE
2 828 751 kr

Verktyg för beslutsfattande och behandlingsoptimering för ammoniak-hygieniserings teknik - säker och uthållig återföring av resurser från decentraliserade sanitetssystem
Annika Nordin, SLU
2 932 487 kr

Filtermaterialets påverkan på underhållsbehov, vattenkvalitet och skörd vid täckdikning
Eva Edin, HS konsult AB
2 999 753 kr

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer