Bild på kor

Vi gratulerar doktorerna Sara Frosth och Therese Bengtsson som promoverades i lördags

Therese-Bengtsson.png

Lördag den 7 oktober ägde årets promotionshögtid rum på SLU Ultuna. Bland de nyblivna doktorer som promoverades fanns två som fått finansiering genom Stiftelsen Lantbruksforskning. Stiftelsens vd, Christian Nyrén, var på plats och gratulerade.

Det här är behovsstyrd forskning när den är som bäst, säger Christian Nyrén. Både Sara Frosths och Therése Bengtssons forskning har fått resultat som direkt får tillämpning hos brukaren. Dessutom bidrar deras forskning till förbättrad djurvälfärd, lägre risk för antibiotikaresistens och till nya verktyg inom integrerat växtskydd.

Sara Frosth: Ny metod i arbetet mot fotröta på får

Sara Frosth har tagit fram en metod för att upptäcka smitta av bakterier som orsakar fotröta på får. Metoden visar också hur sjukdomsframkallande bakteriestammen är. Dessutom är den betydligt snabbare och billigare än tidigare tekniker. Sara Frosths metod används sedan flera år i kontrollprogrammet Klövkontrollen som drivs av Gård- och djurhälsan.

Utan Stiftelsen Lantbruksforsknings finansiering hade mitt doktorandarbete inte varit möjligt, men det är ju inte bara jag som fått en forskarutbildning utan kunskapen om fotröta i Sverige har ökat markant och även laboratoriediagnostiken har förbättrats, kommenterar Sara Frosth.

Läs mer om Sara Frosths arbete i en artikel från augusti 2016

Projektet "Ny metod för virulensbestämning av fotrötebakterier hos får"

Sara Frosths avhandling "Dichelobacter nodosus and footrot in Swedish sheep"

Therése Bengtsson: Mindre bekämpningsmedel mot potatisbladmögel med växtstärkare

Therése Bengtsson disputerade redan 2013. I hennes avhandling kunde hon visa hur dosen svampbekämpningsmedel som krävs för att freda potatis mot den fruktade sjukdomen potatisbladmögel kan minskas med 25 procent om man också tillsätter en växtstärkare (BABA) som stärker potatisens eget försvar.

Stiftelsens Lantbruksforsknings finansiering innebar att vi kunde utföra fältförsök med BABA i kombination med fungicider och få en inblick i hur alternativa metoder kan integreras i växtskyddsstrategier berättar Therése Bengtsson. Effekten av BABA var inte tillräcklig för att det ska användas i praktiken. Däremot gav finansiering från ett följande projekt ifrån stiftelsen oss möjlighet att testa ett annat preparat, fosfit, som finns att köpa som gödningsmedel och som har visat sig vara mycket lovande.

Projektet "Synergi vid bekämpning mot potatisbladmögel; Inducerad resistens och fungicider"

Therése Bengtssons avhandling "Boosting Potato Defence Against Late Blight"

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer