Bild på kor

Viktigt att lyfta fram mjölk- och köttproduktionen positiva effekter

iStock_65283595_MEDIUM_beskuren.png

I en tid där klimatdebatten går het och många väljer bort köttet för att leva mer klimatsmart, får många lantbrukare det svårare. Korna bidrar till mycket på vår jord; öppna landskap, biologisk mångfald och kolinlagring i jorden. Men i debatten är det bara kornas negativa klimatpåverkan som hörs.

Lantbrukaren Thomas Bäck från Rånäs gård i Norrtälje har länge funderat över detta och skulle vilja att kors positiva sidor borde lyftas fram mer. Han läste en artikel av oss i ett nummer av Lantmannen, Ny modell för att skatta kolinlagringen om forskning av Thomas Kätterer på SLU. Han tyckte att det var på tiden att detta lyftes upp och vi pratade med Thomas för att få hans syn på Kätterers forskning.

Förr i tiden behövde vi den här typen av forskning för att vi var tvungna at veta vad som gjorde jorden bördigare för att vi skulle kunna odla mer och överleva. Nu vet vi att det också är bra för att binda kolen i jorden, säger han.

Kätterers forskning visar att det är bra att odla året om för att binda kolet i marken. Har man djur så odlar man ofta vall, vilket är bra för kolinlagningen.

Det är bra att frågan lyfts nu för oss mjölk och djurproducenter, säger Thomas Bäck

Läs artikeln här.

Läs mer om forskningen här.

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Kott Adobestock 745784208

FRÅGA EXPERTEN: Nya metoder på väg för att avslöja matfusk

Ny teknik leder oss närmare säkra metoder för att analysera ursprungsland för kött och kunna avslöja felaktiga märkningar.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer