Godselspridning Istock 1041935106

Tidigare tidpunkt för beslut i den riktade utlysningen om växtnäring till spannmål

Beslut i utlysningen om växtnäring till spannmål tas redan i slutet av januari 2024 av Stiftelsen Lantbruksforsknings styrelse, i stället för slutet av mars.

För att ge möjlighet för forskare att starta försök redan under odlingssäsongen 2024 tidigareläggs styrelsens beslut om beviljat stöd för utlysningen till slutet av januari.

Beslut i slutet av januari

Stiftelsen Lantbruksforskning nya riktade utlysning om 10 miljoner kronor till forskning inom växtnäring i spannmålsodling lyfter betydelsen av svensk självförsörjning och pekar på att optimeringen av insatser i odlingen är mycket viktig.

Politiken, klimatförändringar och omvälvande världshändelser förstärker vikten av att hushålla och optimera. En ökad effektivitet av växtnäringsanvändningen buffrar för sådana förändringar och ingår i den palett av åtgärder och insatser som behövs för en ökad grad av självförsörjning.

Utlysningen stängde den 8 november och bedömningsarbetet är igång. Vi ser fram emot att gå till beslut om ungefär en månad, alltså i slutet av januari.  Läs hela utlysningstexten och ansök här.

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer