Bild på kor

Två projekt om mjölkråvarans kvalitet har fått medel

mjölk.jpg

Tidigare i år hade stiftelsen Lantbruksforskning en riktad utlysning om medel för forskning om mjölkråvarans kvalitet. Det övergripande målet var att bevilja projekt som skulle kunna bidra till en stärkt konkurrenskraft för svensk mjölkproduktion, mejerinäring och tillverkningsindustri med anknytning till dessa näringar.

Utlysningen är nu klar och Stiftelsen Lantbruksforskning har gett medel till två ansökningar, sammanlagt ca 3 000 000 kronor.

Åse Lund från SLU beviljades 1 975 680 kronor för sitt projekt ”Grovfodrets betydelse för utveckling av önskvärda och oönskade smaker i mjölk- och mejeriprodukter”.

Fredrik Westerberg beviljades 1 000 000 kronor för sitt projekt ”Utvärdering av differentierade somatiska celler som verktyg för förbättrad juverhälsoutvärdering”.

- Stiftelsen har som övergripande mål att stödja forskning som stärker konkurrenskraften i svenskt lantbruk, säger Stiftelsen lantbruksforsknings forskningschef Kjell Malmlöf. Bra exempel på det är de nu beslutade stöden till projekt som ökar kvalitén på svensk mjölkråvara. En god råvara från friska kor har stor betydelse för lantbrukarnas och mejeriernas ekonomi och de båda beviljade projekten förväntas bidra till att lönsamheten i mjölkproduktionen kan utvecklas på ett positivt sätt.
Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer