94758D751b93edea676235d4b0330d99

Webbinarium: Så hanterar du rotgall och frilevande nematoder i odling av rotfrukter

Stiftelsen Lantbruksforskning anordnar tillsammans med Gröna Möten, Agroväst ett webbinarium om trädgård. Läs nedan inbjudan till det och hur du anmäler dig.

Efterfrågan på svenska rotfrukter och potatis är stor. Det finns utrymme för fler odlare i Västra Götaland och Halland. Trädgårdsnäringen har haft en positiv utveckling även under pandemin visar statistik som LRF tagit fram i sitt näringslivsindex. Odling av potatis och andra rotfrukter står samtidigt inför utmaningar när det gäller växtskadegörare som till exempel rotgall och frilevande nematoder. 

Agroväst Tillväxt Trädgård Väst och Gröna Möten bjuder tillsammans med Stiftelsen Lantbruksforskning in odlare, rådgivare och forskare verksamma inom området. Särskilt inbjudna talare är:
Åsa Olsson Nyström, Agro Science Sweden, projektledare för ett pågående projekt som arbetar med att ta fram strategier för sanering av rotgall och frilevande nematoder i växtföljder med potatis och rotgrödor.
Katarina Holstmark, Jordbruksverket, rådgivare Växtskyddscentralen ekologisk produktion.

Anmäl dig här.

Program

13.00 Digitalt mingel
Ulrika Åkesson, Agroväst Gröna Möten, hälsar välkomna.

13.15 Kompetensutvecklingsbehov inom trädgårdsodling Gunilla Nordberg, lantbrukare och ordf Tillväxt Trädgård Väst, inleder.

13.30 Viktiga forskningsinsatser för att öka tillväxt inom trädgårdsnäringen Anna Pers, forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforskning, berättar om bakgrunden till ökade forskningsinsatser.

13.50 Strategier för kontroll av rotgall och frilevande nematoder i rot och knölgrödor Åsa Olsson Nyström, Agro Science Sweden, talar om arbetet med att ta fram konkreta råd om mellangrödor och svartträda för sanering av växtsjukdomar i potatis, morötter och sockerbetor.

14.30 Paus

14.45 Utvecklingen gällande resistens mot växtsjukdomar och ekologisk utsädespotatis Katarina Holstmark, Jordbruksverket, beskriver arbetet med sorturval för resistens mot jordburna sjukdomar samt ger oss en överblick över läget gällande tillgång på svensk ekologisk utsädespotatis.

15.30 Frågepanel Dagens talare samtalar och svarar på deltagares frågor.

16.00 Avslut

Nyheter
Grasstra Vattendroppe Istock 1450426637

Sammanställning av av forskning av vall i Norden och Baltikum

I projektet ”Vallen i nordiskt perspektiv” görs en sammanställning av den relevanta forskning om vall som gjorts i Norden och Baltikum sedan år 2000. Målgruppen är lantbruksnäringen, men det sekundära syftet har varit att hitta kunskapsluckorna i forskningen.

Läs mer
Niklas Bergman 4 IMG 1796

Ny forskningssekreterare på kansliet

Välkommen Niklas Bergman – ny forskningssekreterare på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Niklas är agronom och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier.

Läs mer
Vallmo Blaklint Vete Adobestock 278517232

Ny satsning på forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Läs mer